Hans Langbroek, raadslid voor Het Enkhuizer Alternatief

   

In een tijd van universeel bedrog is het spreken van de waarheid een revolutionaire daad (George Orwell)

Ferme handdruk, bedwantsen

(22 oktober 2009)

 

In onze wereld gaan economen uit van een groeimodel voor “hoe het hoort”. Daarom gaan ook politici dus maar uit van een groeimodel, en van daaruit dan ook de burgers maar. Zo is de economie, zo is de wereld.

 

Alles groeit dus in aantal: het aantal bedwantsen, het aantal geldgraaiers, het aantal anonieme hate-sites, het aantal chihuahua’s in handen van tiener- en twintigermeisjes, het aantal kattebakken waar chihuahua’s op poepen, het aantal hoofdluisuitbraken, en het aantal werklozen. Zo is de economie, zo is de wereld.

 

Een jaar of wat terug ontdekte ik zelf een groeitrend. Er is een grote groei van “ferme handdrukken”. Dat is sinds er allerlei zelfhulpboeken en ontwikkel-jezelf-boeken uitgegeven zijn door uitgevers die uitgingen van omzetgroei. In die boeken worden allerlei analyses gegeven over persoonlijkheid, succesvol zijn, én over lichaamstaal in alle variëteiten.

In die zelfhulpboeken staat dat als je wilt overkomen als een zelfverzekerde, dominante en succesvolle persoon, je ferme handdrukken uitdeelt. Je knijpt iets harder, draait je hand naar binnen als je een ander de hand schudt, en kijkt de ander met stalen doch vriendelijke blik recht in de ogen aan.

Ook staat in die boeken dat een echte vent met de penis naar voren een ander passeert, omdat hij anders sexueel onderdanig is aan de ander.

Nou, mooi allemaal weer om te weten toch?

 

Al dat geschrijf en gelees van die boeken heeft dus ten gevolge dat legio mensen die ik spontaan een hand geef omdat ik ze tegenkom, nu ineens handjeknijpwedstrijden houden met me, met verstarde lichamen en verkrampt zelfverzekerde gezichten mij met stalen blikken aankijken tijdens die krachttoeren, en bij dat alles mijn hand ook nog zowat uit m’n pols draaien als ik zelf niet meeverkramp. De eerste twee jaar was ik verbluft, tegenwoordig onderga ik de fysieke boekenwijsheidterreur zuchtend…
Behalve als ik het af en toe even zat ben en het bij iemand die het overdrijft dubbel terug doe, dan volgt er ineens een verschrikte blik.

 

Daarbij komt dan ook nog de andere echte-venten-toer, het met de penis naar voren een ander passeren als er gepasseerd moet worden. Aangezien er ook een groeimodel-volgend aantal uitpuilende hangbuiken aan het ontstaan is, heeft dit gedrag ten gevolge dat wáár ik ook kom, ik dagelijks te maken heb met bultige vormen die in mijn maag gedrukt worden als ik ergens langs wil waar het wat drukkig en bevolkt is. Boven al die groeimodel volgende bultigheid en hangkinnerij dan óók nog de stalen mannelijke blikken die me aankijken……

 

HOU OP, DOE EFFE GEWOON ZEG!