Hans Langbroek, raadslid voor Het Enkhuizer Alternatief

   

In een tijd van universeel bedrog is het spreken van de waarheid een revolutionaire daad (George Orwell)

Oordelen
(23 juni 2006)

De laatste tijd word ik er niet helemaal goed van hoe mensen eigenlijk best wel oordelen en veroordelen. Gewone mensen die een pakket heel gewone eigenschappen hebben worden snoeihard en rücksichtsloos afgerekend op een enkele eigenschap die ze hebben, en welke dan dus een ander of anderen niet bevalt. Héél typisch best wel als je er over nadenkt!
Het lijkt wel of alles en iedereen persé in een hoek "goed" of "slecht" geduwd moet worden. Of er géén complete medemensen bestaan die heel gewoon bestaan uit honderden eigenschappen i.p.v. van alleen die éne eigenschap die blijkbaar niet bevalt of "fout" is. Het lijkt soms wel of mensen driehonderd "goede" dingen kunnen doen, en dan keihard veroordeeld worden op één "fout" ding wat ze doen. Die driehonderd "goede" dingen vallen dan volledig in het niet, zijn geen deel meer van het geheel, ze worden totaal weggevaagd en bestaan niet meer.
Ik probeer dat te begrijpen, maar snap toch eigenlijk niet hoe dat kan. En het lijkt wel steeds erger te worden de laatste jaren om me heen en overal. De lokale en nationale lynchpartijen zijn niet meer van de lucht! Soms vraag ik me af of al die mensen die dat doen zélf zo beoordeeld zouden willen worden. Of ze het aan zouden kunnen als het hen zélf zo overkwam dat iedereen ze keihard naar beneden haalde, totaal gericht op maar één ding dat ze gedaan of gezegd zouden hebben. Dan heb ik het gewoon over normale dingen uiteraard, niet over extremiteiten als moord, kindermoord en -verkrachting en andere TBS-dingen...
Soms zou ik als heiden zijnde haast dingen willen aanhalen richting medemensen als bijvoorbeeld wat een figuur als Jezus zei: "Wie zonder zonde is werpe de eerste steen", of dingen als "Oordeelt niet opdat ge niet geoordeeld wordt". Dat laatste is eigenlijk ook wat ikzelf zeg, ik vraag me af of al degenen die het doen het aan zouden kunnen als het hen zélf overkwam... En dat kan zomaar gebeuren, beginnend door een uitspraak of door een handeling van slechts één persoon over jezelf of richting jezelf!
Als we extreme, hersen- en geesteszieke lui als psychopaten, kinderverkrachters, oorlogshitsers, godsdienstfanaten, overdreven geldfreaks die alles en iedereen laten stikken voor geld, en nog wat van dat soort mensen buiten beschouwing laten, dan moet het toch mogelijk zijn dat we met z'n allen binnen de diversiteit van alle mensen sámen een leuke, leefbare samenleving voor iedereen voor elkaar krijgen?! Uiteraard met de ups en downs van een economie, van ziektes, van het openbare debat, van verschil in inzichten, van verschil in levensbeschouwing en alles wat diversiteit inhoudt. Maar die lynchpartijen, dat keiharde veroordelen zonder gewone meningen te hebben, dat in een hoek schoppen van mensen of bevolkingsgroepen, ik snap totaal niet waar dat voor nodig is eerlijk gezegd.
En ik hoop dat ik daar niet onbewust net zo hard aan meedoe.


Hans Langbroek