Hans Langbroek,raadslid voor Het Enkhuizer Alternatief

   

In een tijd van universeel bedrog is het spreken van de waarheid een revolutionaire daad (George Orwell)

Verbazingwekkende tekst

(13 maart 2011)

 

Als persoon zijnde die nogal eens tegen de verschillende machtsinstituties van de diverse stromingen binnen het christendom geageerd heeft en nog doet, en die daardoor vermoedelijk door sommigen als een soort heiden beschouwd zal worden, lees ik evenzogoed wl regelmatig eens stukjes uit de bijbel. Zoals ik ook wel uit de kleine versie van de Koran gedaan heb, die ik jaren terug eens van een vriendin uit Amsterdam kreeg. De Bhagavad-Gita staat ook in de boekenkast, alsook veel literatuur over het Boeddhisme en Zenboeddhisme.

Het zijn zienswijzen en religies die veel invloed op het denken van de verschillende culturen op onze aarde hebben, en er zelfs de fundamentele uitgangspunten van zijn wat betreft uitgangswaarden en de daaruitvolgende normen. Het is goed er minstens iets over te weten, ongeacht waar je zelf ook staat of meent te staan aangaande spiritualiteit en levenswaarden.

 

De meest verbazingwekkende tekst die ik ken naast de Bergrede en sommige Zenteksten, en welke ik daardoor vaker gelezen heb, is in de christelijke bijbel het begin van het boek Prediker. Ik zal dat hier eens neerzetten, als tekst in de moderne taal van de Nieuwe Bijbel Vertaling (NBV) uit 2004.

 

Hier volgen de woorden van Prediker, zoon van David en koning in Jeruzalem.

 

Lucht en leegte, zegt Prediker,

lucht en leegte, alles is leegte.

Welk voordeel heeft de mens van alles wat hij zich heeft verworven,

al zijn moeizaam gezwoeg onder de zon?

Generaties gaan, generaties komen,

maar de aarde blijft altijd bestaan.

De zon komt op, de zon gaat onder,

en altijd snelt ze naar de plaats waar ze weer op zal gaan.

De wind waait naar het zuiden,

dan draait hij naar het noorden.

Hij draait en waait en draait,

en al draaiend waait de wind weer terug.

Alle rivieren stromen naar de zee,

toch raakt de zee niet vol.

De rivieren keren om,

ze gaan weer naar de plaats vanwaar ze komen,

en beginnen weer opnieuw te stromen.

Alles is vermoeiend,

zozeer dat er geen woorden voor te vinden zijn.

De ogen van een mens kijken, en vinden geen rust,

zijn oren horen, en ze blijven horen.

Wat er was, zal er altijd weer zijn,

wat er is gedaan, zal altijd weer worden gedaan.

Er is niets nieuws onder de zon.

Wanneer men van iets zegt: Kijk, iets nieuws,

dan is het altijd iets dat er sinds lang vervlogen tijden is geweest.

De vroegere generaties zijn vergeten,

en ook de komende zullen weer worden vergeten.

 

Een ongelooflijk stuk tekst als je het goed tot je laat doordringen! Een aantal paginas verderop staat dan het volgende:

 

Dit heb ik in mijn leeg bestaan gezien: een rechtvaardig mens gaat aan zijn rechtvaardigheid ten onder, een onrechtvaardig mens leeft lang ondanks zijn slechte daden. Wees daarom niet al te rechtvaardig en meet jezelf geen overdreven wijsheid aan. Waarom zou je jezelf te gronde richten? Maar gedraag je ook niet al te onrechtvaardig en wees niet overmatig dwaas. Waarom zou je sterven voor je tijd? Houd het ene vast en laat het andere niet los. Dat is het beste, want wie ontzag voor God heeft, ontsnapt aan al te veel rechtvaardigheid en ook aan al te veel onrechtvaardigheid.

 

Ongelooflijk dat mensen zon 2500 jaar terug al dit soort dingen schreven! Wij doen inderdaad niets nieuws, echt werkelijk nits nieuws. Bovenstaande schijnt door Salomo geschreven te zijn, en dat was een zeer slimme, intelligente man.

De opvolgers die hetzelfde gezegd hebben, hadden wel bovenstaande tekst al als achtergrond. Salomo bedacht het zelf, hij was origineel.

 

Er is niets nieuws onder de zon. Ook destijds had je al de toenmalige PvdAs, NEs, politieke onwaarachtigheden, leugenachtigheden en oprechtheden. De Enkhuizens van die tijd, het gezwoeg om het allemaal iets beter te maken van die tijd.

 

Er is niets nieuws onder de zon.