Hans Langbroek, raadslid voor Het Enkhuizer Alternatief

   

In een tijd van universeel bedrog is het spreken van de waarheid een revolutionaire daad (George Orwell)

Serpentes

(25 oktober 2009)

 

Op onze nog steeds mooie planeet leven ruim 3100 slangensoorten. Slangen zijn reptielen. Ze spelen in veel verhalen van de mensheid een rol, en dat meestal als vertegenwoordiger van het kwade of slechte. Het toppunt daarvan is de bijbel, daarin wordt de slang in Genesis neergezet als de rechtstreekse vertegenwoordiger van de duivel. In het 40-dagen-in-de-woestijnverhaal van Jezus is de slang zelfs de grote verleider zelf.

 

Zelf heb ik dat allemaal niet zo. Slangen zijn een diersoort, en geëvolueerd uit een andere diersoort, net als alles dat nu leeft op deze aarde. Slangen zijn wie ze zijn, slangen.

Wat ik zelf het mooiste en meest representatieve verhaal vind van wat een slang is, komt uit de film “Natural Born Killers” van Oliver Stone over Mickey and Mallory.

Mickey en Mallory worden op een avond uit de shit van dat moment gehaald door een oude indiaan die met z’n kleinzoon in een tent woont. Als Mickey en Mallory in slaap gevallen zijn, en hun morbide dromen dromen, vertelt de oude indiaan het volgende verhaal aan zijn kleinzoon:

 

Er was eens een vrouw die tijdens een koude winter in het woud brandhout zocht om haar woontent te kunnen verwarmen. In het bos vond de vrouw een gewonde en verhongerde slang. Ze kreeg medelijden, nam de slang in haar armen en bracht hem naar haar tent.

De vrouw gaf de slang een winter lang goede zorgen, en de slang knapte door de goede zorgen op totdat hij in het voorjaar weer een gezonde slang was die kon gaan doen wat slangen doen.

In dat voorjaar ging de vrouw naar de slang toe, die nu haar goede vriend geworden was, om afscheid te nemen en hem een goed leven te wensen. Ze namen vol warme gevoelens afscheid van elkaar, de slang bedankte de vrouw voor de goede zorgen, en beet haar in haar arm.

De vrouw, die besefte dat ze nu zou gaan sterven door het gif van de slang, vroeg verbitterd aan de slang waarom hij dat gedaan had. De slang antwoordde: “Wel vrouw, je weet, ik ben nu eenmaal een slang. Slangen zijn giftig en ze bijten. Dat wist je, dat had je kunnen weten.”

De vrouw begreep het, en stierf.

 

De oude indiaan vertelde dit verhaal aan zijn kleinzoon, en Mickey en Mallory vermoordden de oude man vroeg in de ochtend vlak voor ze van de tent vertrokken. Duidelijk

 

Zo zit dat, slangen zijn giftig en ze bijten. Niet omdat ze slecht zijn, niet omdat ze het kwaad vertegenwoordigen, maar gewoon omdat slangen giftig zijn en bijten. Slangen zijn slangen, ze zijn wie ze zijn.

Omdat ik een mens ben, en dus ben wie ik ben, is mijn eerste instinctieve reactie als ik een slang zie het dier de kop afhakken of afschieten uit zelfbehoud. Héél dicht bij die reactie, grenzend aan gelijk aan maar wel van een lagere orde, ligt de optie het dier de mogelijkheid geven zich terug te trekken zonder dat het zich genoodzaakt moet voelen te bijten. Als de ruimte daar nog voor is uiteraard, bezien vanuit de slang.

Gifslangen bijten namelijk niet uit agressie, slechts een enkele soort van de ruim 3100 slangensoorten is agressief. Slangen bijten als ze zich bedreigd voelen, ze bijten als ze zich basaal in gevaar achten te zijn. Ze voelen zich in gevaar als er een medeschepsel nadert dat er mogelijk als gevaarlijk zijnde uitziet.

Maar slangen bijten ook als ze op jacht zijn. Slangengif heeft verschillende functies. Sommige gifsoorten zijn een soort voorverteringsmiddel dat in de prooi gespoten wordt, en andere gifsoorten verlammen de prooi zodat die beter verorberd kan worden.

 

Waarmee dus de eerste instinctieve reactie uiteindelijk, evolutionair gezien én overlevingstechnisch gezien, de beste optie is om uit te voeren.

 

Slangen zijn door hun aard en uiterlijk als kruipende pootloze dieren gemakkelijk te herkennen, maar door hun schutkleuren vaak moeilijk te zien. De meest soorten zijn qua kleurstelling van de geschubde huid goed aangepast aan de omgeving.

Slangen hebben door evolutionaire omstandigheden oogleden gekregen die zich niet kunnen sluiten. Slangen kijken je dan ook ononderbroken aan, als je nadert wordt je nonstop gadegeslagen. Ondanks het slechte zichtvermogen, is er geen moment van niet-zien door een oogknipper of iets dergelijks. Slangen “ruiken” je ook, ze proeven je met hun tong. Slangen letten op elke beweging, geur, kleur, nuance en sommige soorten nemen zelfs temperatuursverschillen van 0,002°C waar!

Slangen kijken, ruiken, proeven en voelen áltijd om zich heen! Een slang is nóóit in rust.

 

U ziet, in een milieu waar slangen leven is het immer goed opletten of er geen slang in de omgeving is die zich bedreigd zou kunnen voelen door een te dichte nadering. Zelf loop je ontspannen rond, maar het dier slaat je gade, slaat je in alle opzichten gade vanuit de verborgen plaats in de aan de omgeving aangepaste schutkleuren. Het dier bijt uit angst als je te dicht in de buurt komt, of als je gezien wordt als geschikte prooi op een hongerig moment.

 

Dus nogmaals: mijn raad is als u in een omgeving komt of bent waar slangen zijn, zo’n beest de kop af te hakken of af te schieten als het niet anders kan. Of, als de hoedanigheid van de omstandigheden er de kans voor biedt, het beest de gelegenheid geven zich terug te trekken.

Als men zich niet aan één van deze twee handelingsmogelijkheden houdt, dan wordt men gebeten.

Slangen zijn niet slecht, slangen zijn niet goed, slangen zijn gewoon slangen.

 

Tja, een heel verhaal weer. Als laatste zou ik u kunnen zeggen dat als er toch onverhoopt een dodelijke of ziekmakende beet mocht volgen uit de ontmoeting met een slang, deze ervaring helemaal gaat afhangen van hoe men tegen de dood of ziekte aankijkt.

Is het uitzicht van de relatieve dood voor u een mogelijkheid tot nieuw levensvisies, nieuwe kansen en nieuwe horizonten? Is ziekte voor u een mogelijk tot bezinning over wat het leven op zeker moment is?

Of houdt de beet van een slang het einde van alles in….

 

De keuze is aan de mens, de gebetene zelf.