Hans Langbroek, raadslid voor Het Enkhuizer Alternatief

   

In een tijd van universeel bedrog is het spreken van de waarheid een revolutionaire daad (George Orwell)

Wederom consumptie

(19 juli 2009)

 

Zoals ik ondermeer [hier] aangaf, heb ik iets tegen ongebreidelde consumptie. Wij in deze tijd hebben onszelf in een droomwereld gemanouvreerd waarin we denken dat alles mogelijk is. De illusie is volkomen. Alhoewel, bijna volkomen. Gelukkig gaan we nog gewoon dood, de ultieme confrontatie met het werkelijke leven.

Niet dat ik blij ben met doodgaan, leuk is het niet. Maar als onderdeel van wat leven is, maakt de dood in ieder geval veel duidelijk over wie en wat wij zijn. Voor degene die “op zoek is naar zichzelf”: duidelijker kan het niet. De dood vertelt je in één klap alles….

 

Maar vandaag niet zwartgallig, we zijn vrolijk. Het is zondag, het is niet bloedheet, ik heb twee broodjes met Hüttenkäse en katenspek achter m’n nog steeds eigen kiezen. Ik heb twee koppen kamillethee gedronken in een zondags-spirituele gezondheidsbui waarin de geest van de natuur een rol speelt, en daar bovenop nog een kopje Earth-thee omdat de naam zo lekker gezond klinkt.
Ik consumeer de illusie van eeuwig en gezond leven! De thee-Jomanda van Zonnatura in mijn leven, energiestralen door het huis, ingestraalde theekopjes en miraculeus naar katerpies ruikende gezonde reclamegaliameloenen van Appie Heijn! Maar niet heus natuurlijk.

Dat van die meloenen is trouwens wel waar, en die miraculeuze geur ook. Wie weet hoe dat kan: mail me! Zo’n geur aan die meloenen is me namelijk al eens eerder opgevallen. Zelfs de 11-jarige bijna-puberdochter van m’n overleden vriendin merkte met haar nog niet door roken vergalde reukvermogen die geur op, en zei: “Hans, het ruikt hier naar kattenbak!” Ik heb geen katten…

Maar wat wil je, ik heb drie van die katerpiesmeloenen in de reclame gekocht! Ze liggen op de meloenplaats in mijn huis, in de boekenkast naast de zak met gezonde kiwi’s en onder de rij met boeken van filosofen die ik van plan ben ooit te lezen. Ooit….

 

Maar eigenlijk gaat dit stukje over consumptie van mobiliteit. Mobiliteit laat de hele economie draaien, zonder mobiliteit stort alles in. Als wij besluiten dat we niet meer in de illusie van voor ons geluk noodzakelijke mobiliteit gaan geloven, dan stort alles in dat ons voorgeschoteld is door overheden en door mensen die óns geld als hún heil zien.

Jezus vervangen door de auto, de kerken vervangen door automerken, en de gebedshuizen vervangen door garagebedrijven.

De eeuwige riedel om geld kent altijd een toverformule. Een toverformule, ook wel illusie genoemd, die ervoor zorgt dat je je niet uit de naad hoeft te werken om te bereiken wat alleen door hard werken bereikt kan worden. Een staatslot, een lage benzineprijs, een goedkoop retourtje naar Amsterdam, en met de auto dagelijks naar het werk twee kilometer verderop rijden. Allemaal magische formules, en dan nog beweren dat magie niet bestaat! Harry Potter bestaat, en hij heet Toyota, Wouter Bos, Philips, HP, Sony en nog meer. Zijn naam is Legio, en hij is knettergek.

 

Gisteren was ik kwaad. Omdat ik 39 euro moest betalen voor twee dagretourtjes naar Amsterdam-Centraal en één railrunner voor een kind van elf. Die 39 euro is nog altijd, om even ouwe-lullig te doen, 85 ouderwetse guldens! Zó’n buitensporig enorm bedrag om met een puber een een kind naar Amsterdam op en neer te reizen! Al dat geld dat voor de consument niet duidelijk is waar het in zit en waar het heen gaat, buiten dan naar de zakken van een stel zich kapot lachende veelbezitters. Dat lachen hebben ze wat mij betreft volkomen gelijk in, idioten mag je uitlachen. Mensen die zichzelf massaal idioot laten worden en leeg laten trekken, in volledig “bewustzijn”, mag je uitlachen.

Tot op een dag diezelfde massa deze lachers kapot gaat lachen, als men besluit dat decadentie en degeneratie hun langste tijd gehad hebben. Als men besluit dat leven inhoudt dat je moet leven, en dat je daar maar één keer de kans voor krijgt. Eén keer in die tijdsloze eeuwigheid….

 

Wat mij persoonlijk betreft, juist omdat ik mensen het beste gun en tegen uitbuiting en tot slaaf maken ben, worden treinkaartjes naar Amsterdam honderd euro voor een dagretourtje, en gaat benzine 15 euro per liter kosten.

Zoals de Franse Revolutie één van de pijlers van bewustwording van ons als mensen is geweest, en veroorzaakt werd door fysieke honger en uitbuiting, zal de volgende strijd gaan om en veroorzaakt worden door geestelijke honger en uitbuiting. Door de psychopatische mentale uitbuiting en manipulatie van mensen, door niet meer gepikte ontmenselijking. En door reduceren van mensen tot middelen in plaats van tot wat de natuur bedoeld heeft: bewuste mensen die een leven leiden. Waarin leven dan ook leven is, en niet enkel bestaan!

 

De steeds betaalbaardere platte TV-schermen, de “vrijheid” van meningsuiting (doe het maar eens écht), de constant in onze oren geramde toverformule van de Harry Potters die ons hun illusievorm van wat menselijk geluk is in onze geesten hypnotiseren. Het stopt eens.

Net zoals je nu de leugens, het bedrog, de aflatenhandel, en het gewauwel van geloofsinstituten niet meer aan de man kunt brengen op de manier waarop dat eeuwenlang gedaan is. Waar iedereen in geloofde en dacht gelukkig mee en door te zijn, waar de Harry Potters aan verdiend hebben, waar de Toyota’s van die tijd zich om kapot gelachen hebben.

 

Waarmee ik wat dat laatste betreft niet de uiterst belangrijke rol van spiritualiteit wil ontkennen. Juist niet, eerder omgekeerd! Ik ben alleen bang dat dit wat uiterst belangrijk én noodzakelijk is voor het voortbestaan van de mens, wederom misbruikt gaat worden door de lachende Harry Potters die zichzelf dik en vet vreten van ons, de gewone mensen.

 

Hans Langbroek, in een wat flegmatische zondagsstemming