Hans Langbroek,raadslid voor Het Enkhuizer Alternatief

   

In een tijd van universeel bedrog is het spreken van de waarheid een revolutionaire daad (George Orwell)

Herfst!

(23-10-2010)

 

Het is herfst! En ng mooier deze zaterdag: het is schitterend woest herfstweer!

 

Vandaag liep ik buiten voor allerlei boodschappen en door vaderschap verkregen opdrachten, overal in de stad en nabije omstreken. Om me heen wervelden storm, regen, dansende bladeren, woedend vechtende takken aan de bomen, mensen die voorover gebogen door wind en regen over straat liepen. In n woord: geweldig!

 

De herfst is mijn favoriete seizoen. Het geweld, het afsterven van het leven, de verborgen belofte van nieuw leven, de kleuren in beweging, regen, de laatste vlammende pirouette van de natuur naar de verstilling van de winter toe: het is allemaal in mijn ogen n groot kunstwerk van de creatie, van de natuur en van hoe ons klimaat is!

 

Als je naar de herfst kijkt, ziet hoe het werkt, kunt ervaren hoe mooi het is, de werkelijke essentie van het wonder van het leven kunt voelen, al is dat maar een paar seconden per maand, dan begrijp ik soms gewoon niet dat wij als mensen er zon onnodige teringzooi van maken met zn allen.

Dat we elkaar haten omdat we anders niet elk jaar een andere telefoon kunnen kopen, dat we elkaar haten omdat we anders niet met de auto onze boodschappen kunnen doen, dat we elkaar haten omdat anders die bij de kleur van een broek passende jas niet goedkoop gemaakt kan worden, dat we elkaar haten omdat een paar mensen op deze planeet gigantisch willen verdienen en ons daarom succesvol verdelen in onze domheid en hebberigheid.

 

Divide et impera: verdeel en heers. Maak maximaal gebruik van een ander zn hebzuchtige wellust, en krijg daardoor meer dan die hebzuchtige krijgt in zn domme, naijverige verdeeldheid.

 

Het wordt tijd dat we weer mensen worden, dat we weer gaan nadenken waar het werkelijk allemaal om draait in een mensenleven.

Als we naar de schoonheid van de herfst kijken, dat eeuwige wonder van leven en sterven, en als we ooit weer eens kunnen begrijpen dat wij daar deel van uitmaken, dat wij ook die herfst zijn, dan komt het weer goed.

 

Hans Langbroek