Hans Langbroek, raadslid voor Het Enkhuizer Alternatief

   

In een tijd van universeel bedrog is het spreken van de waarheid een revolutionaire daad (George Orwell)

Feest II
(31 mei 2006)

Een heel jaar lang, voor elck wat wils.

Vraag aan de bijna-jarige: ‘Wanneer vier je je verjaardag?’ Antwoord: ‘Zondag’. Wat ongeduldig: ‘Ja maar hoe laat?’ Jarige: ‘Ik ben de hele dag jarig, dus ‘t geeft niet wanneer je komt.’ Zo is het ook met het jubileumjaar Enkhuizen 650. Dat duurt een heel jaar. Kalender, krant, weekblad, radio en kabelkrant berichten veelvuldig van de jubileumactiviteiten. Toch zijn er Enkhuizers die willen weten wanneer nu het échte feest is.

Het antwoord zal zijn: ‘t Is maar net hoe je feest wilt vieren. De een houdt van een polonaise, de ander van een klassiek concert. De grote deelname aan het brede scala aan activiteiten laat zien dat Enkhuizers zelf bepalen hoe ze 650 jaar stadsrechten willen vieren. En dat is maar goed ook. Aan het eind van het jaar zien we wel of een jaar wel erg lang was en of er inderdaad voor elck wat wils was.

Maar voor nu: vier uw eigen feest!

Deze maandelijkse column van Melanie Hollinger verscheen op 31 mei 2006 op de Kabelkrant Enkhuizen


Bovenstaande verwoordt denk ik hoe dit jaar van het 650-jarige bestaan, de verjaardag van Enkhuizen, gezien moet worden.

Naar aanleiding van m'n stukje “Feest” ben ik eens gaan rondvragen hoe het zit met verschillende dingen. Tenslotte verwoordde ik in dat stuk een mening van flink wat Enkhuizers, maar tevens kreeg ik reacties van het omgekeerde! Veel mensen zien wél wat het 650-jarige bestaan aan evenementen oplevert in deze stad.
Ik weet dat er aan geld van de sponsors, provincie en de gemeente samen bijna een miljoen euro is om dit jaar te vieren. De slag tegen de Broeckers de 17e juni wordt voor een behóórlijk deel door Stedebroec betaald, maar ook Enkhuizen 650-jaar betaalt een flinke hap.

Veel geld gaat er ook naar PR-activiteiten die in de toekomst dingen gaan opleveren voor de stad vanuit de huidige vieringen. Héél veel subsidies zijn er gegeven aan allerlei evenementen als de City Survival, het scholenproject “De stad is jarig” (wat ook gesponsord wordt door TIF), aan het scholenproject voor de groepen acht aan het eind van het jaar voor de Enkhuizer Musical, accomodaties voor evenementen (Westerkerk, podia etc), het podium voor BZN en de aggregaten etc etc. Álle subsidies gaan via Stichting 650-jaar Enkhuizen.

Het is de bedoeling dat er zoveel mogelijk verschíllende soorten evenementen georganiseerd worden. Dus kleinschalige als een schaaktoernooi, en grootschalige als de waterweken. De subsidiepot stroomt wat dat betreft goed in het rond.

Dus goed rondkijkend klopt het allemaal wel, en moet je het eigenlijk zien in het licht zoals Melanie Hollinger het in haar column beschreven heeft: de verjaardag duurt de hele dag. En of je nu effies een bakkie met een gebakkie komt doen, 's middags even een kaartje komt leggen, even langs komt om gewoon te teuten of 's avonds een biertje komt doen, het is om het even. Net wat je zelf leuk vindt om te doen en net wanneer je zelf denkt langs te komen. Het is gewoon de kranten, kabelkrant, weekbladen en [website] van 650-jaar in de gaten houden....

De uitleg over BZN is dat er vanwege de veiligheid bij dat evenement 2000 mensen mogen komen. Dat houdt in dat als je iedereen gratis laat komen dus de 2000e erin mag, maar de 2001e niet. Dat zou bij de ingang groot onbegrip opwekken, en als er gewoon 2000 kaartjes verkocht worden is dat er niet. Je hebt een kaart, of je hebt géén kaart. Tja, er zit inderdaad wat in....

Hans Langbroek