Hans Langbroek,†raadslid voor Het Enkhuizer Alternatief

   

In een tijd van universeel bedrog is het spreken van de waarheid een revolutionaire daad (George Orwell)

Vragen over hondendrollen
(8 augustus 2010)

Onderstaande vragen over hondendrollen zijn richting college gegaan. In een opwarmend klimaat worden de vragen ivm hygiŽne in de openbare ruimte en volksgezondheid steeds actueler.

Geacht college,

 

Zoals u ongetwijfeld weet is in de verstedelijkte gebieden van Nederland een veelvuldig voorkomende klacht het liggen van hondenuitwerpselen op straat. Ook in Enkhuizen is dit item meermaals actueel geweest, soms op ludieke wijze.

Zo herinner ik mijzelf een actie van een Enkhuizer milieu-ambtenares uit het begin van de jaren í90 van de vorige eeuw. Deze mevrouw richtte zich op een aantal veel door honden bepoepte grasvelden, en stak daar in iedere zogenoemde hondendrol een kaasprikkertje met een Nederlands vlaggetje. Ludiek, maar het maakte wel heel goed zichtbaar om welke grote hoeveelheden hondendrollen het ging.

 

In de loop der jaren is het wel duidelijk geworden dat de hondeneigenaar in het algemeen zich niet veel gelegen laat liggen aan hondendrollen op straat, in straatbermen of openbare grasperkjes, de goede uitzonderingen daargelaten. Men zou kunnen gaan denken aan apparatuuraanschaf dat gespecialiseerd is in opzuigen en tot afval verwerken van hondendrollen die in de openbare ruimte liggen, plus een bedieningsman voor deze apparatuur.

 

Vragen:

 

- Denkt het college dat aanschaf en gebruik van genoemde apparatuur deels te financiŽren is uit een vorm van hondenbelasting?

- Zo ja, denkt u hierover in de nabije toekomst met een voorstel richting raad te kunnen, willen of durven komen?

- Zo nee, waarom niet?

 

Gezien de gelijksoortige hondenpoepproblematiek welke in buurtgemeente Stede Broec speelt, uitgaande van berichtgeving in de media, is een opmerking mijnerzijds dat u bij de beantwoording van de vragen een eventuele samenwerking met buurtgemeente Stede Broec bij aanschaf van genoemde apparatuur zou kunnen betrekken. Bijvoorbeeld om de kosten voor overheid en burger in de wederzijdse gemeentes onder controle te houden.

 

Vriendelijke groeten,

 

Hans Langbroek

Fractie Nieuw Enkhuizen