Hans Langbroek,raadslid voor Het Enkhuizer Alternatief

   

In een tijd van universeel bedrog is het spreken van de waarheid een revolutionaire daad (George Orwell)

Heilig en SBO-school t Palet

(13 mei 2007)

 

Er zijn deze week weer eens twee heiligen onttroond van hun heilige sokkel. De eerste is Sting, die met zn sociaal betrokken gezicht een vrouwelijk personeelslid bij hem in huis op een bijzonder asociale wijze de laan uitstuurde omdat ze in verwachting was. Zelfs de Amerikaanse rechter vond wat hij gedaan had te gek voor woorden, en wijdde een heel epistel aan het moreel veroordelen van dit gedrag.

De tweede is Hans van Vliet, de directeur van SBO-school t Palet. Die man had ik persoonlijk heel hoog zitten door de grote betrokkenheid waarmee hij zich voor die school en de leerlingen heeft ingezet. Nu blijkt dat hij jarenlang stelselmatig gelden heeft ontvreemd, en dat heeft hij ook toegegeven. Met onmiddelijke ingang heeft hij dan ook ontslag genomen uit zn functie, na overleg met zn raadsman.
Nu weet ik dat er niets heiligs bestaat, en ik beschouw dan ook niets als heilig. Mensen niet, organisaties niet, levensovertuigingen niet, politieke stelsels niet, geweldloosheid niet, vrijheid niet, mezelf niet, moraal niet, het leven zelf niet, en eigenlijk dus niets. Dat komt omdat er daadwerkelijk niets heiligs is, het is maar net van waaruit je iets wenst te zien en waarom je dat wenst. Het is allemaal bijzonder subjectief.
De "ontheiliging" in mn eigen gedachtenwereld vond voornamelijk plaats in mn jonge jaren. Alle personen die ik destijds van een "hogere orde" achtte, of vertegenwoordigers die een "hoger gedachtengoed" vertegenwoordigden, bleken in niet n opzicht "beter" te zijn die wie dan ook. Van degenen die ik persoonlijk kende uitte de n sexuele ontaarding waar ik totaal verbijsterd over was, een ander een stiekem nazistisch gedachtengoed wat me achterover liet slaan van ontsteltenis, weer een ander was per ongeluk in de status van heilige gerold maar bleek in werkelijkheid te stom voor woorden te zijn, en zo gaat de rij door. Er is gewoon niemand beter dan wie dan ook, "beter" bestaat helemaal niet. De enige term die in deze context van toepassing is op mensen is "anders". Voor "beter" maak je persoonlijke afwegingen, en die hanteer je in je leven, politiek en alles wat je doet in dit ondermaanse in de hoop de wereld iets leefbaarder te maken voor de medemens.
Maar tch, die directeur Hans van Vliet van t Palet, die had ik wl op een voetstuk. De keren dat ik hem sprak getuigde hij van zn betrokkenheid bij wat hij deed voor die school en de kindertjes dat hij toch een ietsje heilig werd voor me. Daardoor voelde ik me weer enigszins genspireerd tot sommige dingen. Maar ook dit was uiteindelijk dus weer een vorm van leugen, ook hij betrok zn eigenbelang meer dan normaal in wat hij deed. Het geld dat hij ontvreemd heeft is wezenlijk ontrokken aan het belang van kinderen die dat geld broodnodig hebben voor hun toekomstmogelijkheden, het is gestolen van kinderen die onschuldig zijn.

Dat ik mezelf in het ootje heb laten nemen over "heiligheid" door Hans van Vliet is mezelf kwalijk te nemen, volgende keer beter opletten en bij de werkelijkheid blijven. Maar de kwaadheid over de leugen richting mij, en over de diefstal van geld van die kinderen blijft. Dus bij deze: Hans van Vliet, je hebt me belazerd als mens en als politicus! Mocht ik je tegenkomen, dan weet ik niet of ik de zelfbeheersing kan opbrengen niet boos te worden en je geen uiterst gemeende dreun voor je hoofd te geven! Waarschijnlijk niet. Maar als stiefouder van een kind op t Palet, en als persoon waar je de dingen aan verteld hebt die je verteld hebt, meen ik recht te hebben op een uitleg. Over een jaar of zo, nu voorlopig niet.

 

Hans Langbroek