Hans Langbroek, raadslid voor Het Enkhuizer Alternatief

   

In een tijd van universeel bedrog is het spreken van de waarheid een revolutionaire daad (George Orwell)

Raakt u het ook zat?!

24 augustus 2004

 

Iedereen in dit land, zéker ook ikzelf, was er van overtuigd dat er in de sociale voorzieningen orde op zaken gesteld moest worden. Werknemers, werkgevers en andere groepen hebben misbruik gemaakt van voorzieningen en door demografische en maatschappelijke veranderingen was het stelsel langzamerhand onbetaalbaar geworden.

Maar nu gebeurt er het omgekeerde: er wordt niet gesnoeid maar geschoffeld en doodgespoten! En zoals altijd het hardst en het meest bij degenen die geen vuist kunnen maken en zich niet op zelfstandige wijze een inkomen kunnen verwerven: gehandicapten, AOWers en aanverwante groepen. Je kunt, bij wijze van spreken, tegen een gehandicapte of een AOWer toch écht niet zeggen: “Hé joh, als je zo nodig méér wilt hebben ga je maar een tijdje bollenrapen of zo!” Deze mensen zijn afhankelijk, en ik denk dat dat voor de meesten van hen flink balen is! Iets willen doen, iets willen kunnen doen en het kan gewoonweg niet: behoorlijk frusterend lijkt me!

Ik vind het onrechtvaardig, en ben het met zoiets niet eens.

 

Wat ook trend is geworden bij dit kabinet is het afknijpen van de gemeentelijke overheden. Véél meer taken toebedeeld krijgen, en evengoed véél minder geld krijgen! En nu nog de mogelijkheid tot “straf” als je tekort de 3% gaat overschrijden! Dat náást het onmogelijk maken van genereren van eigen inkomsten… Het gaat weer lekker zo hé?! In wie is de dupe? De burger, zoals altijd. Naast het burgertje-uitknijpen dat de landelijke overheid aan het doen is, krijgt de burger dus ook onvermijdelijk te maken met gemeentelijke overheden die steeds minder ten dienste kunnen staan aan de burger. Net als overal: geen geld, geen dingen doen. Dat geldt voor iedereen en alles.

De gemeentes kunnen dus niet anders dan bezuinigen. Bezuinigen op subsidies, op sociale voorzieningen en extra’s, op onderhoud van de openbare buitenruimte, op vernieuwen en ontwikkelen van plannen voor de toekomst, op faciliteiten scheppen voor een goede lokale economie cq bedrijfsleven en ga zo maar door. En niemand is daarbij gebaat. Niemand is daar blij mee. De burger niet, het bedrijfsleven niet, de gemeente zelf niet, de lokale politiek niet, niemand dus.

 

Op 2 oktober 2004 organiseert de tegengasorganisatie “Keer het Tij” die gesteund wordt door heel veel organisaties, van “softe geitenwollensokkers” tot “actiefiguren” tot “geldliefhebbers” (zijn de meesten in Nederland volgens mij wel), een grote demonstratie in Amsterdam. Iedereen die het zo’n beetje zat begint te raken met de op alle vlakken doorgeschoten acties van dit kabinet wordt door “Keer het Tij” uitgenodigd om mee te lopen en z’n stem mee te laten klinken in het protest tegen “teveel”, “te hard” en “te ver”. Een leus op een spandoek die gaat over wat je raakt, het maakt niet uit. Protest is protest.

In ieder geval hoop ikzelf dat er veel mensen bereid zijn mee te lopen in zo’n demonstratie, en dat die dus groot genoeg wordt om een signaal af te geven aan het kabinet. Een signaal in de orde van “En nu is het voorlopig effe genoeg lui!!” De info over die demonstratie staat op de website van [Keer het Tij] 

 

Hans Langbroek, raadslid voor de lokale partij Nieuw Enkhuizen.