Hans Langbroek, raadslid voor Het Enkhuizer Alternatief

   

In een tijd van universeel bedrog is het spreken van de waarheid een revolutionaire daad (George Orwell)

James Watson

(20 oktober 2007)

 

Naar aanleiding van [dit] artikel in het NHD ging ik op internet zoeken, en vond onderstaande tekst op [deze site] uit België.
Zelf geef ik geen commentaar op het artikel en wat Watson zegt, ik ben geen wetenschapper en geen DNA-deskundige. Op zich acht ik wat hij beweert wel mogelijk, tenslotte is evolutie aanpassing aan omstandigheden. De verschillende mensenrassen zijn onder verschillende omstandigheden geworden tot wat ze nu zijn, en die verschillende omstandigheden zullen bij de verschillende rassen verschillende benodigde eigenschappen zich hebben kunnen laten ontwikkelen.

Het is maar net aan welke eigenschappen je de menselijke waardigheid ophangt of je een dergelijk artikel controversieel vindt of niet. Als je dat aan intelligentie ophangt dan is onderstaand artikel inderdaad controversieel. Als je het aan het totaalpakket ophangt van wat een mens kan zijn dan niet. Zelf interesseert zoiets me alleen uit het oogpunt van hoe de verschillen tussen de diverse mensenrassen hebben kunnen ontstaan, dat is leuk om te weten. Menselijke waardigheid is wat mij betreft bij iedereen gelijk, dat hangt écht niet aan topintelligenties en dat soort dingen. Zo is het leven toch tenslotte? De één kan dit goed, de ander kan dát goed. Dat maakt omgaan met verschillende mensen leuk!

 

DNA-pionier vindt Afrikanen dommer dan westerlingen

 

LONDEN - Rond een van de meest prominente wetenschappers ter wereld is een enorme rel ontstaan, zo meldt de gezaghebbende Britse krant The Independent. DNA-pionier en Nobelprijswinnaar James Watson vindt dat zwarten minder intelligent zijn dan blanken.

De 79-jarige geneticus Watson heeft in 1962 de Nobelprijs voor geneeskunde gedeeld voor zijn aandeel in de ontrafeling van het menselijk erfgoed ('De dubbele helix') en leidt nu een van de meest vooraanstaande wetenschappelijke onderzoeksinstituten in de VS.

Voorafgaand aan een serie lezingen in Groot-Brittannië had de wetenschapper aan de Sunday Times gezegd dat het beleid van het Westen ten opzichte van Afrika verkeerd is gebaseerd op de veronderstelling dat zwarten even slim zijn als blanken, terwijl testen dit tegenspreken.

Hij voegde eraan toe dat binnen een decennium genen zullen worden gevonden die verantwoordelijk zijn voor intelligentieverschillen bij mensen.

Watson zei daarom ook 'somber' te zijn over de toekomst voor Afrika. 'Ons sociaal beleid is gebaseerd op het feit dat hun intelligentie (die van de Afrikanen) dezelfde is als de onze, waarbij echter alle testen zeggen dat dit niet echt het geval is.'

Volgens de Nobelprijswinnaar bestaat er een natuurlijke behoefte aan gelijkheid tussen alle mensen. 'Maar mensen die te maken hebben met zwarte medewerkers, ondervinden dat dit niet waar is.'

In zijn boek, dat volgende week gepubliceerd wordt, luidt het zo:
'Er is geen gegronde reden om te anticiperen dat de intellectuele capaciteiten, die tijdens hun evolutie geografisch van elkaar gescheiden waren, bewezen zullen worden, identiek te zijn geëvolueerd. Ons verlangen om een gelijk denkvermogen als een universele erfenis van de mensheid in stand te houden, volstaat niet om het zo te maken.'

Critici van Watson willen dat de man stevig van antwoord gediend wordt. De Britse Gelijkheids- en Mensenrechtencommissie zei de zaak al te onderzoeken.

Beschouwd als een wereldtopper in het onderzoek naar kanker en genetica, heeft Watson dikwijls controverse veroorzaakt met zijn standpunten omtrent politiek, seksualiteit en ras, aldus The Independent.