Hans Langbroek, raadslid voor Het Enkhuizer Alternatief

   

In een tijd van universeel bedrog is het spreken van de waarheid een revolutionaire daad (George Orwell)

 Onze politie, deel I 
(6 maart 2005)

 

Afgelopen week stond er een bericht in het NHD, editie Enkhuizen. Het ging over de Westerstraat in het weekend. Over lawaai-overlast, scheurende brommertjes, dronken jongeren, kortom: alle dingen die ik al hoorde en las toen ikzelf nog een puber was en waar ik destijds ook aan mee deed. Zo gaat dat met jongeren die vol bravour en een biertje op uit een discotheek of kroeg komen. Vermoedelijk zal dat ook in de toekomst zo blijven gaan in Enkhuizen, het uitgaanscentrumpje van deze subregio. Het is denk ik niet zo raar allemaal.

 

Wat ik wél raar vond, en bijzonder verontrustend, was het stukje waarin gezegd werd dat er gehandeld wordt in harddrugs. Toevallig houd ik me als raadslid bezig met die materie, en luister ik naar veel mensen die behoren tot één der gebruikersgroepen van harddrugs, namelijk een deel van de jongeren.

De man die in het krantenartikel beweerde dat er gehandeld werd in harddrugs had ontzettend méér gelijk dan dat hij waarschijnlijk besefte, het is in Enkhuizen namelijk een onzichtbaar maar groot, gróót probleem! In ons pittoreske, gezellig uitziende stadje wordt gehandeld bij het leven, wordt er gebruikt dat het een lieve lust is en niemand die er wat aan doet of er wat van zegt. Er is in dit opzicht een tweede, voor de meeste mensen onzichtbare wereld aanwezig. Een wereld die overal aanwezig is, in meer gezinnen dan ouders weten.

Hetgene dat in Enkhuizen onder grote groepen jongeren veel gebruikt wordt is cocaďne, coke dus. Voor deze grote groepen begint het gebruik van coke nét zo normaal te worden als dat voor een ander het roken van een jointje of het drinken van een biertje is. Dit verzin ik niet zelf, maar hoor ik regelmatig en steeds vaker van jongeren die zélf steeds ongeruster beginnen te worden over het absurde gebruik, en die niet begrijpen dat niemand ingrijpt. Elke jongere die gebruikt kent minstens dozijnen anderen die hetzelfde doen, jongeren die regelmatig gebruiken hebben doorgaans de telefoonnummers van minstens tien(!) dealers in Enkhuizen in hun mobieltje staan!

Ik ben al vaker begonnen over dit verschijnsel, maar ben er ook achter gekomen dat veel mensen niet beseffen dat dit gebeurt, het niet zien en daarom ook niet geloven. Ook medepoltici niet. Een cokegebruiker ziet er nu eenmaal niet uit als een jaren “80 uitgeteerde heroďnejunk, ouders herkennen het gebruiken niet bij hun kinderen. Ik heb daar zélf voorbeelden van gekend, en realiseer me ook de ontkenning als je zoiets zegt tegen iemand.

 

Ik zou even in herinnering willen halen wat er járenlang in Volendam en Urk aan de hand was. Het werd al die jaren ontkend door politie, politiek, horecahouders (minus één die jarenlang voor gek werd verklaard…) en ouders. Niemand wilde het zien of zag het. Het is hier niet zó erg denk ik, maar wél erg. Wat ik niét wil is dat er doden moeten vallen of ongelukken moeten gebeuren voor het onderkend wordt, en dat iedereen dán naar elkaar gaat wijzen!

 

In mijn ogen wordt bovenstaande veroorzaakt door een enórm falen van de politie. Acht jaar terug (toen ik met lokale politiek begon) werd al beweerd: de politie is ermee bezig. ACHT JAAR TERUG! Nu is de volgende generatie dealers al bezig, een deel van de volgende generatie gebruikers wordt naar de knoppen geholpen, en de handelaren staan al likkebaardend toe te zien hoe de volgende generatie jongeren opgroeit en geld gaat verdienen met baantjes en bijbaantjes! En niemand gelooft het. De dealertjes lachen zich rot, en halen hun centen ongestoord binnen, ze verdienen het met het naar de knoppen helpen van levens van jonge mensen. Het interesseeert ze niets. En de politie is ermee bezig…

 

Onze politie. Een enorme golf van onopgeloste auto- en huisinbraken, een vloedgolf van cokedealers en lui die pillen en andere troep verkopen, en de politie is ermee bezig… al die jaren!

Waarom weten al die jongeren wél waar ze hun coke kunnen halen?! Waarom kunnen ze kiezen tussen zovéél drugshandelaren en handelaartjes? En waarom duurt dit al zolang? Hoe kan het dat zij allemaal weten wat de politie hier NIET weet? Al die jaren lang?

Ik ben er zo onderhand gewoon kotsmisselijk van. De politie is ermee bezig. Een jaar terug toen ik erover begon met een overdreven initiatiefvoorstel om ogen te openen werd er in de krant gezegd dat het in Enkhuizen we mee viel. Nogmaals: waarom weten de jongeren allemaal wél waar het om gaat en de politie niet?!

Het is leuk om een café aan het Verlaat dicht te timmeren, en een paar hennepzoldertjes te ontmantelen en daar dan een megapubliciteit aan te geven alsof er een groot succes is behaald door de subregionale Hermandad… Maar waar het om draait, waar criminelen die SCHIJT hebben aan onze kinderen hun geld mee verdienen, daar gebeurt niets! Oh ja, wél: de politie is ermee bezig… Onze politie.

 

Boos! Hans Langbroek, raadslid voor Nieuw Enkhuizen.