Hans Langbroek, raadslid voor Het Enkhuizer Alternatief

   

In een tijd van universeel bedrog is het spreken van de waarheid een revolutionaire daad (George Orwell)

España y Enkhuizen

(25 november 2007)

 

Zoals iedereen weet, behalve de huidige jongeren die niets van vaderlandse geschiedenis lijken te weten, is ons land overheerst geweest door de Spanjaarden. Mijn voorvader Fernando Alvarez de Toledo, hertog van Alva, speelde hier een tijdje een stevige rol in. Je was mooi zuur als dit heerschap het op je voorzien had! Die Spaanse overheersing leverde de 80-jarige Oorlog op.

 

     
De Hertog van Alva, die tot verdriet van de
Hollanders belasting invoerde, de 10e Penning

 

Onze stad Enkhuizen is de eerste Hollandse stad die zichzelf van de Spaanse overheersing bevrijdde, en dat gebeurde in 1572. Onze lokale archeoloog en geschiedkundige Klaas Koeman heeft een boekje geschreven dat het onderwerp behandelt. De bevrijding van die overheersing is een in mijn ogen hilarisch verhaal, maar heeft wél de aanzet gegeven tot verder verzet tegen de Spanjaarden! Het boekje is te verkrijgen bij vereniging [Oud Enkhuizen]

 

Maar in ieder geval, wat we overgehouden hebben aan die voormalige overheersing die we heldhaftig als eersten beëindigd hebben is onze Enkhuizer vlag. We hebben de kleuren en de vormgeving overgenomen van de Catalaanse vlag, en er de drie haringen en stedemaagd bij gezet. De Enkhuizers van die tijd hadden in ieder geval gevoel voor smaak, die rood-geel gestreepte vlag is nog steeds leuk om naar te kijken!

 

                 
Vlag Catalonië (Cataluña) Vlag Enkhuizen

 

Het gekke is dat we in Enkhuizen helemaal niets doen om het dappere feit te vieren dat we de eersten waren die zich van de kleine, rap sprekende zuiderlingen bevrijdden. Daarom lijkt het me leuk om in deze stad een jaarlijks Spaans festival georganiseerd te zien. Bijvoorbeeld in het kader van de eeuwigdurende vrede die er tussen Enkhuizen en Spanje zal heersen.

Leuk allerlei soorten Spaanse muziek op het Landje van Top, Spaanse eettentjes er omheen en in de straten van de binnenstad, Spaanse dingen te koop op een Spaanse markt, en een leuk ritueel erbij dat de vrede tussen Spanje en Enkhuizen jaarlijks bestendigt… Tof!

 

Maar ja, wie doet dat? Wie kan dat? Wie heeft de talenten, motivatie en tijd om zoiets te organiseren als écht Enkhuizer festival dat gebaseerd is op onze grootse geschiedenis? Ik helaas niet, dit soort dingen is voor mij ver-van-m’n-bedshow! Ieder z’n talenten, zo zit dat.

 

Maar zijn er eigenlijk mensen die zoiets leuk vinden? Het past bij onze evenementenrijke stad, en vult het schitterend aan als evenement in de zomermaanden!