Hans Langbroek,raadslid voor Het Enkhuizer Alternatief

   

In een tijd van universeel bedrog is het spreken van de waarheid een revolutionaire daad (George Orwell)

Pittug allegaar hor

(2 juli 2009)

 

 

Dr is un maidje dat Petra Kiss heet. Ut maidje is alweer pittug op weg naar de derteg, maar ze het ut nag niet hillegaar beraikt. Ze moet r zellef k nag effies niet an denke om derteg te worre volleges main, maar zks is weer un aar verhaal. Vrouwe benne en blaife vrouwe, en niet aars.

Petra is mn kammeraadje. Vroeger benne we nag wel dr es een taidje met elkaar betrokke weest, maar as datte we later kammerade worre ware in plaats van datte we josie en maidje ware, is ut allegaar pittug beter in de fundamente worre.

Teugeworug benne we de beste kammerade, en ut is skitterend z.

 

Vaiftien minute terug het ze mn un beriggie stuurd of datte we murrege n bakkie doen kenne same. As we veur zks taid vinde kenne den doene we n ut k. Moi effe baikleppe en baiteute, je kenne ut wel.

 

De leste taid het Petra aardug wat meer te vertelle, ze het nameluk een klaintje krjge. Un pittug dingetje ken ik wel zegge, en t ken al pittug lagge en zks. Ut is un maidje, net as dr moeder vroeger k was. Je kenne wel zegge dat ze nut orven het denk ik, maidje worre skaint naggal erfeluk te wese. Dr benne dr meer die ut orven hewwe van dr moeders.

 

Maar ja, net as alle moeders het Petra un pittug zotje behoefte om alles dat ut klaine maidje doet en laat te vertelle teugenn aar. Ien van die are ben ik den, dat ken je wel raje en het je wel begrepe denk?

Nou ken ik ut wel pittug laie zks, en vinnik ut best wel moi om t allegaar an te hore hoor. As ik den maar k effe de taid krg main dinge te zegge, om mn gram te hale over deurgaans bevoorbeeld de Pee van de Aa en zks.

We late mekaar moi effe ons gram hale, moi effe de verhale vertelle die we allegaar meemaakt hewwe, en den kenne we weer blaid vedder ut leve in.

 

Ut nieuw boren klaintje, Jasmien hewwe ze dr noemd, ken dus al pittug lagge. As je zks ziene den blaift zks tog altaid weer moi vinnik. Weerom dat is ken ik niet zegge, maar ut is wel z. Zellef hew ik t k as ik t ziene, je worre wat aars as je dr bai benne. Un stukkie blaier, en een stukkie toeskietelukker naar are mense as je den op straat lope.

Ut is n beetje ut zellefde as dat de zon skaint en ut niet al te skofterig heet is buite, je benne den un beetje blaier den op are dage. Zks hew ik dus k as dat ik Jasmientje hew zien lagge, ik ben n stukkie blaier en toeskietelukker die zellefde heule dag lang.

 

Maar vedaag het Petra dus n beriggie stuurd of datte we murrege n bakkie doen gane met zun tween en Jasmientje. Kenne we moi effies zegge dat ut skoftig heet is buite, en dat ut gien taide benne om te werreke.

Volleges main hew ik wel taid veur een bakkie met moeders en kind, ut ienige dat ik mn z veur de geest hale ken is datter ien of aar iets is op t Landje van Top deer bai de Drom. De offesjele opening van de Henkuzer Kroniek skaint ut.

Ik hew r nag een offesjele uitnodeging veur had, maar die ben ik kwait. Maar ik gaan dr gewon effies hien denk ik, met Petra en klaine Jasmientje. Moi effe kaike en gnokke wat r allegaar aan de hand is deer! Volleges main is ut ienige are dat ik hew murrege gewon mn booskappe doen.

Dus je kenne derover bakkelaie of dat ik zellef naar dat Landje van Top gane of dat ik met Petra same deerhien gane. Ik denk ut leste, maar ik ben er nag niet hillegaar zeker van.

 

As murrege nameluk murrege is, den is t nag niet zeker as dat Petra nag wel zin het om deerhien te gaan. Je kenne de vrouwe wel, t ken naggal dr es verkre in hullie hoofde. Dus veur ut zellefde geld het ze zin om bai main thuis n bakkie te doen omdat t deer makkelukker is skne luiers om de billuh van Jasmientje te doen den deer op t Landje van Top of op n terrassie erreges. Met zks het je de leste taid allegaar rekening te houwe, taide verandere.

 

En z gaat ut leve verder met al die maide. Mn aige dochter gaat maandag met un vriendin van dr un jongererais make met de bus naar Spanje veur tien dage, das skoftig angstwekkend veur n vader! t Liefste zou ik dr naast zitte gaan met een grte revolver in mien hand om al die Spanjaarde weg te skiete as ze naar me dochter kaike! Maar ja, zks ken netuulek niet. t Gaat z-as dat t gaan zal, en niet aars.

Den komt dut wiekend ut maidje van mn overlje vriendin bai mn te lesjre, en die was dr veneivend k al effies om de snoeppot te berove. We kenne t pittug worre same as ze dr is. Ze weunt bai mn ex-vrouw, en dat is skoftig goed van mn ex-vrouw! Maar t maidje het t pittug moeiluk, en dat geldt veur main k dus.

En den hew ik k zomaar t idee dat de jonge vrouw van mn ex-stiefzeun dut wiekend nag welderes bevalle gaan ken. Ze is pittug zwanger, en die grte buik is pittug lager worre as je goed kaike! Die zalle den k wel een maidje krgge, t leve laikt de leste jare nameluk wel vergeve van de maide!

 

Maar t is best pittug allegaar hoor, ik ken ut allegaar wel laie. t Leve is moi, maar je moeten ut wel zien wille en kenne. Watter k gebeure ken allegaar, je moete niet vergete dat de moie dinge k altaid blaive. Ze benne hooguit effies minder te zien soms omdatter n traan in de weg zit den.

 

Hans Langbroek (Hns Lngeberoek)