Hans Langbroek,raadslid voor Het Enkhuizer Alternatief

   

In een tijd van universeel bedrog is het spreken van de waarheid een revolutionaire daad (George Orwell)

Drugshonden

(20 januari 2011)

 

Enige weken terug hoorde ik dat de gemeente drugshonden in gaat zetten in kroegen. Dit om drugs bij bezoekers en anderen op te sporen. Het fijne weet ik er niet van, de gemeenteraadsleden hebben hier geen informatie over gekregen. Wat ik weet is voornamelijk van blogs op internet, en een stukje van de regionale internetkrant.

Naar ik begreep was er nogal wat kritiek op het inzetten van die honden, ook vanuit de politiek. Die kritiek ging over de kosten van 400,- per avond, over strengere controles op sluitingstijden en toelaten van te jonge bezoekers bij kroegen die niet wilden meewerken aan het project met honden, en over het niet informeren van de lokale politiek hierover.

 

In eerste instantie kon ik me eerlijk gezegd wel enigszins in die kritiek inleven. Je zult maar een kroeg runnen en ongevraagd met dit soort zaken te maken krijgen, en je bezoekers hiermede geconfronteerd moeten laten worden!

Ook de prijs klinkt niet mis.

Maar uiteindelijk denk ik dat die kritiek niet reel is, en het inzetten van die honden wl. Hooguit kun je zeggen dat het netjes zou zijn om de politiek hiervan op de hoogte te stellen. Aan de andere kant heeft de politiek zlf het onderwerp drugs jarenlang genegeerd, laten versloffen en laten slabakken, ondanks regelmatig terugkerende waarschuwingen dat het drugsgebruik onder jongeren uit de hand liep. Dat anderen dit probleem nu wl wensen aan te pakken, en de politiek krokodillentranen huilend de politiek laten, is ergens ook wel weer terecht.

 

Dat het inzetten van die drugshonden wl reel is in mijn ogen komt doordat drugs een groot probleem zijn in dit land en in deze regio. Dat mag intussen toch wel duidelijk en bekend geacht worden denk ik.

De schade welke door drugsgebruik onder jongeren aangericht wordt, en die in veel gevallen structureel is, is vele malen hoger en duurder dan die paar honderdjes die het inzetten van honden kost.

Als het inzetten van drugshonden kritisch bekeken moet worden omwille van het geld, dan zou ik zeggen dat het toch echt werkelijk zo is dat de kosten van (vaak structurele) psycho-sociale hulp aan mensen die verslaafd raken, of die te maken hebben met de structurele negatieve mentale gevolgen van drugsgebruik, vele malen hoger zijn dan inzetten van die honden. Dat zie ik alleen al in mijn eigen directe omgeving.

Dan niet te vergeten het enorme verlies aan intellectuele potentie voor het land door veelvuldig drugsgebruik in de jonge jaren, en dat tevens een verlies aan inkomsten door productie en kosten voor toekennen van uitkeringen voor dit land inhoudt.

De sociale gevolgen van drugsgebruik voor de directe omgeving van een aantal veelvuldige gebruikers moeten ook niet onderschat worden.

 

Iemand moet iets doen om het allemaal niet ng erger te laten worden dan dat het al is. Drugs zijn niet meer weg te denken uit onze samenleving, door de vorm die onze samenleving bij meerderheid van stemmen heeft. Denken dat drugs verdwijnen is geloven in een utopie wat dat betreft.

Maar de boel enigszins in blijven tomen is toch niet zo heel raar. Zelfs drugshandelaren zelf vinden dat denk ik. Ook zij hebben normale mensen nodig om in een samenleving te kunnen leven die er enigszins uitziet zoals nu.