Hans Langbroek, raadslid voor Het Enkhuizer Alternatief

   

In een tijd van universeel bedrog is het spreken van de waarheid een revolutionaire daad (George Orwell)

Voetballers, let op uw nering!

(25 april 2011)

 

Afgelopen dinsdagavond de 19e april woonde ik een consultatie-avond bij waar een presentatie gegeven werd over de conceptnota “accommodatie- en vastgoedbeleid”. Om een lang verhaal kort te maken, er werd héél duidelijk gesteld dat de A1-locatie van sportpark Immerhorn beter omgezet kan worden in baar geld en keiharde cash, dan dat de sporters op die plek plezier in het sporten zouden blijven ondervinden.

Sporten kunnen ze ergens anders ook…

 

Er werd zonder veel omwegen gesteld dat als gemeentes een bezit als bijvoorbeeld Immerhorn op wensen te ruimen, er heel gewoon bewust de tactiek gebruikt wordt van het laten ontstaan van steeds meer achterstallig onderhoud, totdat het uiteindelijk te duur is om de boel nog te kunnen opkalefateren. Dan kan men zeggen dat het allemaal te veel gaat kosten, en wordt de boel weggebulldozerd.

Gemeentes hebben dan het gewenste doel bereikt, en kunnen geld gaan verdienen. Sporters krijgen een andere plek, en worden gehersenspoeld met het credo dat ze blij moeten zijn met zo’n mooie nieuwe sportfacilitering.

 

Dat is wat in Enkhuizen gebeurt. Enkhuizen wil op de plaats van sportpark Immerhorn, een schitterende unieke locatie voor een sportpark, huizen neerzetten voor veelbezittende lieden. Het is een A1-locatie tenslotte, er zit veel geld op die plek.

Hoé de sportclubs dan ook zullen gaan communiceren, hoe váák ze er ook op zullen wijzen dat veel wat er mankeert aan het sportcomplex komt doordat de gemeente feitelijk het onderhoud niet goed heeft aangepakt, wát de sportclubs dan ook aan begrip voor welk gemeentestandpunt dan ook zullen opbrengen, en wát ze dan ook aan zullen bieden aan zelfwerkzaamheid: het zal nooit genoeg zijn.

Immerhorn moet weg, er moet geld verdiend worden.

 

Gemeentes die geld willen verdienen, willen geen sportplezier op een mooie locatie. Als Avenhorn, Wervershoof, Andijk etc hun voetbalvelden ergens aan de rand van een stad localiseren, dan kunnen Enkhuizer voetballers ook ergens aan de rand van een nieuwbouwwijk voetballen. Dat hoeft helemaal niet op een mooie locatie, mooie locaties zijn er om geld mee te genereren. Dát is wat gemeenteland denkt en vindt.

Het plezier, het menselijke plezier, van kunnen sporten op een prachtige locatie telt niet meer mee. Het is geld dat de modus is van het denken, niet menselijkheid.

 

Dames en heren voetbalsters en voetballers, het is niet zo dat Immerhorn in de toekomst opgedoekt gaat worden. Wat gebeurt is, is het volgende:

 

Immerhorn is bézig opgedoekt te worden!

 

Laat u niet aanpraten dat dit niet zo is, laat u niet aanpraten dat Langbroek z’n praatjes baseert op aannames.

 

Over die aannames bijvoorbeeld: De gemeente vraagt de raad om voor 2 miljoen garant te staan voor luxe-verbouwing van De Drom, voor de culturele en toekomstig financiële elite. Die vraag om garantstelling voor dit enorme bedrag is volledig gebaseerd op aannames van verkrijgen van subsidies van anderen dan de gemeente!

Aannames zijn blijkbaar als argument wél valide ten gunste van de vraag om 2 miljoen garantstelling, maar niét als ze ter sprake komen in verband met opruimen van Immerhorn…

Wél, neem van mij aan geachte sporters en sportsters, uw prachtige sportlocatie is ongewenst als sportplek.

U krijgt géén faciliteiten en geld genoeg meer om uw sportpark met goede definitieve oplossingen geheel op te knappen totdat het weer voor vele jaren als nieuw is. Uw volgende voetbal- en sportplek is ergens aan de rand van de nieuwbouw en het Streekbos.

 

Oftewel: u wordt allen bedonderd waar u bij staat!

 

Mijn advies aan de gebruikende sportclubs van Immerhorn: zorg ervoor dat u nog vóór het einde van de zomer als één club kunt gaan opereren. Zodat u met één heel grote vuist op tafel kunt slaan bij de gemeente, en u niet met een aantal kleine machteloze onderling ruzie makende vuistjes allerlei “eisen” gaat stellen of dringende noodzakelijkheden gaat aanwijzen. U wordt dan namelijk gewoon stiekem uitgelachen, het geld wint.

De gemeenteraad wordt reeds voorzichtig bewerkt en geboetseerd om het in de nabije toekomst logisch te vinden dat u ten bate van het grote geld vertrekt van Immerhorn. En vergeet niet: welwillende bezoekjes van wethouders aan uw sportpark zijn lucht, evenzo als op welwillende toon door wethouders uitgesproken woorden die geen harde toezeggingen zijn.

 

Voetballers, let op uw nering!

 

 

Hans Langbroek