Hans Langbroek, raadslid voor Het Enkhuizer Alternatief

   

In een tijd van universeel bedrog is het spreken van de waarheid een revolutionaire daad (George Orwell)

Mijn Femke

(9-2-2007)

 

Al jaren ben ik landelijk lid van GroenLinks. Ooit in een grijs verleden lokte Jaap Lok me de PvdA uit deze club in. Het meest enthousiast ben ik daarover vanaf de tijd dat de links-liberale Femke Halsema in die club aan het roer staat. Femke, de bij links en rechts meest onbegrepen linksdenkende vrouw van Nederland.

Van rechts Nederland begrijp ik dat onbegrip goed, tenslotte is het raar als een als geitenwollen sokkenclub bekend staande partij ineens liberale standpunten naar voren brengt waarvan de VVD denkt: “Wat doen we verkeerd?! Help!”

Maar van het voornamelijk vitriool spuwende gefossiliseerde linkse Nederland begrijp ik dat niet. Links Nederland is duidelijk blijven hangen in het oude, verstarde linkse denken dat geen oplossingen meer biedt voor de huidige tijd. De afgelopen 20 jaar heeft ook duidelijk aangetoond dat dit starre wijze geiten moraalridders rooddenken niets méér opleverde dan onvrijheid van meningsuiting met de gratis bijgeleverde onderbuikgevoelens, gigantische staatsschulden, miriaden intiatieflozen die in uitkeringssituaties blijven hangen en voor alles op de overheid blijven steunen, overheden die de pan uitrijzen, bureaucratische monsterconstructies bij overheden, en nog rijen meer van dit soort dingen.

Femke heeft geprobeerd deze impasse, deze doodlopende weg van het linkse denken, te doorbreken. Ze heeft als enige linkse denker serieus geprobeerd links nieuw élan te geven door mee te gaan met veranderende tijden, linkse oplossingen te bedenken voor een mondialiserende wereld, links een nieuwe inhoud te geven. De SP is nog steeds de verzuurde, immer mokkende en krakende socialistentempel van voorheen, en de PvdA heeft eenvoudigweg het linkse denken losgelaten en teert voor verkiezingen nog op z’n oude imago van een linkse sociale partij te zijn.

Femke is onbegrepen. Haar intellectuele vermogens zijn minstens het dubbele van Jan Marijnissen, en in ieder geval gelijk aan die van Wouter Bos. Alleen heeft ze duidelijk zéker drie keer zoveel initiatief en lef om ergens over na te durven denken dan die laatste! Ze houdt zich niet enkel en alleen met verkiezingen bezig, maar heeft als enige binnen links Nederland het lef om links denken aan de kaak te stellen en vanuit verschillende richtingen te benaderen om links een toekomst te geven.

En nu?! Nu er een zetel in het parlement is verloren? Het oude kader van GroenLinks, de gestaalde oudlinkse kaders die moeite hadden met een vlotte jonge vrouw met lef, zetten Femke voor het GroenLinksgericht, voor de oudgestaalde communisteninquisitie omdat er één zetel verloren is! Getsie!

M’n doorgaans in dit opzicht nuchtere aard las al die ongein en werd zomaar kwaad. Ik heb besloten dat als GroenLinks mijn Femke aan de kant zet en verguist, de hele club van mij het heen en weer kan krijgen. Als Femke onthoofd wordt is links Nederland dood, al beseft links Nederland dat bij lange na nog niet. Zelf vertrek ik als dat gebeurt, en dan zou het heel goed kunnen dat ik brakend van het verzuurde gefossiliseerde galspugende linkse Nederland me aanmeld bij de VVD! Dan liever aan de zéér linkse kant binnen de VVD, ze zijn in ieder geval liberaal en respecteren andermans mening in plaats van te denken dat alles en iedereen die anders denkt per definitie tot de “slechterikken” behoort…. Geen wijze geitengedrag!

Femke, hou stand!!

 

Hans Langbroek