Hans Langbroek,†raadslid voor Het Enkhuizer Alternatief

   

In een tijd van universeel bedrog is het spreken van de waarheid een revolutionaire daad (George Orwell)

Vraag aan het college over de poli
(29 juli 2007)
 
Hai Erik,
 
De volgende vraag voor de betreffende portefeuillehouder of het college:
 
 
Begin juli is het onderstaande bericht in de media verschenen:
 
DEN HAAG - Zorginstellingen moeten met ingang van volgend jaar zelf gaan investeren in hun gebouwen. De kosten mogen ze doorberekenen in de tarieven van de zorg die ze leveren. Dat heeft de ministerraad vrijdag besloten op voorstel van minister Ab Klink (Volksgezondheid).

In het regeerakkoord was al afgesproken dat ziekenhuizen op eigen benen komen te staan wat betreft hun huisvesting. De gedachte is dat ze zorgvuldiger omgaan met investeringen en meer oog hebben voor de behoefte aan zorg als ze zelf verantwoordelijk zijn voor de kapitaallasten.

Papierwerk

 

Verder zal het papierwerk voor de ziekenhuizen afnemen. Wel moet zeker zijn dat de investeringen de levering van zorg niet in de weg staan, dat de kwaliteit op peil blijft en dat het opgebouwde vermogen voor de zorg behouden blijft.

Het kabinet besliste vrijdag nog over een aantal ander zaken die al op stapel stonden, zoals de invoering van het Elektronisch PatiŽntendossier, dat waarschijnlijk volgend jaar ingevoerd wordt, en meer inzicht voor patiŽnten in de kwaliteit die ziekenhuizen leveren. Ook wordt hun rechtspositie beter.

 

Compensatie

 

Zorgverzekeraars krijgen een compensatie voor mensen die hun premie niet betalen, op voorwaarde dat ze deze niet royeren. Voor zorg aan illegalen die zelf de rekening niet kunnen betalen, kan een ziekenhuis een bijdrage van de overheid krijgen.

Ook stemde de ministerraad in met een regeling voor kinderen die in Nederland mogen blijven maar door papieren rompslomp nog geen verblijfsvergunning hebben.

 

Dit houdt mijns insziens in dat we ook in de discussie en het traject over her- en verbouw en uitbesteding van de poli in de Vijzelstraat een standpunt moeten gaan innemen in deze dat anders is dan het originele collegestandpunt. De wet wordt tenslotte veranderd.

Hoe denkt het college hiermede om te gaan? In de discussie is gehoord dat WFG en Omring eventueel de gebouwen welke mogelijk door projectontwikkelaar De Nijs gebouwd zouden gaan worden kunnen gaan kopen. Maar is het niet zo dat een lokale overheid een investeerder niet kan gaan dwingen gebouwen te kopen waarin ze niet wil investeren? Het lijkt me dat investeren een vrije handeling dient te zijn.

 

Groeten, Hans Langbroek, fractie Nieuw Enkhuizen

 

Uiteraard zal ik het antwoord op deze vraag ook op deze site zetten. Ik ben er zelf ook heel benieuwd naar!

 

Hans Langbroek