Hans Langbroek, raadslid voor Het Enkhuizer Alternatief

   

In een tijd van universeel bedrog is het spreken van de waarheid een revolutionaire daad (George Orwell)

Gazprom
(29 november 2006 Bron: ANP)

Zullen we dan toch eindelijk eens vriendjes met Poetin moeten worden, hoe barbaars en opportunistisch het voor sommigen ook klinkt.... Maar gas en brandende kachels zijn toch ook belangrijk?!

Gasunie flirt met Gazprom

DEN HAAG - Gasunie wil de banden met de Russische sectorgenoot Gazprom versterken. Daartoe zou Gazprom een belang in Gasunie kunnen kopen. De twee gasbedrijven ruilden eerder dit jaar al belangen in elkaars pijpleidingprojecten.

‘Ik sluit de optie niet uit dat Gazprom een belang neemt in Gasunie’, aldus Gasunie-topman Marcel Kramer woensdag tegen persbureau Reuters. ‘Als de mogelijkheid zich voordoet, staan we daarvoor open’.

Gasunie en Gazprom spraken deze zomer af belangen in pijpleidingen te ruilen. Gazprom krijgt een aandeel in de pijpleiding van Gasunie naar Groot-Brittannië en Gasunie mag meedelen in de Noord-Europese gaspijpleiding van Gazprom onder de Oostzee.

Maar Gasunie is gebrand op verdere uitbreiding van de samenwerking met de Russen. ‘Het is aan hen om de kansen te pakken, mochten die voorbij komen’, aldus Kramer. Het Russische staatsgasbedrijf zoekt expansie in West-Europa om de afzet van zijn gas veilig te stellen, terwijl Nederland met het Russische gas invulling kan geven aan de plannen om het gasknooppunt van Noordwest-Europa te worden.