Hans Langbroek, raadslid voor Het Enkhuizer Alternatief

   

In een tijd van universeel bedrog is het spreken van de waarheid een revolutionaire daad (George Orwell)

Mantelzorg...
(20 januari 2007)

Sinds begin december woont m'n puberdochter tijdelijk bij me. Dat kan, zo gaat dat namelijk in de wereld. Het maakt het leven in huis anders, gezelliger. Maar ook andere dingen veranderen.

In Nederland maken we ons zorgen om hoe de mantelzorg te gaan organiseren in relatie tot de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, die door onze wijze landsbestuurderen per 1 januari 2007 is ingevoerd. De feiten laten zien dat mantelzorgers nu al overbelast zijn, zo'n 380.000 per jaar van hen raken in de ziektewet door structurele overbelasting. Cijfers wijzen uit dat mantelzorgers zo'n 18,5 uur per week naast hun werk “mantelzorgen”, en dat is dus inderdaad veel uren!

Wat ik me nu, doordat m'n dochter een tijdje bij me zit, begin af te vragen is hoe we dan om willen gaan met moeders in de bijstand. Bijstandsmoeders dus, ik heb het er in commissies al eerder over gehad de afgelopen jaren. In ons land begint onder de meer rechtsere elementen de trend te ontstaan om deze moeders te gaan verplichten te gaan werken, kleine kinderen thuis of niet. Dat kan zeggen deze elementen, doordat we ervoor gaan zorgen dat de kinderopvang gratis wordt. Halleluja!

Moeders met kleine kinderen zijn naast hun werk per week zo'n 50 uur bezig met “mantelzorgen”. Kleine kinderen worden namelijk ziek, krijgen hoofdluis op school, er moet met onderwijzers gepraat worden, de kinderen moeten van die gratis opvang afgehaald worden, ze veroorzaken gigantische bergen wasgoed per week, maken het huis vies, en ga zo maar door. Daarnaast hebben moeders met kleine kinderen zelf ook moeders en vaders, of broers en zusters, of aardige oude buurvrouwtjes, die ziek kunnen worden. Net als dat alle andere Nederlanders dat hebben. Dan worden ze een mantelzorger “waar om gedacht moet worden”. Ze worden een mantelzorger...

Wat een onzin toch! Deze bijstandsmoeders met kleine kinderen gaan, als ze met harde hand verplicht worden fulltime te gaan arbeiden, linea recta langs de snelweg van de overbelasting de overstresste wachtruimte van de nieuwe WIA in! Of krijgen te maken met werkgevers die horendol van ze worden om alwéér een “zieke koter” thuis en die oude vader die weer eens naar het ziekenhuis gebracht moet worden! Hoeze overbelaste mantelzorgers...
Als we ons in dit land zo'n zorgen maken om de structurele overbelasting van mantelzorgers, dan snap ik dus totaal niet waarom die bijstandsmoeders met kleine kinderen blijkbaar ook de fulltime werkzone van dit land ingeschopt dienen te worden. Bijstandsmoeders met kleine kinderen zijn, net als alle moeders met kleine kinderen, mantelzorgers pur sang. Maar dan alles in hun ééntje doende!! Letterlijk alles!

En dat is de dubbele moraal in dit land, net als met veel dingen.

Hans Langbroek