Hans Langbroek, raadslid voor Het Enkhuizer Alternatief

   

In een tijd van universeel bedrog is het spreken van de waarheid een revolutionaire daad (George Orwell)

Hersenen klein met rode wijn

(20 maart 2008 Bron: www.nu.nl )

 

Onderstaande afgezet tegen het feit dat Nederlanders steeds meer wijn drinken, nu al anderhalf keer zoveel als in 1975… Dat wordt lachen in de toekomst! Maar ik ga voortaan als ik iets drink met alcohol toch maar geen baco meer drinken, rum is tenslotte sterke drank. Gewoon een biertje is ook leuk en lekker, en zo behoudt m’n hippocampus nog wat volume!Vooral het drinken van wijn verkleint de hippocampus; het hersendeel dat betrokken is bij geheugen en ruimtelijke oriëntatie. Bij bier zijn deze effecten minder sterk.

Vooral vrouwen lopen de kans op een verkleinde hippocampus, zij drinken namelijk het meeste wijn, denkt het team psychiaters van de Göttingen Universiteit in Duitsland. Ook mensen van middelbare leeftijd drinken veel wijn, vanwege de positieve effecten die wijn op de gezondheid zou hebben.

De onderzoekers vergeleken de hersenen van gediagnosticeerde alcoholisten met gezonde proefpersonen. Mensen die helemaal geen alcohol drinken, hebben de grootste hippocampus; een inhoud van 3,85 milliliter. Bierdrinkers hebben een hippocampus van 3,4 milliliter, ook al drinken ze twee keer zoveel bier als de wijnliefhebbers. Mensen die sterke drank drinken moeten het doen met een hippocampus van 2,9 milliliter en bij wijndrinkers is het hersendeel het meest geslonken; tot 2,8 milliliter.

De hippocampus is één van de eerste gebieden in de hersenen die aangedaan is bij de ziekte van Alzheimer. Het drinken van wijn heeft ook positieve bijkomstigheden. Tot nu toe wordt aangenomen dat matig drinken de kans op hartziekten, herseninfarcten en sommige kankersoorten verlaagt.

 

Nou mensen: Proost!