Hans Langbroek, raadslid voor Het Enkhuizer Alternatief

   

In een tijd van universeel bedrog is het spreken van de waarheid een revolutionaire daad (George Orwell)

 Nóg meer euro-ondemocraten

 

Tjonge, dus nóg een land dat de democratie van Europa gaat ondermijnen als die democratie de heren politici niet uitkomt in hun snode plannen... Nét als dat de Nederlandse regering daar mogelijkheden voor zoekt! Lees maar!

(18 april 2005)
 

Geen Brits referendum over grondwet bij Frans “non”

 

Uitgegeven: 18 april 2005 Bron: NU.nl, © ANP

 

LONDEN – Groot-Brittannië zal geen referendum houden over de Europese grondwet als de Fransen bij hun volksraadpleging eind mei tegen het verdrag stemmen. Dat berichtte de Britse krant The Guardian maandag op gezag van regeringsbronnen.

 

Premier Tony Blair zei vorige week, bij de presentatie van zijn programma voor de verkiezingen op 5 mei, dat het referendum in Groot-Brittannië door zou gaan, ongeacht de uitkomst in Frankrijk. Opiniepeilingen daar wijzen uit dat de Fransen de grondwet waarschijnlijk zullen verwerpen.

 

"Non"

 

Minister van Buitenlandse zaken Jack Straw was zondag de eerste Britse bewindsman die toegaf niet te weten wat zou moeten gebeuren bij een Frans “non” tegen de Europese grondwet. “Ik heb geen idee wat er gaat gebeuren”, zei hij tegen de televisiezender ITV.

 

Sommigen zagen een Brits referendum over de EU-constititie komend najaar als een mooie gelegenheid voor premier Blair om terug te treden ten gunste van zijn gedoodverfde “kroonprins”, minister van Financiën Gordon Brown. Zijn nagedachtenis als de man die Groot-Brittannië definitief Europa binnenloodste, zou dan verzekerd zijn.

 

Het zou de Britten om nog een reden bijzonder slecht uitkomen als de Fransen op 29 mei niet akkoord gaan met de grondwet. Londen neemt in juli het voorzitterschap van de EU over van Luxemburg en zou dan in die hoedanigheid al direct met een groot probleem opgescheept zitten, aldus The Guardian.