Hans Langbroek,raadslid voor Het Enkhuizer Alternatief

   

In een tijd van universeel bedrog is het spreken van de waarheid een revolutionaire daad (George Orwell)

Doem,  cultuur en flauwiteiten

(10 april 2011)

 

In het NHD van zaterdag 9 april las ik dat burgemeester Baas vindt dat de meningen van de SP en raadslid Hans Langbroek over de Drom (ikzelf [hier] en [hier]) flauw zijn. Met zon wijze van afdoen van andermans visies en meningen reduceert hij, zoals het een echte hardline oudestijl PvdAer betaamt, andermans meningen zonder er verder op in te gaan tot nietswaardig.

Dit soort denigrerende en minderwaardige betitelingen over andermans gedachten en visies is bij leden van enkele, door mij absoluut niet gewaardeerde, partijen in het verleden legio geweest over wat anderen dachten: onzin, slaat nergens op, flauw om dat te zeggen, daar gaat het niet over, men heeft het niet begrepen, jullie snappen het niet, wacht nu maar af, men kan ook nee zeggen (of ng erger: men had ook nee kunnen zeggen!), und so weiter.

 

Wat de SP en ik vinden is dus flauw, want wij zijn het maar en we zeuren slechts.

 

   Het is flauw om het er nit mee eens te zijn dat het bestuur van de Drom dreigt met opstappen als er gn 2 miljoen borg gestaan wordt door een gemeente die hard moet gaan bezuinigen op een totaalbegroting van 34 miljoen. Een gemeente met een gemeenteraad die al diverse malen voorzichtig door het college is voorbereid op allerlei aan de horizon verschijnende financile doemscenarios.

 

   Het is flauw om sceptisch te staan tegenover een gevraagd standpunt om 2 miljoen aan geld, dat grotendeels is opgebracht door de gewone man, door de Jan met de Pet, en door hardwerkende ondernemers, zomaar onder risico borg te laten staan voor de culturele genoegens van een kleine elite. Dat laatste, de elite, zijn niet mijn woorden, maar de woorden van dat bestuur zelf!

 

   Het is flauw om duidelijk te zien dat zon bestuur er geen besef van heeft dat een gemeenteraad een afspiegeling is van de samenleving. En dat daarom dit bestuur deze raadsleden uitnodigt om te vieren dat 2 miljoen borg gestaan gaat worden op een tijdstip dat alle werkende Nederlanders (dus k die in een gemeenteraad!) ook daadwerkelijk aan het werk zijn. Half twee s middags

 

   Het is flauw om jezelf te herinneren dat er een lift gevraagd werd om mensen die een mobiliteitsprobleem hebben ook in de Drom te kunnen laten komen. Dat erbij gezegd werd dat die lift maar 80.000,-- zou kosten! Dat er daarom door een aantal raadsleden (ja, ook ik) ingestemd werd om verder te gaan met plannen maken.

 

   Het is flauw om als raadslid te vinden dat je in een tijd waarin mensen en jongeren tekort bewegen, eigenlijk prioriteit wilt geven aan kunstgras op voetbal- en handbalvelden omdat dr namelijk een klein kwart van de Enkhuizers iets aan heeft! Dr bewegen en sporten mensen massaal meermaals in de week, en in de Drom komt slechts elite. Zoals gezegd in de media. Elite is klein, anders zou het geen elite zijn tenslotte!

 

   Het is flauw om een verdenking te hebben dat onwil voor kunstgras lijkt te komen van onder de hoed gehouden plannen om Immerhorn op te doeken, en naar het Streekbos te verplaatsen. Waar ik het niet mee eens ben!

 

Zoals altijd: de gewone man mag/moet straks volgen wat hem voorgeschoteld wordt. De goed-gesitueerde mag op risico-dragen van die gewone ondernemers en werknemers wl zn genoegens beleven op de plaats wr hij dat wil, en he hij dat wil.

Dat laatste is niet erg, maar wl als dat door de gewone man weer gedragen moet worden in een tijd waarin die gewone man al degene is die bloedt en verder gaat bloeden voor wat de elite besluit.

Maar het is blijkbaar flauw om niet te vinden wat de zelfbenoemde culturele elite vindt, om een eigen mening te hebben.

Misschien goed om bij na te denken dat de beroemdste cultuuruitingen die dit land heeft voortgebracht nooit vanuit subsidie op kosten van arbeiders en bedrijfjes zijn ontstaan, maar door hard werken, zweten en betalen van de cultuurgenieters zelf.

 

Flauw h?

 

Hans Langbroek