Hans Langbroek, raadslid voor Het Enkhuizer Alternatief

   

In een tijd van universeel bedrog is het spreken van de waarheid een revolutionaire daad (George Orwell)

Gommerwijk west-west Part II

(11 januari 2008)

 

Wat feitelijk een veel mooiere optie is dan het standaard huizen bouwen op een stuk lege grond is het volgende.

 

De afgelopen jaren zijn verschillende losse ideeën de revue gepasseerd. Bijvoorbeeld op de plek van Gommerwijk west-west de voetbalvelden neerplanten ipv huizen, op het enorme stuk grond van de huidige sport- en voetbalvelden dure huizen bouwen en een stuk van die grond als groen recreatieterrein inrichten, Dindua en West-Frisia laten fuseren, onze stad niet te erg laten verstenen, en het bolwerk uit laten kijken op groen en niet op nieuwe wijken. Het bolwerk was oorspronkelijk ook bedoeld als een nieuwe grens, een nieuwe “Vesting”.

 

Als deze losse ideeën samengevoegd worden ontstaat er een mooi geheel! Het is inderdaad een goed idee om de sport- en voetbalvelden naar de locatie te laten verhuizen waar Gommerwijk west-west gebouwd zou moeten worden. Je kunt daar sportvelden aanleggen naar de laatste eisen en normen die sportvelden vragen in deze tijd. Het mooie is, als West-Frisia en Dindua eens de moed zouden kunnen opbrengen te gaan fuseren dan worden ze een grote sportvereniging die alle lagen van het sportvolk van Enkhuizen vertegenwoordigt! De nieuwe, grote vereniging staat dan ijzersterk in onderhandelen over zo’n verplaatsing van sportvelden.

Je kunt dan als vertegenwoordiging van zoveel sporters uit één stad, verenigd in één grote vereniging, hard onderhandelen over grassoorten, een kunstgrasveld, een hypermoderne kantine en een hypermoderne tribune met bijvoorbeeld deels overkapping, goede veldverlichting etc. Ze staan dan sterk ipv verdeeld en altijd halve eisen stellen kunnend zoals nu!

 

De bewonersactie van de mensen die nu achter het bolwerk wonen heeft dan ook succes. Deze bewoners kijken dan dus inderdaad niet uit over nieuwe wijken met huizen, maar over groene velden! Zoals ze ook ooit beloofd is…

Ook wat betreft verkeer is het een goede optie. De bewoners van de Gouw hoeven niet meer bang te zijn voor non-stop verkeer over hun woonweg, alleen op de dagen dat er gesport wordt rijdt er dan verkeer. En zoals iedereen weet: sporters komen doorgaans op de fiets naar hun sport toe! We krijgen dan eigenlijk een echte sportwijk in die omgeving: de Enkhuizer Sportschool, de tennisvelden, de sportvelden… Schitterend toch?!

 

Wethouder Jan Franx zal helemáál terecht vrolijk uit z’n plaat gaan. Hij vangt centjes voor de A-locatie langs het IJsselmeer waar je prachtige huizen neer kunt zetten voor veelgeldbezitters en hij ziet z’n wens tot fusie van Dindua en West-Frisia ingewilligd! “Joechei!” zal hij scanderen! En terecht. Al zal een deel van die centjes die binnen zullen komen natuurlijk wegonderhandeld worden richting de nieuwe sportvelden tussen het Bolwerk en het Streekbos.

 

We houden ook grond over om nog extra groen recreatieterrein aan te gaan leggen voor de eigen burgers. Tenslotte is de angst van een aantal lokale politici dat er steeds meer aantrekkelijke grond in privéhanden komt ook gerechtigd, de wereld moet leuk blijven voor iedereen. De Enkhuizer mag ook kunnen genieten van een eigen mooie omgeving!

 

Lastig is dat we dan wat minder kunnen bouwen dan dat we nu misschien nodig achten. Het wordt dus knokken voor de onterechte neiging om de noordvariant van de Westfrisiaweg aan te gaan leggen. Tenslotte is een deel van de argumenten onterecht, en is de stemming in Hoogkarspel gekweekt met onwaarheden. Daarna bleef die stemming helaas, en liet iedereen die gehersenspoeld was het eigen denken een beetje achterwege.

 

Aan de andere kant: als de provincie in gaat grijpen in gemeentelijke fusies, wat is dan op een gegeven moment nog de noodzaak om zoveel te willen bouwen? De nieuwe gemeentes krijgen dan namelijk een schaal waarmee ze nog vele jaren zelfstandig door zullen kunnen gaan. En last but not least: de bevolkingstoename neemt af…

 

Dus: de opties die hierboven geschetst worden ipv alleen maar huizen bouwen, leveren voor letterlijk iederéén een win-win-win-winsituatie op! Doen!

 

Hans Langbroek

 

PS: En de geweldige archeologische vondsten op die locatie blijven ongeschonden! Tenslotte lopen sporters niet met heipalen onder hun schoenen....