Hans Langbroek, raadslid voor Het Enkhuizer Alternatief

   

In een tijd van universeel bedrog is het spreken van de waarheid een revolutionaire daad (George Orwell)

Gemeenteraad van Stedebroek en Opmaat

(10 november 2005)

 


De raad van Stedebroek heeft unaniem besloten dat ze er vóór is om de vestiging van Opmaat in Bovenkarspel te laten voortbestaan, dit naar aanleiding van een voorstel van het college. De raad stemde zéér van harte in met dit voorstel!

 

Gefeliciteerd geachte raad van Stedebroek, met het feit dat u nog steeds wél de mens bóven geld laat staan!

 

Vanavond, donderdag 10 november, ben ik naar de raadsvergadering van Stedebroek gegaan omdat mij ter ore was gekomen dat de raad daar het punt “Opmaat” op de agenda had gezet. Eerst zou ik samen met René van der Pluym van GroenLinks gaan, maar die was door onverwachtse dringende zaken ineens verhinderd. Ik zag wel de SP in het publiek aanwezig.

Het was een drukte van belang in de raadszaal, er zaten tientallen werknemers van Opmaat op de publieke tribune. Mensen met een handicap én mensen zonder handicap, maar als één solidaire ploeg. Uiteraard werd ik erop aangesproken waarom de raad van Enkhuizen besloten had om tégen handhaving van de vestiging in Bovenkarspel te zijn. Ze wisten dat in Enkhuizen alleen Nieuw Enkhuizen en GroenLinks voor aanhouden van de vestiging in Bovenkarspel waren.

Tja, wat kun je dan zeggen? Dat de raad van Enkhuizen door de begrotingsmoeilijkheden die ze heeft gehad in een soort tunneldenkwijze over geld is beland en daardoor de weg is kwijtgeraakt wat betreft de aspecten der menselijkheid? En dat dit zelfs geldt voor de partijen die zich altijd laten voorstaan de menselijke waarden boven in het vaandel te hebben? Ja dus, want dat was wat er gebeurde in de Enkhuizer raad van dinsdag 1 november 2005!

In de wandelgangen spraken enkele Stedebroekse raadsleden me erop aan dat de Enkhuizer raad z’n menselijke gezicht ook moest laten zien, er wordt door Opmaat nog steeds een benijdenswaardige jaarlijkse winst van tonnen gemaakt waardoor de opheffing van de vestiging in Bovenkarspel totaal niet nodig is! En dus het menselijke leed dat veroorzaakt wordt gewoonweg wreed is… De wereld draait om geld, maar niet alléén om geld! Geld bestaat ten allen tijde uiteindelijk wél ten dienste van de mensen, en mensen niét ten dienste van geld!

 

Dus nogmaals geachte gemeenteraad van Stedebroek: gefeliciteerd dat u nog bestuurt om de mens, en geld voor u een middel is en niet het hoofddoel!

En tevens gefeliciteerd werknemers van Opmaat met de eerste steun in de rug die jullie gekregen hebben na de materialistische domper een week terug van de Enkhuizer raad (minus Nieuw Enkhuizen en GroenLinks…).

 

Hans Langbroek, raadslid voor Nieuw Enkhuizen