Hans Langbroek, raadslid voor Het Enkhuizer Alternatief

   

In een tijd van universeel bedrog is het spreken van de waarheid een revolutionaire daad (George Orwell)

Grettaatje en haar mening

(14-11-2005)

 

Gretta Duisenberg is gek denk ik. Ze buldert allerlei brute kreten over joden de wereld in, en heeft een soort moslimliefde die aan het absurde grenst. In ieder geval in verhouding tot wat ze over joden zegt. Ze wordt dan ook uiteraard verguisd bij het leven, in Nederland is het ongewenst iets over joden te zeggen en de islam en z’n aanhangers leuk te vinden.
Toch vind ik het raar. Tegenwoordig zegt iedereen van alles over van alles en iedereen, en zelfs bekende en gerespecteerde opiniemakers als politici, columnisten en andere bekende landgenoten gaan zich te buiten aan ongenuanceerd kroegtaalgebruik over hun medemensen in dit land. Dat is onze vrijheid van meningsuiting zoals die tegenwoordig bedreven wordt, en ons dus wordt aangeleerd door onze “voorbeeldnotabelen”.

 

Moslims over homo’s, homo’s over moslims, iedereen over deze twee, Marokkanen, Surinamers, asielzoekers, hangjeugd, AIVD, politie, politiek, veelverdieners, uitkeringstrekkers, arbeidsongeschikten: allemaal groepen die “het niet goed doen” en door iedereen die kan praten op de korrel genomen worden. Op niet al te zachtzinnige wijze…

 

Maar owee! Er is één onderwerp waarover het Hollandse volk samenklontert tot één groot geweldig briesend vuurspuwend musculair gigantencomplex! Heb het niet over joden… Over dat Israël tientallen VN-resoluties negeert, dat kan nog net. Maar dat je een negatieve mening over joden hebt, aiaiai! De brandmerken met hakenkruizen staan klaar, je wordt met Mein Kampf om de oren geslagen en het is alsof je jezelf vierkant achter de Holocaust hebt geschaard!

Het is voor een land waar verhoudingsgewijze de meeste joden zijn weggevoerd in WOII vrij schijnheilig allemaal. Ik begrijp persoonlijk niet wat iemand tegen joden zou kunnen hebben, maar blijkbaar is die bevolkingsgroep ook een groep waar mensen iets tegen kunnen hebben. En dat willen uiten. Ik begrijp dat er mensen zijn die nog leven die de Holocaust hebben meegemaakt, en heel in de verte kan ik begrijpen hoe dat nu nog steeds een rol speelt in hun levens. Echt begrijpen kan iemand uit deze tijd dat niet, het is té gruwelijk geweest om je te kunnen voorstellen.
Maar ik kan niet begrijpen dat over van alles en iedereen maar “stront” gegooid kan worden alsof mensen of groepen mensen helemaal niets waard zijn, een vorm van ontmenselijking, en dat dat voor joden niet mag gelden. Als we in dit kleine tijdperkje hebben besloten dat vrije meningsuiting gelijk staat aan meer of mindere vormen van scheldkanonnades de wereld ingooien, dan zal er ook geaccepteerd moeten worden dat dit over joden idem dito gebeurt. Door Grettaatje, door moslims en door paranoïde gekken, bekend of niet.

 

Maar misschien zorgt dit er uiteindelijk voor dat we met z’n allen weer normaal kunnen gaan praten over wat we allemaal vinden, gaan de ogen open over wat vrije meningsuiting werkelijk betekent.

 

Hans Langbroek