Hans Langbroek, raadslid voor Het Enkhuizer Alternatief

   

In een tijd van universeel bedrog is het spreken van de waarheid een revolutionaire daad (George Orwell)

Huisartsenpost
(5 maart 2006)

In een reactie van de lokale SP las ik dat ze vinden dat o.a. Nieuw Enkhuizen géén huisartsenpost in Enkhuizen meer zou willen. Dat is natuurlijk grote onzin!

Ik denk dat de leden van de SP vergeten dat de leden van Nieuw Enkhuizen ook gewoon huisvaders zijn, en moeders, opa's en oma's, jongeren en wat al niet meer! Oók mensen van allerlei allooi als fabrieksarbeiders, ondernemers, bijstandsmoeders, studenten, mensen uit de medische- en gezondheidszorg, werkende jongeren, gepensioneerden met een redelijk inkomen en gepensioneerden met weinig inkomen, met mét en mensen zonder auto. Net of ál die mensen géén huisartsenpost in Enkhuizen meer zouden willen.... Wat een arrogantie om dit te stellen heren en dames socialisten! Het grenst aan het beledigende voor al deze mensen!

Nieuw Enkhuizen heeft het item “huisartsenpost” bij de vorige verkiezingen als stevig punt opgenomen in het verkiezingsprogramma. En we zijn er dus ook als collegepartij écht mee aan de gang gegaan, voor de mensen van Enkhuizen. We hebben het onderzocht, het geprobeerd, doorgegaan met “zeuren” zoals dat genoemd wordt, maar het gáát gewoon niet. Hoe graag we het ook willen. En niet alleen Nieuw Enkhuizen, óók andere partijen zijn ermee aan de slag geweest!

Dat we het deze keer niet in het verkiezingsprogramma wilden zetten is omdat we niet willen dat de mensen valse hoop krijgen op die huisartsenpost. Het is alsof je de mensen vertelt dat als je op ons stemt er dus een huisartstenpost komt, en dat is helemaal niet zeker. Het gaat zelfs richting onwaarschijnlijk! Het wél in je programma opnemen is de mensen een “worst voor houden” zoals wethouder Franx het noemde, een worst die je absoluut niet kunt stellen waar te maken.
Het is makkelijk om te zeggen dat je er je “stinkende best” voor gaat doen, en mocht het niet lukken je daar voor op de borst slaan, voor het proberen. Maar dat houdt niét in dat de rest het óók al niet geprobeerd heeft, of niet wil, zoals de heren en dames socialisten suggereren!
Heel langzaam begint zich het idee bij me post te vatten dat de SP zich bewust impopulair tracht te maken bij de rest van de partijen, door te zeggen dat anderen visieloos zijn, onbetrouwbaar en al dat soort termen. Gewoon om er straks zeker van te zijn dat ze linea recta de oppositie in kunnen om zich tegen welk college dan ook goed te kunnen afzetten, zich als de “goeden” profilerend naar wie helaas niemand van de “slechten” wil luisteren.... In het kader van de verkiezingen over vier jaar soms?!
Bah, in ieder geval nam Nieuw Enkhuizen direct collegeverantwoordelijkheid vier jaar
terug! Terwijl de partij destijds nét enkele maanden bestond! Met alle risico's die een onervaren partij heeft om afgerekend te worden op de daden en verrichtingen in een college!

Hans Langbroek