Hans Langbroek,raadslid voor Het Enkhuizer Alternatief

   

In een tijd van universeel bedrog is het spreken van de waarheid een revolutionaire daad (George Orwell)

Aanslag op de vrijheid van meningsuiting op 2 november 2004! Verbijsterend!!
(6 november 2004)


Extremisten zijn doorgaans volledig gestoord, anders zouden ze geen extremist zijn. Extremisten die moorden omdat iemand iets denkt en ook gewoon zegt wat hij denkt zijn ng gestoorder! Kogels voor woorden... een absurde verhouding! Een daad die door personen gepleegd wordt welke in een gesloten TBS-inrichting thuishoren.
Deze keer een moord door een religieuze extremist. Religies zijn in hun fundament altijd extremistisch, gelezen de inhoud van de bijbehorende boeken. Maar dat er mensen gedood worden vanuit die religieuze denkbeelden is toch in Nederland hl lang terug! Ik heb er geen woorden voor.

Al die jaren dat ik leef is vrijheid van meningsuiting iets geweest waar ik nooit bij stil gestaan heb. Het is iets vanzelfsprekends geweest, wat iedereen die ik kende en wat iedereen in Nederland gewoon deed. In krantenartikelen, met ingezonden brieven in kranten, op TV en radio en de laatste jaren ook op internet. Het gevoel dat ik kreeg bij het feit dat iets dat z vanzelfsprekend is dat er niet eens bij nagedacht hoefde te worden, althans voor mijn generatie, zoiets gruwelijks tot gevolg zou kunnen hebben was bij mij persoonlijk woordeloosheid. Ik kan er bijna geen gedachte bij formuleren eerlijk gezegd, behalve een ontzettende kwaadheid.

Het woord "verbijsterd" dekt volledig de lading, naast de kwaadheid. Die kwaadheid die niet gericht kan worden. Ik zou tegen alles dat moslim-fundamentalist is, of voor mijn part christen-fundamentalist, willen trappen. Maar dat is niet redelijk. Het gaat om een kleine groep geestelijk gestoorden, een kleine groep gestoorden die in geen enkel opzicht kritiek kan verdragen op hun in de middeleeuwen blijven hangende gedachtenwereld. Dit soort gestoorden vind je in alle denkstromen, denk aan de vroegere Rote Armee Fraktion in Duitsland, denk aan de nazi's, denk aan wat de kerken in Europa de mensen eeuwenlang hebben aangedaan, en denk nu aan de islamitische extremisten.
Ik heb geen idee hoe hier mee om te gaan. Ik heb er nooit bij nagedacht dat een mening uiten in Nederland tot de dood kon gaan leiden. Het enige dat me te binnen schiet is dat we in Nederland gewoon door moeten gaan met denken wat we denken, met zeggen wat we denken, met durven praten over wat we denken met mensen die anders denken.
En hopen dat de overheid bereid is maatregelen te nemen die zorgen dat de vrijheid waaruit die mogelijkheid voortkomt voor ons allen blijft bestaan, en niet in geweld door extremistische gestoorden van wat voor een origine dan ook gesmoord wordt.

Hans Langbroek, raadslid voor de lokale partij Nieuw Enkhuizen