Hans Langbroek,raadslid voor Het Enkhuizer Alternatief

   

In een tijd van universeel bedrog is het spreken van de waarheid een revolutionaire daad (George Orwell)

Niets is zo lekker en hemels als op een zondagmorgen, met een bak koffie voor je neus terwijl de desastreuze gevolgen van een zaterdag van je af glijden, het internationale, nationale, provinciale, regionale en lokale nieuws te lezen!  De zinnigheid en onzinnigheid welke journalisten en redacteuren op papier hebben gedrukt om je als abonnee te vermaken uit naam van het informatierecht en vrije pers!
Ode aan deze krantenvullers die tegen wil en dank, voor dag en dauw, tegen niet altijd de meest gigantische salarissen, stad en land afreizen en -bellen om te verslaan wat macrameende huisvrouwen te melden hebben, wat lispelende en monotoon doorneuzelende lokale politici vinden van een voorstel over vuiliszakken, waar doorgeslagen wereldleiders nu weer hun idiotie in bommen in de wereldannalen graferen en waar de heren van het journaille dus ook nog gezond van geest onder moeten trachten te blijven. Ik vind het bij tijd en wijle, als n van die neuzelende lokale politici zijnde, een prestatie om dit soort bezoekingen te kunnen ondergaan!
Daarom deze week citaten over kranten, allemaal vl negatiever dan dat ik er zelf over denk, maar er zijn werkelijk geen andere te vinden:

Zonder een foto geloven mensen iets maar half. Met een foto geloven ze het voor duizend procent, ook al is de foto een complete leugen.

Edward Adams

Mensen kunnen niet meer slapen als ze de krant niet hebben gelezen, en als ze de krant hebben gelezen, kunnen ze niet meer slapen.

Cees Buddingh

De belangrijkste dienst die de krant ons bewijst, is dat ze de mensen leert alles wat gedrukt is met argwaan te benaderen.

Samuel Butler

Met een krant kun je zowel een minister als een vlieg doodslaan.

Herman de Croo

De krant wordt niet gemaakt door haar redacteuren, maar door haar abonnees.

Emile de Girardin

Tegenwoordig zijn de mensen niet op de hoogte van wat er werkelijk gebeurt omdat de waarheid niet in de kranten staat en vroeger niet omdat er geen kranten waren.

Willem Frederik Hermans

Vier vijandige kranten zijn meer te vrezen dan duizend bajonetten.

Napoleon Bonaparte

Het is altijd het onleesbare dat gebeurt.

Oscar Wilde

Men moet de zaak van twee kranten bezien.

 

Alexander Pola

 

Als men de koppen uit de kranten zou weglaten, zou het een stuk stiller in de wereld zijn.

 

Tucholsky

 

Wat er ook op een dag gebeurt, het past altijd precies in de krant.

 

Seinfeld

 

Elke krant bestaat uit evenveel woorden, of er nu nieuws is of niet.

 

H. Fielding

 

 

Eerst was ik altijd vr het koningshuis. Niet uit een vorm van Oranjeliefde, maar ik vond dat het wel iets representatiefs had richting het buitenland, met staatsbezoeken etc. Ook had het iets neutraals boven de partijen uitstijgend en iets volkssamenbindends. Althans, in mijn ogen voorheen.

Daarna raakte ik anti-koningshuis omdat ik het incorrect vond dat we in een democratie een ongekozen staatshoofd hebben, die een ongekozen Commissaris van de Koningin benoemt, die weer een niet direct gekozen burgemeester benoemt. Drie functies welke met macht bekleed zijn en niet door het volk gekozen, en niet uit naam van het volk benoemd.

Pas terug vertelde de vriendin van de Vette Knol me iets over een zekere Alexia. Bij het horen van de naam Alexia gebeurde dit ??? met mn hoofd, ik had werkelijk geen idee wie dat was. Toen ze vertelde dat dit het tweede kind van Willem-Alexander en Maxima was steeg de verbazing ten top, ik had het idee dat een zekere Amelia pas een paar maanden terug geboren was. Dat bleek geen Amelia te zijn maar Amalia, en dat was meer dan twee jaar terug

Terugkijkend herinner ik me nu vaag allerlei berichten in de diverse media over een enorme hoeveelheid leden van het koninklijk huis (of Koninklijk Huis?) waarvan ik eerlijk gezegd nog nooit gehoord heb. Ik lees die berichten nooit omdat het me eigenlijk totaal niets interesseert. Met andere woorden: ik ben feitelijk niet vr of tgen het koninklijk huis, maar sta gewoonweg niet stil bij het bestaan ervan. Niet positief, niet negatief en niet neutraal.

Het enige dat me bijgebleven is, is de commotie rond mevrouw Mabel Wisse Smit. Dat was in mijn ogen n grote, opgeblazen egoshow van Peter R. de Vries waar onze premier zich in liet meeslepen als een onervaren puber die met open ogen in alle dertig sloten tegelijk loopt welke hij tegenkomt Vrij walgelijk allemaal vond ik! Met mn visie op de heer Balkenende is het wat mij betreft daardoor nooit meer goedgekomen, en de mening over de heer de Vries kon al niet meer slechter. Ik hou niet zo van ergens overdadig afdruipende arrogantie namelijk

Onderstaand wat citaten over het koningshuis van verschillend allooi:

 

Je kan tegenover het koningshuis niet ironisch gaan doen, want ironie veronderstelt een bepaald geestelijk niveau.

