Hans Langbroek, raadslid voor Het Enkhuizer Alternatief

   

In een tijd van universeel bedrog is het spreken van de waarheid een revolutionaire daad (George Orwell)

Westfrisiaweg en actiegroepen

(29 oktober 2007)

 

Actiegroepen die actie voeren om zaken waar ze achter staan vind ik altijd bijzonder okee! Actie voeren is een teken van betrokkenheid bij je eigen leefomgeving, en je eigen samenleving.

 

De actiegroepen die actie voeren tegen de Zuidvariant van de toekomstige Westfrisiaweg en voor de Noordversie van die weg kan ik dus best begrijpen. Ze hebben argumenten, maar ook degenen die voor de Zuidvariant zijn hebben argumenten. Ieder legt z’n prioriteiten anders, en zo gaat de “strijd” verder. Dat heet democratie en het recht op vrije meningsuiting. Dat is goed!

 

Dat is dus goed. Actie voeren is goed. Actie voeren is niet goed als je stopt met de argumenten die je hebt ten tonele voeren, en dan begint op de persoon of personen te spelen. Dat doen helaas de actiegroepen die strijden voor de Noordvariant van de Westfrisiaweg nu wel.

Ze beginnen nu met suggereren en insinueren dat andersdenkenden vals spelen, dingen achter houden, waarheden verdraaien etc. Dit is niet goed, dit is niet zuiver. Waarbij, als ze nu toch zo beginnen, het dan niet meer onvermeld hoeft te blijven dat het de actiegroepen en bijbehorende raadsleden uit Drechterland zélf zijn die niet in alle gevallen zuiver op de graat zijn.

 

Bekijk eens de posters die rondgedeeld zijn in heel Hoogkarspel, en die nu overal voor de ramen hangen. Op die posters staat overduidelijk een grote snelweg afgebeeld die over het lint van het dorp zal gaan lopen, en over de Binnenwijzend zal gaan lopen. Vele Drechterlanders geloven dit nu dan ook, getuige de gesprekken die ik met mensen uit die gemeente heb gehad… Zulke posters ronddelen met een keiharde onwaarheid is je reinste volksmennerij en volksverlakkerij, een andere naam is er helaas niet voor.

De raadsleden van het dorp vertellen de verontruste posterontvangers niet dat ze weten dat het heel anders is. Ze vertellen niet dat het de bedoeling is dat die Westfrisiaweg in tunnelbakken onder het lint door zal gaan, daarbij het lint onbeschadigd latend. Ze vertellen niet dat die snelweg voor een groot deel verzonken zal zijn in het landschap, en dat die weg nauwelijks zichtbaar zal zijn. Nee, ze gaan volledig mee met de onwaarheid van de actievoerders en laten de waarheid onvermeld. Deze waarheid hebben ze allemaal mogen aanschouwen bij een bijeenkomst van raadsleden uit de regio in de Parkschouwburg in Hoorn enige weken geleden. Daar was ik ook.

 

Ook kan ik melden dat de raadsleden van Drechterland bij een bijeenkomst zijn geweest bij Syngenta, op uitnodiging van Syngenta. Samen met raadsleden en collegeleden van Stede Broec en Enkhuizen. De raadsleden is bijzonder en uiterst helder uitgelegd door directeur Piet Karemaker dat het hoofdkantoor in Zwitserland zéér duidelijk is in de consequenties als ze land moeten inleveren voor de Noordvariant van de Westfrisiaweg.

Het bedrijf is nu bezig werkzaamheden uit verschillende delen van West-Europa te gaan concentreren in Enkhuizen. Dit gaat op korte termijn heel veel meer werkgelegenheid opleveren. Werkgelegenheid voor de hele subregio. Het bedrijf levert nu al een grote werkgelegenheid. Als Syngenta land moet inleveren dan gaan ze de werkzaamheden niet in deze regio concentreren, maar elders op de wereld plaatsen. Inclusief werk dat nu al hier is.

Er gaat dan werkgelegenheid verloren. Ze kunnen daadwerkelijk geen land missen!

De directie in Zwitserland is daar uiterst helder over geweest, en Piet Karemaker ook naar de raadsleden. De Drechterlandse raadsleden waren horende doof en ziende blind, ze weigeren gewoon te geloven dat wat zó helder en open verteld is, ook werkelijk waar is. Ze spelen met honderden banen van gezinnen om hun eigen kleine zin door te drijven. Ze ontkrachten waarheden naar buiten toe, en doen alsof er niets gezegd is.

 

Hoofdactievoerder Braakman wist dit allemaal in juni al. Hij had namelijk een brief naar het hoofdkantoor geschreven, en daar héél duidelijk antwoord op gekregen. Het antwoord dat bovenstaand vermeld is. En de raadsleden van Drechterland is dit ook duidelijk verteld door directeur Piet Karemaker, ik zat er zelf bij.

In de bijeenkomst in de Westerkerk heeft Braakman dit verzwegen, en gedaan alsof er best met de zaadbedrijven te praten zou moeten zijn. Terwijl hij dus wist dat dit NIET zo was! Weglaten van waarheden is voor mij persoonlijk ook liegen!

 

Bij de bijeenkomsten in de Parkschouwburg en bij Syngenta wisten verschillende Drechterse raadsleden het te presteren om de politiek en het bestuur van Enkhuizen te beschuldigen van dingen anders voorstellen, van onder één hoedje spelen met bedrijven, van 8 jaar terug al bezig geweest zijn met doordrukken van de Zuidvariant, en van dat soort dingen meer. We werden als Enkhuizers dus regelrecht in onze oprechtheid en integriteit aangevallen, op het moment dat de argumenten van deze aan actiegroepen gerelateerde raadsleden onderuit gehaald werden door feiten en uitspraken die er werkelijk toe deden. Dat het over werkgelegenheid van anderen gaat, doet ze niets. Dat ze het over ontwikkelingen voor de hele regio gaat doet ze niets. Het gaat allemaal om de angst voor hun eigen kiezers en de comfortabele positie van groene gemeente die niets hoeft te investeren in werkgelegenheid en onderwijs, maar er wel van wil profiteren als anderen daarin investeren.

Het gaat om ernstig eigenbelang. En dan anderen op integriteit aanvallen…. Waanzinnig gewoon! En eigenlijk best wel schandalig.

 

Ik kan doorgaan, maar ben eerlijk gezegd te boos op deze mensen om verder te schrijven. Wél kan ik zeggen dat in mijn ogen er een politiek van het onzuiverste water gevoerd wordt, en dat wantrouwen van burgers richting de politiek door dit soort uitvoeringen ook wel eens terecht is.

 

Hans Langbroek, raadslid voor Nieuw Enkhuizen