Hans Langbroek, raadslid voor Het Enkhuizer Alternatief

   

In een tijd van universeel bedrog is het spreken van de waarheid een revolutionaire daad (George Orwell)

Transparant Enkhuizen, notulen

(16 maart 2014)

 

Met de begroting van Enkhuizen heeft een meerderheid van de Enkhuizer gemeenteraad in 2012 de geschreven notulen van raads- en commissievergaderingen weg bezuinigd. Het Enkhuizer Alternatief heeft toentertijd, en ook in 2013 weer, getracht die notulen met een motie te behouden cq terug te krijgen.

Maar het hielp niet. De raad, minus D66 en Het Enkhuizer Alternatief (HEA), vindt dat er eerst ooit nog een keer een evaluatie moet komen om te kijken of het afschaffen van geschreven notulen inderdaad de politiek van Enkhuizen minder transparant maakt voor burgers.

 

Wel, bij deze maakt HEA een evaluatie voor de raadsmeerderheid van Enkhuizen:

 

-         Konden burgers voorheen lezen wat raads- en commissieleden gezegd hadden? Antwoord: Ja.

-         Kunnen burgers nú lezen wat raads- en commissieleden gezegd hebben? Antwoord: Nee.

-         Is de politiek van Enkhuizen dus transparanter geworden? Antwoord: Nee.

 

Alstublieft gekozen volksvertegenwoordigers van Enkhuizen, de evaluatie der evaluaties alhier voor u! Helemaal gratis.

 

De raadsleden zullen hier ongetwijfeld tegenin willen brengen dat er afluisterbare audioverslagen gemaakt worden. Jawel, dat klopt inderdaad.

Maar het is wetenschappelijk bewezen dat het afluisteren van een vergadering driemaal zolang duurt als het lezen van notulen. Plus dat afluisterbare audioverslagen niet snel even een pagina terug geslagen kunnen worden, meegenomen kunnen worden naar medeburgers ter overleg und so weiter.

Oftewel: de gemeenteraad van Enkhuizen heeft de politiek een stuk minder transparant gemaakt voor de Enkhuizer burgers. Dat is een bewuste keuze, ondanks valshartige retoriek over evaluaties, audioverslagen etc.

 

In ieder geval: Het Enkhuizer Alternatief wil de schriftelijke notulen van raads- en commissievergaderingen weer herinvoeren. Zo zal de politiek van Enkhuizen weer werkelijk transparant worden voor belangstellende burgers.

 

Hans Langbroek.