Hugo Claus


De commotie over de uitspraak van kroonprins Willem-Alexander, als zou vader Zorreguieta hooguit ,,van drie gevallen weten waarin mensen verdwenen, en dat die allemaal zijn teruggekomen'' is volkomen misplaatst.

Ger Hungerin

Terwijl de smaakmakers in Nederland elkaar verdringen om te roepen dat het multiculturalisme voorbij is, en dat het hoog tijd wordt dat nieuwkomers zich echt eens aan onze normen en waarden aanpassen, geeft de elite bij monde van de prins van Oranje het omgekeerde voorbeeld, en burgert zichzelf achterstevoren in, of uit.

Sjoerd de Jong

Het is evident dat het koningshuis in de huidige samenleving meer dan ooit is aangewezen op een adequate beeldvorming.

Prof.dr. J. de Bruijn

Zonder respect voor de vrijheid van meningsuiting zal het debat over de wenselijkheid van de monarchie nooit goed van de grond komen.

Michiel Pestman

De Tweede Kamer zou er goed aan doen de koppeling van het lidmaatschap van het koninklijk huis aan de mogelijkheid van erfopvolging tot in de derde graad te handhaven.

Prof.mr. A.K. Koekkoek

Journalisten mogen de koningin niet letterlijk citeren. Stel, ze zegt: 'Wat een koud voorjaar is het toch!', dan mogen ze niet opschrijven: 'Koningin Beatrix zei: "Wat een koud voorjaar is het toch!"' Een indirect citaat mag wel: 'Koningin Beatrix merkte op dat het voorjaar nogal koud was.' Maar de meeste genade vindt een omschrijving: 'De vorstin maakte een opmerking over de lage lentetemperaturen.

Frank Jansen

''Papa, wat doen koningen en koninginnen?''
'Die staan op postzegels, m'n jongen.'

G
rapje van Herman van Veen

Ik begrijp uit de jongste opiniepeilingen dat steeds meer volk met gestrekte middelvinger terugzwaait.

Context: Koningin Beatrix in een column van Youp van het Hek

 

 

Een Kerst

 

Jaren en jaren terug, toen ik net drieneenhalve maand van mn dochters moeder gescheiden was, werd het eens Kerst. Een koude, hardwinderige en regenachtige Kerst. Mensen net na een scheiding hebben vaak geen cent te makken omdat er complete nieuwe huishoudens aangeschaft moeten worden en tijdelijk twee huishoudens op n inkomen leven, en zo had ook ik dat op die Kerst. Omdat vrienden, kennissen en familie dat wisten kreeg ik een aantal uitnodigingen om Kerst in gezelschap te vieren. Maar vol wrok tegen de wereld om wat ik vond dat mij zomaar overkomen was, en vl te trots om ook maar wat dan ook van een ander aan te nemen (wat ik nu nog heb trouwens), sloeg ik alle aanbiedingen af en ging de Kerst in met een pot honing, twee liter vruchtensap van de Aldi, een grof volkorenbrood en twee pakjes Drumshag met vloei. En de enigszins reddende inhoud van een Kerstpakket van Slittech die ik de dag ervoor gekregen had. De week ervoor had ik drienhalve dag niets gegeten omdat mn geld op was, en alleen water gedronken. Dat was naar omstandigheden vrij naar omdat ik toen fysiek hard moest werken wegens drukte op het werk, van s ochtends half 8 tot s avonds 8 uur.

Op Kerstmorgen werd ik om half 7 wakker, en buiten woei een harde wind en sloeg een striemende regen neer tegen mn slaapkamerraam. Ik at een broodje honing aan een witplastic tuintafel, miste mn gezin, dronk een glas vruchtensap en zette een bak kerstpakketkoffie. Al kerstpakketkoffie drinkende draaide ik Silent night, holy night van The Cats. Daarna douchte ik, zonder zeep wegens geldgebrek.

Aangezien ik ook geen TV meer had, zag de Kerst er nogal als een naargeestig komende gebeurtenis uit. Zelfs voor iemand met wrok tegen de wereld, en vol trots, die al zn vele honderden boeken al gelezen heeft. Daarom besloot ik dat ik blij moest zijn dat ik gezond was, en stapte ik de deur uit met mn paraplu om een stuk te gaan lopen. Dat was om 8 uur s ochtends.

Eenmaal buiten lopend ging ik door de Westerstraat vanaf de Paulus Potterstraat richting Schepenwijk. Ik was de enige persoon op straat. Bij Schepenwijk aangekomen bleek dat het steeds harder ging regenen en waaien, dat was balen. Vooral toen ik richting de Bakkerstraat in Broekerhaven liep in het open land, daar waaide mn paraplu dan ook aan barrels en had ik niets meer. Doch ik liep wel verder, door de Bakkerstaat richting de Streek. Onderweg zag ik vele gezinnetjes aan een kerstontbijt zitten, en blije kindertjes lekkere dingen eten. Mijn kindje van vijf zat bij haar net gescheiden moeder thuis, dat was wat ik niet echt kan/wil uitleggen hoe dat voelt. Nog steeds was ik de enige persoon op straat, ik was onderweg op de Provinciale Weg n vrachtauto tegengekomen.

