Hans Langbroek, raadslid voor Het Enkhuizer Alternatief

   

In een tijd van universeel bedrog is het spreken van de waarheid een revolutionaire daad (George Orwell)

Het Westfries Legioen

(dinsdag 23 november 2004)

 

Vorig weekend heeft het “Westfries Legioen” pamfletten verspreid in een stukje Oostelijk West-Friesland, zie onderstaand bericht uit het NHD.

 

Politie verwijdert pamfletten van 'Het Westfries Legioen'
van onze verslaggever

hoogkarspel-'Hoeveel moeten er nog komen, hoeveel moeten er nog gaan?' De politie heeft gisteren in Hoogkarspel zo'n veertig pamfletten met een dergelijke tekst verwijderd.


De A4-viertjes zijn ondertekend met 'Het Westfries Legioen'. Dit soort pamfletten zijn afgelopen weekeinde op meer plaatsen in West-Friesland aangetroffen, onder meer in Andijk. In Enkhuizen was een dergelijk pamflet in de brievenbus van de moskee gegooid. Andere teksten waren 'Word wakker, word lid' en 'Mohammed een pedofiel'.

De politie probeert de herkomst van de pamfletten te achterhalen. Bij de politie is 'Het Westfries Legioen' niet bekend.


maandag 15 november 2004, 07:03

 

Aan het verspreidingsgebied te zien lijken de pamfletten uit Hoogkarspel of Grootebroek te komen.

Ik vraag me af of het werkelijk racistische pamfletten waren, in de zin van “werkelijke” racisten of aanverwante geesten. Uit de berichtgeving blijkt dat er leuzen op de pamfletten stonden die min of meer de laatste tijd vaak in de media gestaan hebben als uitspraken van Theo van Gogh. Er stond op de pamfletten dus geen echte racistische “argumentatie”. Daarom denk ik ook dat de pamfletten verspreid zijn door luitjes die erop uit waren sensatie te veroorzaken, niet door mensen die intellectueel gezien racistisch denken. Een racist of persoon die beredeneerd anti-islampamfletten verspreidt zou toch minstens een vorm van verhaal op zo’n pamflet neerzetten om z’n visie en actie kracht bij te zetten lijkt mij.

 

Het is niet zo dat zo’n actie zónder gevaar is denk ik. Een dergelijke actie, hoe onschuldig feitelijk ook, kan wél emoties oproepen bij degenen die door de actie aangevallen zijn. In dit geval dus de moslims in Enkhuizen. Onder hen kunnen mensen zijn die door dit soort dingen bang of kwaad worden en gaan polariseren. Ik vind dat dat jammer zou zijn voor Enkhuizen.

 

In Enkhuizen hebben we al sinds jaar en dag een moskee welke hoofdzakelijk door de redelijk grote Turkse gemeenschap ter plaatse bezocht wordt. De Enkhuizer moskee, waarvan veel mensen het bestaan niet eens weten/wisten, is nu niet bepaald een oord dat grote overlast veroorzaakt en van waaruit allerlei felle islamitische acties richting autochtonen ondernomen worden! Zoals ik zeg, veel mensen weten/wisten zelfs niet eens van het bestaan van die moskee af.

Ook hebben we in Enkhuizen niet bepaald een zwaarwegend allochtonenprobleem lijkt me. Er zijn wel groepjes Turkse hangjongeren die zich irritant kunnen gedragen, maar dat is niet omdat ze Turks zijn, doch doordat het gewoon irritante pubers zijn. Net zoals de treinterroristen die maandenlang de landelijke kranten haalden, dat waren irritante autochtone pubers en iets ouderen. Enkhuizen kent nu eenmaal verschillende groepjes irritante pubers (zoals alle gemeentes), en twee van die groepjes zijn nu eenmaal hoofdzakelijk Turks. De rest is gewoon van alles door elkaar.

Maar door zo’n actie is het wél mogelijk dat in de groep allochtonen straks mensen opstaan die zich dus écht allochtoon gaan voelen. En dan allochtoon in de zin van tegen de Nederlandse samenleving aan gaan schoppen. En dát gaat wel problemen geven dus! Problemen welke er in dit stadje momentéél gewoonweg niet zijn, zelfs niet als je dit soort problemen héél graag wilt zien… In Enkhuizen roepen moslims niet dat homo’s van het dak gegooid moeten worden, roepen Enkhuizers niet in de media dat Enkhuizer moslims geiteneukers zijn.
De groepjes jongeren die in de weekenden af en toe herrie schoppen of mot trappen zijn ook verdeeld in “etniciteit”: vriendengroepen uit Enkhuizen, vriendengroepen uit Grootebroek, uit Andijk etc. En dus Turkse vriendengroepen. Dat is hier in West-Friesland sinds jaar en dag zo…

Toen ik in een inmiddels ver verleden in West-Friesland kwam wonen was ik hoogstverbaasd over al het “localisme” dat hier aanwezig was! Andijkers hadden iets tegen Enkhuizers en Grootebroekers, Enkhuizers vonden iederéén boeren en hadden een hekel aan “Horinezen”, Grootebroekers hadden iets tegen Bovenkarspelers, Andijkers en Enkhuizers. En werkelijk iedereen had iets tegen Lutjebroekers! Ik als kersverse “immigrant” begreep er totaal niets van, ik kon sowieso op dat moment helemaal bijna niemand verstaan. Iedereen had in mijn oren destijds hetzelfde onverstaanbare accent…

Ik heb in West-Friesland wél m’n eerste kennismaking gehad met ‘religieus geweld”, dat wel. Als jongetje van 16 jaar jong reed ik eens trots op m’n nieuwe Yamahabrommer door Andijk over het Kerkepad toen ik ineens achterna gezeten werd door een razende, scheldende, enorme kerel met een grote houten paal in z’n handen waarmee hij mij van m’n brommer wilde slaan! Ik schrok me rot, en begreep er helemaal niets van. De vriend waarmee ik opreed legde me later uit dat die man streng gereformeerd was, en niet wilde dat mensen op zondag op een brommer reden, zéker niet langs zijn huis… Dat was voor mij m’n eerste kennismaking met geweld vanuit religie, en tot dusverre ook persoonlijk gezien m’n enige kennismaking. De rest ken ik uit de media, bijvoorbeeld de gestoorde moslim die kortgeleden Theo van Gogh vermoordde.

 

Wat ik dus eigenlijk wil zeggen is dat er in Enkhuizen niet bepaald een probleem is met allochtonen óm het allochtoon zijn, en ook niet met moslims contra niet-moslims. Er zijn groepjes verschillende mensen hier sinds jaar en dag, dat hoort blijkbaar bij Enkhuizen. Zie de politiek, zie de meningen in Enkhuizen. Er zijn ruim 17.000 meningen over praktisch ieder onderwerp dat je kunt bedenken!

Maar ik wil dus ook zeggen dat we in Enkhuizen moeten uitkijken dat er geen probleem wordt gemaakt voor ons door anderen! Dat zou écht zonde zijn voor deze stad waar vrije meningsuiting volgens mij praktisch uitgevonden is!

 

Hans Langbroek, raadslid voor de lokale partij Nieuw Enkhuizen