Hans Langbroek, raadslid voor Het Enkhuizer Alternatief

   

In een tijd van universeel bedrog is het spreken van de waarheid een revolutionaire daad (George Orwell)

Jantjũũh!

(9 juli 2007)

 

Enkhuizen is van oudsher een plaats van landbouw en visserij. Later in de VOC-tijd kwamen er ook nog grootschalige handel, uitmelken van buitenlanden en uitmelken van buitenlanders bij. Om het politiek incorrect te zeggen: goede zaak! We hebben er een mooie stad aan overgehouden

 

Jan Franx en ik hebben voor, tijdens en na de oprichting van Nieuw Enkhuizen vaak gepraat hoe we Enkhuizen in de toekomst zagen. Meer inwoners, meer werkgelegenheid in de eigen omgeving, meer hoogwaardige werkgelegenheid in de eigen omgeving, betere bereikbaarheid, de stad z’n eigen karakter laten houden waren bijvoorbeeld dingen die we tegen elkaar zeiden. Maar ook: de stad z’n eigen ding kunnen laten blijven doen. Dus landbouw en visserij, en uitmelken van buitenlanders…. Hahaha!  Niet zo grof als dat het hier staat natuurlijk, maar gewoon als visie hoe we verder zouden kunnen gaan met onze stad.

 

Het “eigen ding” moet je vertalen naar deze tijd. De landbouw is bijvoorbeeld het behoud en mogelijke uitbreiding van de zaadbedrijven, de visserij is bijvoorbeeld het kweken van vis, het uitmelken van buitenlanden en buitenlanders is het toerisme. De handel is het langzaam laten groeien van kleinschalige, schone vormen van industrie op onze groeiende bedrijfsterreinen.

 

Het toerisme is voor Nieuw Enkhuizen dan ook één van de speerpunten geworden. Jan (in samenwerking met z'n collegecollega's natuurlijk...) kwijt zich goed van deze taak, en dat gaat in de nabije toekomst voor steeds meer werkgelegenheid zorgen in de eigen omgeving. Havens, schepen, het Enkhuizer Zand, meer verblijfstoerisme, tegemoet komen van bedrijven in de toeristische sector, en daarom meepraten met deze sector als lokale overheid.

 

Wat Jan met de moderne visserij wil gaan doen ligt ook in die lijn. Als hij het voor elkaar krijgt om in onze regio viskwekerijen te krijgen komt er weer een stuk werkgelegenheid bij. Diversiteit in branches, en nog innovatief ook!

 

En dan nog de zaadbedrijven, en vooral het proberen hierheen te krijgen van hoogwaardig onderwijs voor deze branche! Hoogwaardige arbeid en scholing, te gék toch?!

 

Daarnaast worden de industrieterreinen, en dan vooral Krabbersplaat, mogelijk steeds meer nautisch benut. De zeefunctie van Enkhuizen blijft behouden, de havens zijn niet alleen toeristisch van belang maar ook steeds meer voor allerlei andere branches: Okee!

 

Jan Franx doet het goed, en als hij nog een jaartje of wat de kans krijgt dan heeft hij uit naam van Nieuw Enkhuizen, en vanuit de basisvisie van Nieuw Enkhuizen, héél veel bereikt. Veel bereikt voor de Enkhuizers! Enkhuizen gaat weer meetellen, straks nóg meer als de Westfrisiaweg ook nog eens gerealiseerd wordt! Jan Franx zit in de stuurgroep voor het realiseren van die weg…

 

Dus, wat mij betreft: Jantũũh, ga zo door! Maar wél die Westfrisiaweg vierbaans aub…