Al lopende richting Grootebroek, nat en koud tot op het bot, zwoer ik bij mn eigen leven dat ik nit meer n overheidsinstelling, persoon of instantie toe zou laten me in een situatie als dit te brengen. Dat vind ik nog steeds, ik zal tot het uiterste gaan om dat te voorkomen, en zelfs verder. Honger doet namelijk overal zeer, letterlijk, en materialisme is noodzaak. Het heeft helemaal niets met een geestelijk leven te maken.

Half in Hoogkarspel werd het te gek, mn handen voelde ik niet meer, mn voeten waren verijst, mn huid deed zeer van het water en ik had honger. Maar toen moest ik uiteraard terug naar Enkhuizen. Dan zit er niets anders op, en loop je waar je heen moet. De terugweg ging ik door het Streekbos, de nieuwbouw van Enkhuizen en richting de binnenstad langs de speeltuin. Daar besloot ik met mn pasje van het leeskamertje voor raads- en commissieleden (ik was toen net voor de partij van Jan Hart 9 maanden lid van de commissie ABEZ) in het leeskamertje te gaan zitten om warm te worden en een kop koffie te zetten. Ik heb de Gemeentewet gepakt, die lag daar toen, en ben gaan lezen. Hl interessant op eerste Kerstdag, verkleumd tot in elke lichaamscel

Een anderhalf uur later, toen ik weer thuis was, werd ik gebeld door mn ex-vrouw. Of ik zin had om tweede Kerstdag met het gezin te vieren. Ik zei ja, draaide de rest van de dag mn CD met kerstmuziek, miste het gezin en ging pitten.

Tweede Kerstdag was heel gezellig, de dingen die we hadden hebben we bij elkaar gedaan, en het liep allemaal af zoals het hoorde in een rijk land met Kerst.

Maar die eed die ik, al lopende in de regen, aflegde blijft de rest van mn leven staan.

 

Hieronder kerstcitaten, nog vr Sinterklaasavond, rechtstreeks van internet geplukt tijdens het draaien van Little Drummerboy van Boney M dat ik destijds zon 12 of 13 keer gehoord heb:

 

Overmorgen is God jarig, maar van mij krijgt hij niks,
Kerstmis kost me zo al zat genoeg,
het vlees weer duurder,
verleden jaar betaalde ik voor een magere varkensrollade 70 cent per ons, nu 80, enz. enz.
Een geluk is dat ik veel buiten het keukenraam kan zetten of hangen,
drank, boter, vlees, vogels, etc.,
zodat de ijskast een beetje ontlast wordt
door het bijspringen van Mother Nature's Fridge.

Gerard Reve

 

Ze hebben iets heel sereens, die dagen die hun inhoud eigenlijk al heel lang hebben verloren:
het geeft ze iets schimmigs, iets onnatuurlijks ook vooral.
God is dood,
maar de middenstand zal de Kerst tot het jaar 3000 in leven houden.

C. Buddingh

 

Met kerstfeest leggen alle verpleegsters kerstpapier met groene takken,
rode biezen en glitter bij de patinten neer.
Dat is natuurlijk heel lastig voor de patinten,
maar de zusters doen het zo graag.

J. H. Donner

 

Kerstmis bij de Gebroeders Temmes
Arie : En die koning heette Herodotus.
G : Die alle kleine kinderen opat.
Arie : Behalve Jezus, omdat die in dat mandje dreef.
G : Oja, nou weet ik het weer. Met die vallende ster.
Arie : En toen dat mandje met Jezus naar de Open Zee dreef
toen spleet de zee in tween, dat Jezus niet zou ver-
drinken en natworden.
G : Maar hij had dus niets te eten.
Arie : Hij at herten en runderen. En dat sliep allemaal bij el-
kaar, met de lammen en de leeuwen. Dat vonden ze
een eer, om door Jezus te worden opgegeten.
G : Rauw?
Arie : Nee, eerst roosterde hij ze op een brandend braambos.
G : En als hij dan dorst had?
Arie : Dan sloeg Jezus met zijn staf op een berg en dan
kwam daar bier uit.
G : Het is goed om in deze donkere dagen weer eens bij
die dingen stil te staan.
Arie : Precies. Daarvoor hebben ze Kerstmis ook voor
ingevoerd.

Koot & Bie

 

In die door de zure regen aangetaste kerstbomen
kun je de ballen veel beter zien hangen.

Koot & Bie

 

Mandarijnen hebben in zoverre met het Kerstgebeuren te maken,
dat er een kaars in kan.

Koot & Bie

 

Het was de avond voor kerstmis
en vader wist niet waar hij het geld vandaan moest halen
om voor de kinderen een videocassette te kunnen huren.

Koot & Bie

 

Groepen Marokkaanse kinderen trekken langs de stoepen,
op zoek naar kransjes die in de bomen zijn blijven hangen.

Koot & Bie

 

Het konijn snuffelt aan de handen die hem straks zullen wurgen:
Kerst!

Koot & Bie

 

Van onze Christelijke feestdagen wordt het meest genoten door de afhaalchinezen.

Koot & Bie

 

Kerstarrangement 3:
Onze obers, makkelijk herkenbaar aan hun gewei,
flamberen uw schnitzel desgewenst met vlammen ter hoogte van 17 meter.

Koot & Bie

 

Kerstgedachte
Als de boom in brand gaat, ja,
dan wordt God nog wel eens aangeroepen.

Koot & Bie

 

"En er zal vrede op aarde heersen," sprak hij,
"al moet ik daarvoor ook negenennegentig procent van de mensheid uitroeien."

