Hans Langbroek,raadslid voor Het Enkhuizer Alternatief

   

In een tijd van universeel bedrog is het spreken van de waarheid een revolutionaire daad (George Orwell)

En hoppa... nog een leugentje!
(6 februari 2005)

Afgelopen zaterdag 5 februari 2005 stond er een [artikel] in het NHD editie Enkhuizen over de rechtszaak van LE/EB-raadsleden Jan Hart en Gerrit van der Steeg betreffende de beledigingen die ze hadden geuit richting een ambtenaar.
In dit artikel beweerden deze heren dat door toedoen van hn de OZB-chaos en het disfunctioneren qua efficiency van afdelingen binnen het ambtenarenapparaat naar boven gekomen zijn. Dit is wederom een pertinente leugen! Net als de onwaarheden die ze in het [vorige artikel] dezelfde week k geuit hebben!

De chaos betreffende de OZB-heffingen is door wethouder Jan Franx ontdekt en naar voren gebracht richting de raad en de media (dus burgers!). De wethouder ontdekte, vlak na z'n aanstelling, in een kantoor achter een rij mappen een grote map met honderden papieren. Die papieren bleken onverwerkte bezwaarschriften tegen WOZ-waardes te zijn, bezwaarschriften van jren. Hij viel zowat achterover van schrik, en informeerde bij het Management Team (MT) hoe dat zat. Die meldden hem dat het misschien nog wel erger kon worden.
Jan is daarop op onderzoek uitgegaan, en ontdekte dat het een chaos was qua heffingen van belastingen in Enkhuizen. En dat al sinds zo'n beetje de jaren "95 "96. Ondanks dat hij het dus niet veroorzaakt kon hebben heeft hij, na inzicht verkregen te hebben wat er globaal aan de hand was, de raad genformeerd. Met het risico dat hij dus vlak na z'n aanstelling weer naar huis gestuurd kon worden omdat hij wl politiek verantwoordelijk gehouden kon worden!!! In politieke taal heet dat dat hij z'n nek op het hakblok neergelegd heeft...
De raad reageerde uiteraard behoorlijk ontsteld, en heeft opdracht gegeven de zaak tot op de bodem te onderzoeken en oorzaken weg te nemen zodat dit niet meer kon voorkomen. Ook wilde de raad weten hoeveel geld de gemeente kwijt was geraakt door deze OZB-affaire.
Het college is hiermee aan de gang gegaan. Ze heeft alles onderzocht, heffingen gedaan die niet gedaan waren, systemen verbeterd, de organisatie doorgelicht (dat nu dus aan een veranderingsproces bezig is, zie m'n [vorige stuk] op deze site en de schade tot een minimum weten te beperken. Ook met medewerking van de raad, die het college de kans gaf dit alles te doen zonder directe dreiging op te moeten stappen en met raad en daad bijstand verleende. Al werd het af en toe wel scherp gespeeld...

Maar het gaat me erom dat de heren Hart en van der Steeg wederom dingen zeggen via de media die gewoonweg niet waar zijn! En dat mag best eens gezegd worden, ook zal ik het ooit van ze op m'n brood krijgen in wat voor een situatie dan ook. Maar ik ben dat zat. Je moet als persoon die gekozen is door zoveel mensen niet die mensen gaan belazeren, geen credits opeisen die je niet verdient, geen dingen zeggen die aantoonbaar niet waar zijn en niet de patser gaan uithangen op niets af.
Vandaar...

Hans Langbroek.