Hans Langbroek, raadslid voor Het Enkhuizer Alternatief

   

In een tijd van universeel bedrog is het spreken van de waarheid een revolutionaire daad (George Orwell)

Feest
(28 mei 2006)

Het is dit jaar feest, het 650-jarig bestaan van Enkhuizen als stad met stadsrechten wordt gevierd. Zoiets is natuurlijk de moeite waard om te vieren, in die 650 jaar is er in deze stad van alles gebeurd en gedaan. Enkhuizen heeft een geweldig, roemrucht verleden!

Om dit allemaal te vieren heeft de gemeenteraad € 260.000,-- uitgetrokken, en er zijn voor zover ik weet sponsorgelden binnengekomen á € 300.000,--. Dat is bij elkaar een enorme klap geld om in een kleine stad iets te kunnen vieren, € 33,-- per inwoner, en er kan heel wat voor gedaan worden. Het gekke is dat ik de afgelopen twee weken van een heel stel mensen op verschillende wijzen de vraag geformuleerd heb gekregen wanneer die grote stadsfeesten eigenlijk eens beginnen.

Ik moet zeggen dat ik dat zelf ook een beetje heb. Er worden natuurlijk een aantal dingen georganiseerd, maar toch zijn dat grotendeels festiviteiten die al bestonden. Er wordt aan die festiviteiten een sticker geplakt met “Enkhuizen 650 jaar”, en dat is mooi, maar het zijn géén evenementen die specifiek om de stadsverjaardag georganiseerd zijn. Sommige evenementen hebben zelfs geweigerd om een 650-jaarsticker op te laten plakken naar ik me heb laten vertellen. Bijvoorbeeld het Jazzfestival, dat redeneerde van: “Ja hallo, wij zijn 9 maanden bezig met organiseren en dan willen jullie je 650-jaarsticker op de boel plakken?! Mooi niet!” En dat is dan ook begrijpelijk denk ik.
Zo uit m'n hoofd even weet ik dat de Spiegeltent straks een specifiek “Enkhuizen 650 jaar” iets is, en de waterweken. Maar de vraag van steeds meer mensen: “Waar blijven die grote stadsfeesten voor en door Enkhuizers nu eigenlijk?” is daarmee toch niet echt beantwoord... Ook voor mij niet als naar feest voor € 560.000,-- snakkende Enkhuizer burger!
Wat ik ook hoor is dat er een dure meneer (ik ben vreselijk slecht in namen onthouden, dus die type ik hier even niet neer) is ingehuurd die uitstekend is in het stickeren van bestaande evenementen voor “Enkhuizen 650 jaar”. Hij is blijkbaar een groot persoon omdat hij de Sail in Amsterdam heeft gecoördineerd. Maar het kan niet zo zijn dat die meneer een gigantisch deel van de € 560.000,-- opslokt, en ook die paar waterweken en de spiegeltent niet. De Enkhuizer geruchtenstroom zoemt trouwens rond dat die dure meneer op een zijspoor is gezet, maar dat is de geruchtenstroom. Dat behoor je niet te verwoorden, maar ik doe het toch omdat geruchten ergens vandaan komen in deze stad.

Maar dus, uit naam van veel burgers van Enkhuizen, waaronder ikzelf:

“Waar blijft dat grote € 560.000,-- feest?!”