C. Buddingh

 

De kerstdagen zitten er weer op, zegt de Nederlander dan:
typisch de verzuchting, lijkt me, van een handeldrijvend volk
dat de commercie noodgedwongen twee dagen heeft moeten laten rusten.

C. Buddingh

 

De kersttijd is een uitvinding van de duivel, zei ik.
Je kunt inderdaad niemand bereiken
want iedereen zit opgescheept met zijn gehate tante of een demente nicht;
huisvrouwen baden zich in het fazantevet en de afwas,
mannen krijgen daarna hartinfarcteren
en net was de radio weer vol verkeersdood en gezinsmoord.
Maar Ingrid door de telefoon vanuit Itali was stralend.
Gelukkig met haar groter geworden kinderen, de vriendschappen, werkplannen.
Zo kan het ook een heerlijk kerstmis zijn.
Ik ben er altijd slecht in geweest.
Ook toen we nog compleet waren.
Ja, ik moet toch wel eens leren leven.
Ertegen kunnen dat je het niet altijd kunt ontvluchten
.

Margaretha Ferguson-Wigerink
 

Ik stem op Maria als kerstmiss!

Frans Denissen

 

Teruggeplante kerstboom: 'De kou is te hebben, maar je mist de ballen'

Terzijde

 

Vroeger sloeg een zalig kerstfeest op je ziel en nu op je eten.

Terzijde

 

Nederland schaart zich rond een dode boom om het feest van het licht te vieren.
De symboliek wordt steeds treffender.

Koos van Zomeren

 

PS Als alle overstresste veertigers hard met hun hoofd schudden
hebben we alsnog een witte kerst.

Youp van 't Hek

 

Kerstgedachte:
er zal geen vrede op aarde zijn voordat alle godsdiensten zijn uitgeroeid,
liefst door de lijders zelf.


Kees Stip

 

Winterwit vol printen.
Maar geen van al die prentbriefkaarten beschrijft de kou van de voet in de laars.


Jan G. Elburg

 

En, Jezus nog aan toe, mijn haver dan,
vroeg de os kribbig aan de ezel.


Jan G. Elburg

 

De etalages stralen in de straten
en de versiering wiegelt in de wind.
Vanwege de geboorte van het Kind
propt iedereen garnalen in tomaten,


Jos Brink

 

Wat is de wereld ziek!
We moeten het weer horen.
Maar met wat engelenkoren
en met wat Anton Pieck
Komt iedereen het door.
Met whisky en Campari
wordt het weer januari.


Jos Brink

 

Omdat een vrouw alleen maar X-chromosomen bezit,
kan een maagdelijke geboorte alleen een meisje opleveren.
Maagd en moeder, vooruit,
maar maagd en moeder van een zoon, dat is een godswonder.


Midas Dekkers

 

Ik herinner me een buurjongetje dat een kerstbal brak en,
vlak voor hij een tik kreeg,
zei: 'Maar hij is niet helemaal stuk.'


Mensje van Keulen

 

Kerstmis is een van die specifiek oud-Europeese feesten,
die een combinatie zijn van Godsdienst en jolijt;
een van die feesten waarbij de ziel,
in overeenstemming met de tijdelijke rust in de natuur,
tot zichzelf inkeerde; waarbij de mens,
in kleinmoedig besef van zijn algehele afhankelijkheid van de onbegrepen natuurmacht,
geneigd was alle geschillen tijdelijk te vergeten en met graagte de schone,
idealistische gedachte aanvaarde van 'Vrede op Aarde'.


W. Walraven

 

Als ik aan Kerstmis denk,
denk ik aan kandelaren,
die met hun kaarsen glanzend wit,
ijl stijgend op altaren
gelijk gestolten stilten zijn,
zo blank, doorzichtig en zo rein,
als wachters voor de poorten staan,
die de eeuwigheid bewaren.


Karel van Heusden

 

Toen ik wakker werd vanmorgen, luidden ook de klokken.
Christus is geboren.
Het staat niet in de burgerlijke stand, het staat in het evangelie.

C.C.S. Crone

 

 

Eten

 

Eten is, samen met drinken, de basis van het leven. Zonder eten geen leven, op welk niveau het ook bekeken wordt. Zoals een koe uiteindelijk een stuk eten betekent voor de mens, zo is de mens weer een stuk eten voor een verkoudheids- of griepvirus.

Maar wij mensen zijn wl de enigen die over dat eten nadenken. Een griepvirus denkt niet van: Laat ik vandaag eens lekker een stuk lichaamscel van een chinees binnendringen, jammie! Die Europeaan gister is me niet echt bevallen, bah Wij kunnen wel met veel genoegen nadenken over wat we s avonds gaan eten, of op ons brood zullen doen overdag. Wij kunnen ook in een opwelling ineens besluiten dat we, ondanks dat er geen honger of lege maag is, trek hebben in een lekker warm stuk pizza tijdens het kopen van een nieuwe spijkerbroek of CD!
Zelf hou ik ontzettend van lekker eten. De laatste jaren ben ik toevallig door allerlei omstandigheden in aanraking gekomen met duizend-en-n soorten gerechten waarvan ik de naam niet kan onthouden, en dat is op de momenten van tot mij nemen een vorm van aards genoegen waarvan ik hoop dat dat zker ook bestaat in een hiernamaals als dat mocht bestaan! Zo niet, dan eindig ik zelf dus als genoeglijke consumptie voor de bodemfauna van dit land
Verschillende mensen in mijn omgeving kunnen gruwelijk lekker eten maken, en op n of andere manier mag ik af en toe bij die in het leven speciale gebeurtenissen van het bijna ceremonieel heerlijk eten aanwezig zijn. Joechei!!!  De vriendin van de Vette Knol maakt uitmuntend eten, Petra Kiss en haar vriend zijn in zeer snel opgaande lijn etensaartsengeltjes aan het worden, de vriendin Joseetje heeft een etenscreatieve aanleg van heb ik jou daar, en ik maak dat allemaal mee!

