Hans Langbroek, raadslid voor Het Enkhuizer Alternatief

   

In een tijd van universeel bedrog is het spreken van de waarheid een revolutionaire daad (George Orwell)

Gezond tevreden

(29 januari 2008)

 

Dacht ik [gisteren] nog dat het genoeg was om een geloof aan te nemen om gezond te blijven, nu blijkt ook dat men niet al te gelukkig moet zijn maar gewoon tevreden…

 

Tevreden zijn is beter dan gelukkig zijn
Uitgegeven: 29 januari 2008 11:13

Mensen die tevreden zijn met hun leven bereiken vaak meer dan mensen die over het algemeen erg gelukkig zijn. Ook leven zij gemiddeld langer.

 

Een groot geluksgevoel maakt mensen niet per se succesvol of 'geestelijk fit', zo melden Amerikaanse onderzoekers. In totaal zijn 120.000 mensen van over de hele wereld onderzocht. Degenen die 'gewoon tevreden' waren met hun leven bleken meer geld te verdienen en haalden de hoogste cijfers op school.

De mensen die hun leven een 9 of 10 gaven en vaak erg gelukkig zeiden te zijn, hadden minder succes in het leven. Wel hadden zij stabielere relaties dan degenen die iets minder gelukkig waren. Ze hadden echter meer fysieke gezondheidsklachten.

De verklaring voor de verschillen is voor de onderzoekers nog niet helemaal duidelijk. Zij denken dat mensen die zich vaak erg gelukkig voelen, sneller genoegen nemen met hun situatie en niet verder proberen te komen. Ook zijn zij wellicht geneigd om het minder nauw te nemen met de gezondheid, door hun optimistische instelling.

 

Bron: [nu.nl]

 

 

Het houdt dus niet op! Laatst las ik dat mensen die wat te dik zijn doorgaans minder vaak ziek worden en zich gelukkiger voelen dan mensen die mager zijn. Dus was ik nu dagelijks extra gesuikerde appeltaarten naar binnen aan het werken om gelukkiger en gezonder te worden, blijkt het pech te zijn als ik daar gelukkig van word!

 

“Ben je gelukkig Hans?” “Ja, helaas wel! Kost me jaren van m’n leven!” Nou ja…

Het wordt moeilijk om te weten wat gezond maakt zo. Het lijkt nu wel een combinatie te worden van veel appeltaarten eten om wat dikker te worden én een religie te gaan aanhangen, maar wel weer genoeg bewegen om niet te dik te worden en zo rond de tevredenheidsgrens te blijven hangen, zo’n 400 gram groenten per dag naar binnen te proppen plus nog vier stuks fruit en daarbij ook nog genoeg vezelrijk eten om de darmwerking te stimuleren etc etc etc.

 

Maar: O jee! Het bleek laatst dat een kilometer lopen meer CO2 oplevert dan een kilometer autorijden! Dus dat bewegen wordt niets. Uit verantwoordelijkheidsgevoel voor het klimaat leg ik de 1,8 km naar m’n werk dus maar af met de auto…

 

Mijn adviezen voor een verantwoordelijk en tevreden leven waarbij iedereen zo lang mogelijk gezond leeft:

 

- doe alles met de auto

 

- eet wat je wilt als je het maar lekker vindt

 

- eet groenten als je er trek in hebt en anders absoluut niet, het liefst wel bespoten groenten omdat daar minder ziekteverwekkende schimmels op leven las ik

 

- een tevreden roker is geen onruststoker; een tevreden roker leeft waarschijnlijk langer dan een zeer gelukkige niet-roker

 

- trouw niet met je grootste liefde omdat je dan te gelukkig wordt

 

- krijg leuke kinderen maar hoop dat het etterige pubertjes zijn zodat je net aan tevreden bent ipv gelukkig

 

- gooi de fiets de deur uit

 

- wordt religieus maar niet te erg, anders word je te gezond en dus gelukkig

 

- win geen hoofdprijzen bij loterijen

 

- wees blij als je eens gruwelijk in het rood staat

 

- en wees tenslotte wel een aardig mens, zodat anderen ook de kans krijgen om tevreden te zijn

 

 

Hans Langbroek