Hans Langbroek, raadslid voor Het Enkhuizer Alternatief

   

In een tijd van universeel bedrog is het spreken van de waarheid een revolutionaire daad (George Orwell)

Even een gordijntje open

(23 augustus 2009)

 

Soms hoor, zie of lees je iets dat ineens weer even de opgespaarde “mist” in je geest laat optrekken. Dat je raakt. De waanzin van alledag trekt even op, en een puntje over wat werkelijk wezenlijk is om je heen treft je. Het leven blijkt niet alléén te bestaan uit de dood van Inge, uit het verdriet dat Claudia en ik daarvan hebben, de politieke shit die soms aan de hand is in onze mooie Zuiderzeestad, of economische crisissen.

 

Afgelopen week had ik dat bij het lezen van een ingezonden brief in het NHD. Het ging over de 38-jarige man die onlangs in Enkhuizen dood in zijn huis is gevonden.

De brief gaat waar het om gaat, en het is goed dat het Noord-Hollands Dagblad het stukje geplaatst heeft.

Onderstaand:

 

Dood in huis

 

Man lag al weken dood in huis in Enkhuizen. Waarschijnlijk omdat politie en instanties weinig informatie gaven, ging uw verslaggever te rade bij buurtbewoners. Zij gaven aan de man niet te kennen. Hieruit had u kunnen concluderen dat wat u over deze man vernam, en vervolgens publiceerde, gebaseerd was op onbetrouwbare of op zijn minst onvolledige informatie. Dat maakt mij boos!

   Deze man verkeerde de laatste jaren in grote geestelijke nood. Dat was ook in de buurt bekend. Voordien functioneerde hij normaal. De afgelopen jaren waren onvoorstelbaar eenzaam, verwarrend en beangstigend voor hem. Ik dank God op mijn blote knieën dat ik zelf niet in zo’n realiteit hoef te leven. Ik vind het tekenend voor het gevoelsleven van mensen dat zij zich vooral druk lijken te maken over het aanzicht van zijn woning.

   Waarom wordt iemand na zo’n moeilijke tijd in een psychiatrische instelling naar een huis gestuurd, waarin je nog geen dier zou laten leven? Hoe zit het met de nazorg? Waarom werd de verstopte wc niet gesignaleerd terwijl er wekelijks een hulpverlener langskwam? Hij moest poepen in een vuilniszak?

   Waarom werd niet gesignaleerd dat hij zorgwekkende, lichamelijke klachten had, terwijl hij de week voor zijn dood nog een verpleegkundige had gezien? Als er iemand het recht had om met een schone lei te beginnen, dan was het deze man. Het is doodzonde dat dit mooie, bijzondere mens zo aan zijn einde is gekomen. Gelukkig waren er wel vrienden, maar daarmee redde hij het niet. Met zijn natuurlijke dood is hij in elk geval uit zijn lijden verlost.

 

JOAN BLEEKER

Enkhuizen