Hier tegenover stel ik dan af en toe mijn befaamde boerenkoolstamppot met worst of kerriezuurkoolstamppot met shoarmavlees Tja, de aard van de faam zal ik maar niet noemen. De neutrale blikken van mn disgenoten kan ik nu wel uittekenen bij de immer uitgesproken zin die ik nu ook uit mn hoofd ken: Lekker hoor Hans.

Deze week citaten over de basis van de biosfeer, en waar de biosfeer feitelijk uit bestaat, eten:

 

Wie meer eet dan zijn lichaam nodig heeft, graaft zijn graf met zijn eigen tanden.

 

Onbekend

 

Wanneer men eet behoort men een derde van de maag met voedsel te vullen, een derde met drank en de rest leeg te laten.

 

Talmud

 

Eerst komt het eten dan de moraal.

 

B. Brecht

 

De hele natuur is een vervoeging van het werkwoord eten, zowel actief als passief.

 

Dean Inge

Laat me lachen met de wijzen en eten met rijken.

Samuel Johnson

Zelden ziet men zulke diepzinnige gezichten als bij de
bestudering van de spijskaart.

Emanuel Wertheimer

Laat ons eten en drinken, want morgen zullen wij sterven.

Jesaja 22

Eet, drink en wees vrolijk. Het kan je laatste dag zijn.

Shakespeare.

Zie, wat ik als goed heb opgemerkt, is dit: dat het voortreffelijk is te eten
en te drinken en het goede te genieten bij al het zwoegen, waarmee iemand zich
aftobt onder de zon gedurende de weinige dagen van zijn leven, die God
hem schenkt, want dit is zijn deel.

Prediker 5 vers 17

Na een goed diner kan men iedereen vergeven, zelfs zijn eigen familieleden.

Oscar Wilde.

Bij een diner moet men verstandig, maar niet te veel eten en vl, maar niet te
verstandig praten.

W. Somerset Maugham

Er schuilt meer eenvoud in een man die in een opwelling kaviaar eet, dan in een man
die droge biscuits eet uit principe.

G.K. Chesterton

 

 Adolf Hitler, de extreem-linkse gruwelvent

en z'n gemaskeerde opvolgers in daad

 


Adolf Hitler

 

Gisteravond, zaterdagavond de 10e december, keek ik naar een oude documentaire op DVD over WOII. Het is een documentaire van 412 minuten, in 7 afleveringen. Het is een behoorlijk propagandistische docu richting de Amerikanen, maar dat is niet heel vreemd. De beelden zijn namelijk voor een groot deel ter beschikking gesteld door het Ministerie van Defensie van de VS.

Ze lieten de vrij levende Amerikaanse kindertjes zien in speeltuinen, levend in parkwijken etc. Nergens zag je zwarte kindertjes, ghettos, de toen nog gigantische discriminatie van Latinos en van zwarten in het Zuiden van de VS etc. Daarnaast lieten ze kindertjes van Nazis zien die massaal met hakenkruisvaandels marcheerden door de straten van de Duitse steden. De gruwel ten top! Beide beelden dus...

Ik heb nu twee afleveringen gezien, en de rest ga ik komende dagen/weken bekijken. Er vielen me tijdens het kijken van die docu ineens dingen op die ik herkende uit deze tijd.

 

Hitler heeft vr WOII over oorlog geschreven: Demoraliseer de vijand van binnenuit; door terreur, sabotage en aanslagen. Dt is de oorlogsvoering van de toekomst!

Dit praktiseerde hij door voor de oorlog studenten, toeristen, handelsreizigers en emigranten in te zetten voor dit doel. Deze afgezanten van de duivel onder valse vlag richtten in de doellanden subversieve groeperingen op die onrust zaaiden, ferme destabiliserende uitspraken deden, hier en daar mensen van het leven beroofden etc.

Wat hij k deed, samen met Itali en Japan, was een op schrift gesteld plan samen uitvoeren dat als volgt ging: via de toenmalig beschikbare media (radio, bioscoopnieuws, kranten, vlugschriften etc) een non-stop propaganda de wereld inspuien over het slachtoffer zijn van Duitsland, Japan en Itali van de rest van de wereld; deze drie landen hadden niet tot nauwelijks de beschikking tot natuurlijke grond- en delfstoffen, en deze stoffen werden door de rest van de wereld ook nog eens geprobeerd te onthouden aan deze drie landen. Het zou niet raar zijn als deze drie landen (de As-mogendheden dus) een keer in opstand zouden komen tegen al dit onrecht. Gewapenderhand en anders Voor andere landen was het moeilijk te reageren doordat ze in een soort morele verdediging werden gedrukt doordat ze neergezet werden als "onderdrukkers". De gevolgen van gebrek aan reactie hebben we gezien, de wereld stond na een paar jaar in zn geheel in vuur en vlam!

