Hans Langbroek,†raadslid voor Het Enkhuizer Alternatief

   

In een tijd van universeel bedrog is het spreken van de waarheid een revolutionaire daad (George Orwell)

Luiers

(24 september 2012)

 

Vorige week sprak ik een vrouwspersoon die in een Westfriese zorginstelling werkt. Ze vertelde me dat collegaís van haar de tijdnood die ontstaan is door het steeds meer taken moeten verrichten in steeds minder tijd, op een nogal bijzondere manier oplosten.

 

CliŽnten die incontinent waren droegen luiers voor volwassenen. Omdat de verzorgsters geen tijd meer hadden deze luiers met enige benodigde regelmaat te vervangen,waren ze ertoe overgegaan de cliŽnten twee luiers tegelijk om te doen.

De eerste luier werd omgedaan, en daarin werden dan gaten geprikt. Om die lekgeprikte luier heen werd dan nog een tweede luier aangelegd. Als de eerste luier vol was, kon hij doorlopen in de tweede luier. Zo werd het probleem van tijdgebrek opgelost.

 

Dit is voor mij een verbijsterend verhaal. Non-stop hoor ik de propaganda dat we in het rijkste land ter wereld leven, dat de welvaart hier het meest gelijk verdeeld is op de planeet. Hoe valt dit te rijmen met verhalen van dagelijkse wrangheid als deze?

 

Als je twee luiers draagt waarvan er ťťn lekgeprikt is zodat die leeg kan lopen in de tweede, dan beleef je geen welvaart. Zelfs ook geen welzijn. Je ligt dan met een enorme natte urinezak om je heengeplakt machteloos in een bed. Ik denk dat dan je menselijke waardigheid zelfs voor jezelf totaal verdwijnt. Het is absoluut ultiem inhumaan en vernederend.

 

Het benieuwt mij of in deze bovengenoemde zorginstelling ook een leidinggevende of topman aan personeel en cliŽnten het verhaal slijt dat er efficiŽnter gewerkt gaat worden, en dat er met minder geld meer gedaan gaat wordenÖ Ik vrees dat dit het draconische geval is.

 

Al deze verhalen die veelverdieners vertellen zijn bullshit. Er wordt met minder geld minder gedaan, heel veel minder. En er zit steeds meer geld bij een kleine minderheid die elite heet.

 

Hans Langbroek