Hans Langbroek, raadslid voor Het Enkhuizer Alternatief

   

In een tijd van universeel bedrog is het spreken van de waarheid een revolutionaire daad (George Orwell)

Reuzen

Leve hun keuzen!

(22 oktober 2010)

 

Vandaag liepen er reuzen door mijn huis. Gigantische personen, met gigantische bijwerkingen, installeerden mijn nieuwe HR-ketel.

 

Als je door wat voor een gebeurtenissen dan ook alleen woont en daar op een zeker tijdstip eenmaal aan gewend raakt, ervaar je op een gegeven moment alles dat niet jijzelf is maar wél ineens in je huis vertoeft, als zijnde van een enorm volume.

 

Grote kerels die HR-ketels komen installeren bijvoorbeeld, groeien bij binnenkomst door de voordeur ineens zo’n 30 cm in de lengte, en minstens een halve meter in de breedte. Ze dragen werkschoenen die plotseling maat 55 zijn, en brengen met dinosaurisch bonkende stappen grote magisch uitziende metalen voorwerpen naar zolder. Doorgaans raak ik bij dit soort ervaringen al direct geïntimideerd door de vastberaden deskundige blik in de reuzenogen, en voel mezelf daarbij rap naar kabouterachtige hoedanigheden krimpen…

Tijdens de technische en gespecialiseerde werkzaamheden die op mijn zolder verricht worden, welke ik van beneden af gehoorsmatig kan volgen, verneem ik verontrustend reusachtige donders en beangstigend gigantische bonk- en snerpgeluiden. Technische uitdrukkingen in onbegrijpelijke reuzentaal worden van verdieping naar verdieping heen en weer getennist. Vol van de eerbied der ondeskundige stoethaspels die wij klanten doorgaans zijn, kijk ik stiekem van om de hoek zo’n Scheppingsproces vol bewondering aan.

 

Het is tof om te zien! Zó hangt er een oud, lekkend, haperend, krakend en uit zichzelf bewegend stuk techniek uit  lang vergane technologische tijden, en zó hangt er ineens een stuk hoogwaardig elektronisch vernuft door specialisten geïnstalleerd, afgesteld, met vanuit service bijgeleverde verbeteringen aan de oorspronkelijke situatie op de locatie!

Dochter Claudia en ik kunnen weer veilig douchen! We zitten weer in een veilig verwarmd huisje weltevree, vol van hernieuwd besef dat dit allemaal zo gewoon niet is als dat het lijkt.

 

Wat mij betreft:

 

Ouders, denk niet dat je kind alleen presteert als het doctorandus wordt, of wetenschapper, of bureauwerker, of wat dan ook waarvan men geen vuile handen krijgt.

Mensen die met hun handen kunnen werken, die met hun handen iets kunnen creëren, mensen die zaken kunnen maken en repareren waar we gewoonlijk alleen bij nadenken als het stuk is, zijn keihard nodig in ons land. Ze zijn reusachtig nodig!

Wij hebben behoefte aan reuzen!

 

Hans Langbroek