 

Deze twee door Hitler beschreven methodes hebben blijkbaar veel subversieve groeperingen de laatste paar decennia gelezen, ze worden te pas en te onpas gebruikt! Door de decennia heen door verschillende groeperingen (de CIA in veel landen...), hedentendage door Palestijnen, Isralirs, fundamentalistische moslims etc. Anderen zullen ongetwijfeld nog volgen! Al die groeperingen hebben ook nog gemeen dat ze iedereen buiten zichzelf voor fascistisch of fascistisch-verwant uitmaken, terwijl ze de door de grootste fascist aller tijden beschreven methodes gebruiken! Het zijn zlf grote, gewelddadige, zwaar gestoorde fascisten!

Hieronder wat citaten en uitspraken van de grote voorganger en eigenlijke leider (Fhrer dus) van iedereen die zich van deze methodes bedient, ongeacht wie het zijn:

 

"Degenen die willen leven, moeten vechten, en degenen die niet willen vechten verdienen niet te leven in deze wereld van eeuwige strijd."

"Jij bent niks, je volk is alles."

"Kracht ligt niet in verdediging, maar in aanval."

"Gelukkig voor een leider denken mensen niet."

"Iedereen die een groene lucht en een blauw veld ziet en tekent zou gesteriliseerd moeten worden."

"De grote kracht van het Totalitaire systeem is het dwingen van degenen die het vrezen, het te na te volgen."

"De massa valt gemakkelijker aan een grote leugen ten offer dan aan een kleine."

"Chamberlain leek zon aardige oude heer, dat ik maar bedacht hem mijn handtekening te geven."

"Het kwaad kan alleen overwinnen als goeie mensen niets doen."

Het principile inzicht is.dat de staat geen doel, maar een middel is. Hij vormt wel de voorwaarde voor de ontwikkeling van een hogere, menselijke cultuur, maar is niet de oorzaak daarvan. Deze ligt eerder uitsluitend in de aanwezigheid van een ras dat in staat is cultuur voort te brengen.

Wie geen gevoel voor geschiedenis heeft is als een mens, die geen oren en ogen heeft.

Mijn gevoel als christen wijst me op mijn Heer en Heiland als een vechter. Het wijst me op de man die ooit in eenzaamheid, omringd door maar enkele volgelingen, de ware aard van deze joden doorzag en mensen opriep om tegen hen te strijden en die Gods waarheid!- niet het grootst was als lijder, maar als vechter. Als christen en als mens heb ik met een grenzeloze liefde de passage gelezen waarin hij ons vertelt hoe de Heer zich tenslotte in al zijn macht verhief en de gesel greep om het addergebroed uit de tempel te verdrijven. Wat een indrukwekkende strijd heeft hij gevoerd tegen het joodse vergif! Nu, na tweeduizend jaar, versta ik met de diepste emotie vollediger dan ooit tevoren dat het hierom was dat hij aan het kruis zijn leven moest laten. Als christen heb ik de plicht me niet te laten bedriegen, maar de plicht om een vechter te zijn voor waarheid en gerechtigheid. En als mens heb ik de plicht om erop toe te zien dat de menselijke samenleving niet op dezelfde rampzalige manier instort als de beschaving van de antieke wereld tweeduizend jaar geleden; een beschaving die door dit zelfde joodse volk naar zijn ondergang is geleid.

Almachtige God, zegen straks onze wapenen; wees even rechtvaardig als Gij altijd waart; oordeel nu opnieuw, of wij onze vrijheid nu waardig zijn, en veroordeel ons niet; Heer, zegen onzen strijd! (Mein Kampf. Blz. 802)

En die laatste twee uitspraken zijn wel de schijnheiligste die ik de laatste jaren gehoord heb.


 

Drugs zijn van alle tijden en van alle landen. Elke tijd en ieder land heeft zn eigen drugs gehad, maar tegenwoordig is dat wat homogener geworden. De wereld wordt kleiner, ook voor de drugshandel en het drugsgebruik.

Wat wl van elke tijd is, is dat een groot deel van de gebruikers van drugs uiteindelijk naar de klote gaat. Ook in Nederland is dat al vele decennia aan de gang.

Op n of andere manier is het door de overheid niet aan te pakken, en het drugsgebruik wordt steeds algemener. Voor veel jongeren is het normaal dat drugs bij het leven behoren, ze weten niet meer beter. Toch is er wel het besef dat drugs niet goed zijn, deze week bleek uit een onderzoek dat meer dan de helft van de Nederlandse jongeren tgen legalisering van drugs is.

Onze samenleving heeft wel te lijden van de handel in drugs. Niet alleen door de bijbehorende criminaliteit, doch vooral ook de effecten van drugs op het leven van veel mensen benvloeden de samenleving. Er worden steeds meer mensen rijp voor psychiatrische inrichtingen en behandelingen, en de kosten hiervoor lopen op.
Maar ook op straat in vooral grote steden is het merkbaar, het aantal zwervers op straat waarvan oorzaak drugs/drank aan te tonen is loopt op. Wat dat betreft is er een algehele, langzame verloedering van ons land aan de gang. In ons stadje is dat in het klein aan de hand, kijk naar een mevrouw als Marga Jansen die regelmatig in het lokale nieuws is. Ok oorzaak drugs in het verleden.

