Hans Langbroek, raadslid voor Het Enkhuizer Alternatief

   

In een tijd van universeel bedrog is het spreken van de waarheid een revolutionaire daad (George Orwell)

Extreem

(25 januari 2006)

 

Vandaag las ik dat Kamminga namens werkgeversorganisaties “de grenzen open” wil om meer technisch opgeleide buitenlanders uit de hele wereld binnen te laten.

 

Nu doet me dit ineens denken aan een aantal decennia terug. Niet dat ik destijds als jongetje wist wat er allemaal aan de hand was, maar ik weet nog wel iéts uit die tijd.

Voordat de economie in elkaar donderde door de oliecrisis (en ook erna) waren er volgens de werkgevers ook werknemers tekort. Toentertijd ging het volgens hen om het “mindere soort werk” waar Nederlanders zich te goed voor voelden. Nu was dat een grote leugen. Niets meer en niets minder dan dat. Het feit was namelijk dat door de destijdse hoogconjunctuur en de grote vraag naar werknemers de lonen (en dus ook de prijzen) omhoog schoten. Maar een aantal bedrijven en bedrijfsbranches hadden geen zin om met die loonsstijgingen mee te gaan, terwijl ze wel mee gingen met de prijsstijgingen. Op een gegeven moment lagen de salarissen in die branches zo’n 40% onder de salarissen van andere branches met een vergelijkbaar niveau van werk! Uiteraard kwamen daar weinig tot geen enthousiaste werknemers op af om te solliciteren. De werkgevers besloten te zeggen dat de Nederlanders dit soort werk te min vonden, en gingen laag- en niet-opgeleide mensen werven in andere landen. Eerst in Italië en Spanje, en later in Turkije en Marokko. Deze buitenlandse werknemers kregen dus inderdaad laag betaalde banen, lager betaald dan de rest van Nederland. Maar omdat het in hun eigen land allemaal nóg erger was werd het geaccepteerd.

De eerste twee golven immigranten werden dus veroorzaakt en gestimuleerd door werkgevers en bedrijven die de loonkosten wilden drukken om zo harder te kunnen concurreren met anderen die wél gewoon mee gingen met de vaart der volkeren. Oftewel, ze wilden wél de lusten maar niet de lasten. Wat deze bedrijven dus uiteraard niet deden voor hun half-gratis werknemers, was enige vorm van opleiding verzorgen. Terwijl andere bedrijven dat wél deden. De kosten…

Langzamerhand werd dit land dus op voorspraak van een deel van het bedrijfsleven overspoeld door laag- tot niet-opgeleide buitenlanders. Doordat op dat moment toevallig West-Europa een politieke slag naar links maakte, en de mentaliteit erin kwam van “alles moet kunnen en iedereen moet zichzelf kunnen zijn, inclusief buitenlanders”, werd er van overheidswege ook nog eens weinig gedaan aan vormen van integratie. En het betreffende deel van het loonkostenbesparende bedrijfsleven bleef maar werven en werven….

Nu, enkele decennia later, zitten we met de gebakken peren. Op dit moment heerst er een werkloosheid van 40% onder allochtone jongeren, deels door lage opleidingen. Maar óók hoogopgeleide allochtonen in Nederland komen slecht aan de bak! En Kamminga wil nu dus hoogopgeleide buitenlanders naar Nederland halen. Die hebben we hier toch zélf al?! Het sterft van de opgeleide allochtonen (ja, dat woord betekent óók buitenlanders!)! Waarom moeten van Kamminga buitenlanders uit het buitenland komen, en niet uit Nederland? De kosten….

Dit deel van het bedrijfsleven zou ook eens kunnen denken aan z’n eigen maatschappelijke verantwoordelijkheid, en mee gaan denken en doen om de 40% drop-outs op te leiden. Dit bedrijfsleven is tenslotte zélf grotendeels de oorzaak van de aanwezigheid van al die allochtonen in Nederland, ook al wordt de afgelopen 15 jaar de Zwarte Piet succesvol toegespeeld aan bepaalde politieke partijen. Maar sommige delen van het bedrijfsleven willen slechts snelle winst zonder investeringen. Zoals ze decennia terug hebben gedaan. En waar nu de samenleving een hoge prijs voor betaalt. De samenleving die grotendeels bestaat uit mensen die voor hun dagelijkse brood hard moeten werken: werknemers, kleine zelfstandigen etc!

Toch zien de grootverdieners de truc om méér te kunnen gaan verdienen op kosten van de samenleving blijkbaar graag herhaald!

Veel bedrijven hebben lustig met reorganisaties werknemers gedumpt in de WAO. De verantwoordelijkheid is afgeschoven op het “luie werkvolk” van Nederland. We hebben grote frictie in de samenleving door steeds grotere spanningen met allerlei allochtone groepen, en de reden was dus “het luie werkvolk” van Nederland. Het “luie werkvolk” betaalt nu overal voor, en het bedrijfsleven wast z’n handen in onschuld. En sterker nog: een groot aantal toplui verdient pér jaar grotere kapitalen aan dat “luie werkvolk” dat door “eigen schuld”de samenleving inefficiënt maakt… Ik ben er schijtziek van, en word op deze manier nog eens een radicaal! Blijkbaar is dat de enige manier om tegen deze grootverdienextremisten op te treden! Ze parasiteren op de samenleving, en ontwrichten de cohesie. Dát is pas extremisme!! En uiteindelijk zal blijken dat dit alleen extreem opgelost kan worden, helaas pindakaas voor hen.

 

Hans Langbroek