Hans Langbroek, raadslid voor Het Enkhuizer Alternatief

   

In een tijd van universeel bedrog is het spreken van de waarheid een revolutionaire daad (George Orwell)

Timmeren aan De Drom

(29 maart 2011)

 

Wat ik nu jammer vind is wat ik las in een artikel afgelopen zaterdag in de weekend-editie van het Noord-Hollands Dagblad. Daarin werd vermeld dat er voor de restauratie (en eventuele verbouwing) van De Drom géén Enkhuizer bedrijven in aanmerking komen.

Blijkbaar zijn de kwaliteiten van andere bedrijven uit den lande in de ogen van ambtenaar Conijn en het college van B&W hoger, beter, ervarener, goedkoper, doordachter, betrokkener, creatiever, service-gerichter en wat al niet meer, dan de bedrijven uit Enkhuizen.

 

Toch begrijp ik zoiets dan niet als gemotiveerde Enkhuizer burger zijnde. De Zuiderkerk is schitterend door een Enkhuizer aannemersbedrijf gerestaureerd. Dat betreffende bedrijf heeft uiterst creatieve oplossingen bedacht voor een aantal grote technische problematieken.

Zo zijn er in onze stad verschillende aannemers die monumenten hebben aangepakt, gerestaureerd, opgekalefaterd en weer gangbaar en mooi gemaakt. De werknemers van die bedrijven hebben allemaal met met hart en ziel de klussen geklaard, betrokken omdat het hun eigen stadsbeeld betreft. Het mooiste is ook dat deze Enkhuizer bedrijven door de jaren heen een schat aan ervaring en monumenttechnische kennis hebben opgedaan over Enkhuizer monumenten!

Feitelijk kunnen we De Drom laten restaureren door bedrijven die dit werk uitvoeren met een combinatie van motivatie, heel veel betrokkenheid, heel veel ervaring, en grote gespecialiseerde vakkennis. Maar nee, deze bij uitstek Enkhuizer klus gaat naar elders….

Het zal er nog aan mankeren dat dit werk naar bijvoorbeeld De Nijs zal gaan, dán gaan er écht raderen draaien in mijn hoofd! Maar dat zal ongetwijfeld niet, zoveel “toeval” bestaat er niet.

 

Maar toch: dit is werk voor ervaren en betrokken Enkhuizer aannemers en hun personeel. Dit werk binnen Enkhuizen houden zou hebben betekend dat er kapitaal binnen Enkhuizen gehouden zou zijn.

Niet per definitie alleen financieel kapitaal. Maar wél kapitaal in de zin en vorm van behoud van werkgelegenheid in Enkhuizen, van betrokkenheid van het Enkhuizer bedrijfsleven bij Enkhuizen, van behoud van kennis en ervaring over de eigen stedelijke monumenten bij vaklui en bedrijven, van behoud van leerplekken voor toekomstige ambachtslieden, van een stad die de eigen burgers actief betrokken houdt bij die stad.

Maar hier in Enkhuizen wordt door degenen die aanbestedingen regelen schijnbaar in de lijn van de in mijn ogen moreel verloederde huidige tijdsgeest slechts nog gerekend in geldwaarden, en niet meer in waarden die de mens vertegenwoordigen: betrokkenheid bij de eigen omgeving, sociaal vermogen, enthousiasme, leergierigheid, anderen wat gunnen, en jezelf in dienst van de eigen gemeenschap kunnen stellen.

Het lijkt allemaal slechts nog om geld te gaan.

 

Blijkbaar worden Enkhuizer bedrijven alleen nog maar gewaardeerd als ze als sponsor kunnen dienen voor wat de gemeente belangrijk vindt om gesponsord te worden. Er is steeds meer éénrichtingsverkeer in de stad.

 

Jammer.