Maar zie ook naar agressie in het uitgaansleven, veelal oorzaak drugs. Coke, pillen en tegenwoordig nog heel veel meer. Of de verwezen kijkende, inert geworden figuren die jarenlang zichzelf het rambam geblowd hebben. Manisch-depressief, schizofreen, van de wereld; k softdrugs zijn niet onschuldig! Ook al wordt dat door veel producenten en/of handelaren en gebruikers wel getracht zo te profileren. Maar de realiteit laat iets anders zien, en iedereen die zich ooit verdiept heeft in het drugswereldje, of dat nu hard- of softdrugs zijn, weet dat gewoon. Drugs zijn de nieuwe pest.

Dat een partij als de landelijke D66 zich hard begint te maken voor legalisering van drugs maakt de partij in mijn ogen een instelling die zich schuldig tracht te maken aan een vorm van misdaad tegen de Nederlandse mensheid, namelijk een bewuste ondergraving van de algemene volksgezondheid. Nt zo verwerpelijk als extreem-rechtse of extreem-linkse partijen...

Deze week enige citaten door verschillende mensen over drugs:

 

De beste drug ter wereld is nog altijd adrenaline.

 

Colin Ashdown

 

Mensen die geen drugs aankunnen moeten hulp zoeken in de werkelijkheid.

R. Anthony

 

Als morgen alle drugs van de wereld op miraculeuze wijze zouden verdwijnen, dan zouden de mensen rondjes draaien op hun grasveld tot ze duizelig omvallen en God zien.

 

Miller Dennis

 

Ik zei neen tegen de drugs, maar ze luisterden niet.

 

Onbekend

 

De druggebruiker verdrinkt in de ervaring waarin de mystieker zwemt.

 

Libbrecht

Toch is er n ding wat mij altijd verbaast in de verhalen over tieners en uitgaan, en dat is de ongelimiteerdheid ervan. Het duurt de hele nacht tot de volgende ochtend. Vanuit het oogpunt van jeugdgezondheid zijn er bezwaren in te brengen tegen routineus hele nachten doorhalen, door de enorme hoeveelheden alcohol waarmee dit gepaard gaat. Hier zit voor niemand een voordeel aan, behalve voor de goedverdienende horeca.

Zo respectvol als de overheid wil luisteren naar tieners als het gaat om echtscheiding en euthanasie, zo belerend spreekt zij de jeugd toe als het gaat om zaken als seks, drank, drugs en tabak. 

In de praktijk blijken de leeftijdsgrenzen arbitrair en niet te handhaven. Elke drinkende, rokende, blowende, ecstasyslikkende tiener wordt gedoogd.

 

Beatrijs Ritsema

Landelijk wordt veel geld besteed aan een anti-roken campagne.
Wat is dan de logica achter het gedogen of zelfs legaliseren van een middel dat minstens twee maal zo erg is?

Beijerlands Initiatief

Het is voor mij nog steeds verbijsterend om af en toe geconfronteerd te worden met het feit dat alles uiteindelijk afhangt van gezondheid! Alles wat je doet, alles wat je wilt, alles wat je voelt en bent, het hangt uiteindelijk af van je lichaamstoestand.

Laatst kwam ik in aanraking met de gevolgen van het maandenlang weigeren op een schappelijke tijd mn bed op te zoeken, ondanks drukke bezigheden. Naar bed gaan ervaar ik als een belemmering in wat er allemaal te doen valt. Maar dat is het niet dus, het is hetgene dat zorgt dat je door kunt gaan.

Om me heen binnen het blikveld van mn leven zijn op dit moment mensen die ernstig ziek zijn. Enkelen van hen zijn op weg naar het einde. Jonge mensen, rond mn eigen leeftijd. Iemand verandert in een zuchtje tijd van actief in het leven staand persoon in een mens die de laatste stappen moet gaan zetten. Die laatste stappen zijn zwaar, je laat alles achter en niets is afgemaakt. Het is afschuwelijk, en er is niets over te zeggen. De traan spreekt alles.

Deze week citaten over gezondheid:

 

"Gezondheid is datgene wat je het gevoel geeft, dat het nu de mooiste tijd van het jaar is."

 

Franklin Pierce Adams

 

"De natuur duldt geen ongeneeslijke gezondheid."

 

Thomas Bernhard

 

"De geneeskunde heeft zo'n enorme ontwikkeling doorgemaakt dat er nagenoeg geen gezond mens meer is."

 

Aldous Huxley

 

"Door het drinken op elkaar gezondheid bederft men die van zichzelf."

 

Jerome K. Jerome

 

"Het grootste genoegen, zonder enig bijmengsel van walging is, in gezonde toestand, rust na de arbeid."

 

Immanuel Kant

 

"Mensen, die niet verder dan de oppervlakte kijken, denken dat gezondheid eigen aan het leven is, en richten verwijten tot hun gestel als ze ziek zijn. Maar ik, die weet, aan hoe uiterst fijne draden dat weefsel hangt, verwonder mij, dat we niet altijd ziek zijn; en als ik de duizenden poorten zie, die tot de dood leiden, dank ik God dat wij maar n keer kunnen sterven."

 

Sir Thomas Browne

 

 

Daarnet vanavond, vrijdag om kwart over elf, liep ik van een vriend vandaan die een aantal jaren mn fiets geleend had. Nu proberen we al zon anderhalf jaar die fiets richting mij te brengen, maar door allerlei tussenkomsten en onverwachte situaties lukte dat dus pas na anderhalf jaar. Heel typisch, maar het is cht zo dat als we een exact uur en dag afspraken, er iets onverwachts tussen kwam

Maar nu moest het er echt van komen aangezien ik maandag door omstandigheden een dag geen beschikking heb over mn auto. Omdat ik wl naar mn werk wil wordt dat de voor mij onaangename vorm van vervoer, het fietsen.

Vanavond toog ik dus op weg naar de vriend, 10 minuutjes lopen. Op het moment dat ik de deur uitstapte was ik met stomheid geslagen, de wereld was gans wit! Er leek, in combinatie met die knoeperdse wind, een soort polair klimaat uitgebroken te zijn! En daarnet dat ik terug ging met die fiets aan mn hand heleml. Ik waande me een Enkhuizer Yeti! Maar dan ntje met een fiets aan zn hand

Maar de eerste keer in jren dat ik dus een keer met de fiets naar mn werk ga is dat in poolomstandigheden. Tja, men kan het lot ook niet blijven tarten met altijd die autos. Ens neemt de natuur wraak op iemand die 1,6 km naar zn werk met de auto gaat.
Maar ik heb wl een lekkere fles Strohrum gekregen voor het lenen van die fiets!

Hieronder uitspraken en dichterlijkheden over sneeuw. In zn geheel z overgekomen van een internetpagina. Ik vond ze wel leuk, zelfs voor een dichterlijkhedenbarbaar als dat ik ben

 

Sneeuw

 

Een dun laagje poedersneeuw bedekte de kale boomkruinen langs de weg.
Het leek of God de wereld nog maar net had geschapen
en erover dubde of het wel goed gelukt was.
'Te wit,' hoorde ik Hem mompelen, 'het is te wit',
en Zijn Zoon zei: 'Dat wit kan weg, Vader, dat laten we gewoon smelten.'
'Jij hebt altijd goede ideen, jongen,' zei de Vader.

Maarten 't Hart

 

De grond is wit, de nevel wit,
De wolken, waar nog sneeuw in zit,
Zijn wit, dat zacht vergrijzelt.
Het fijngetakt geboomte zit
Met witten rijp beijzeld.

 

Jacqueline E. van der Waals

 

Alleen als de sneeuwvlokken uren en uren achtereen zwijgend waren neergezegen,
zodat de twijgen bogen onder het aangroeiende dons,
liep Johannes graag in de violette schemering van het sneeuwbeschaduwd bos.
Dat was stilte, maar geen dood.
En het was bijna schoner dan zomergroen,
als het blinkend wit der gekruiste takjes tegen de helderblauwe hemel afstak,
of als een te zwaar beladen struik het sneeuwloof van zich af liet glijden,
zodat het, tot een schitterend wolkje verstuivend, daalde.


Frederik van Eeden

 

Te wit alles, vindt de kraai. Hij krast
bits tegen de kerstkaart die hem omringt.
Of zelfs geen kaart: leegte waarop zijn zwart
nu nog een stip is, maar begin
van schrift wordt bij de eerste vleugelslag.


Willem van Toorn

 

Deze nacht was de bol weer omgekeerd,
zodat het traag ging sneeuwen in het donker.
Als op de kast bij oma, waar hij stond in
de mooie kamer, als geheim beheerd.


Willem van Toorn

 

Vroeger viel de sneeuw anders dan vandaag.
Vandaag is sneeuw meestal iets hinderlijks. Een sneeuwpak is een lastpak.
Nauwelijks ligt de sneeuwen deken of men gaat hem te lijf met sneeuwruimers en dooimachines,
ploegt hem om tot een nare, grauwe slinkende brij.
Vroeger viel de sneeuw in volle aandacht,
grote vlokken daalden als plukken uit de wollige pels van een poolbeer,
de witte vederen uit een zwanevleugel.
De eerste sneeuw die liggen bleef genoot een bijna religieuze aandacht.
Ze was drager en symbool van het kerstfeest, van het snel verouderende jaar,
van sproken, van hoge verwachtingen maar ook van diepe angst en vrezen.
Ze was een onmisbaar ingredint in ons hopen en geloven, in onze dromen en verwachtingen.
Vandaag beklaagt men zich nog slechts over de sneeuw.


Bertus Aafjes

 

Zwanedons, duivedons, dons van de meeuwen:
Ziet het eens sneeuwen, eens sneeuwen, eens sneeuwen!
Bove' in de wolken, wat scheren, wat leven!
Daar zit de sneeuwwitte wever te weven.


Margot Vos

 

sneeuw maakt op mij weinig indruk
dat doen de vogels
kraaiepoten in de sneeuw


Jan de Zanger

 

De sneeuw heeft onze voetstappen niet nodig.
Ze verdwijnen vanzelf weer, en weldra is er niemand die er nog naar zoekt.


Koos van Zomeren

 

Chioon, Grieks voor sneeuw.
Chionofiel, iemand die midden in de zomer langs de Veluwezoom wandelt en denkt:
wat zal het hier mooi zijn als er sneeuw ligt.


Koos van Zomeren

 

En de sneeuw viel neder lijk kersebloesem
En de wegen werden wit;
En de stilte nam als een blanke vogel
D'aarde in bezit.


Margot Vos

 

Van de winter
Krijg je een cadeautje.
Wat zeg ik?
Je krijgt een pak!

Op een morgen,
Helemaal onverwacht,
Valt het zacht
Koud op je dak.


Bas Rompa