Hans Langbroek, raadslid voor Het Enkhuizer Alternatief

   

In een tijd van universeel bedrog is het spreken van de waarheid een revolutionaire daad (George Orwell)

De Drom

(1 juli 2012)

 

Komende dinsdagavond, 3 juli, praat de gemeenteraad van Enkhuizen over een extra garantstelling van tonnen om de verbouwing van De Drom te kunnen realiseren.

Men kan [hier] het raadsvoorstel lezen. Ook is [hier] een raadsbrief over het onderwerp te lezen, en dan last but not least [hier] een uitstekende reeks analyserende artikelen op een politiek gericht blog.

Nu weet iedereen natuurlijk dat garantstellingen betekenen dat je moet dokken als er iets niet goed gaat bij hetgene waarvoor je garant staat. Mij bevalt dat niet.

 

De afgelopen jaren heb ik gezien wat een enorme moeite het kostte om bijvoorbeeld een paar extra tijdelijke kleedkamers voor 30.000,-- te realiseren voor voetbalclub West-Frisia. Dat op een sportpark dat wekelijks meer bezoekers ontvangt dan De Drom jaarlijks.

Of hoeveel moeite er gedaan moest worden om voor een gelijksoortig bedrag een degelijk onderkomen voor buurtvereniging Plan-Zuid te realiseren. Een buurtvereniging die al tientallen jaren bestaat, en die net als de voetbalclub drijft op grote gedrevenheid en zelfwerkzaamheid van vele vrijwilligers. Het zijn organisaties die van onderaf bestaan, en die met relatief zeer weinig geld heel veel ten bate van leefbaarheid en de menselijke maat weten te realiseren voor heel veel mensen.

 

Nu, in een tijd van schaarste aan geld en zelfs groeiende schaarste aan geld, is het wat mij betreft ongewenst cq onaanvaardbaar voor een kleine gemeente als Enkhuizen om zulke grote bedragen te gaan reserveren voor zo een kleine groep mensen.

De Drom kent 10.000 bezoekers per jaar, en dat aantal is inclusief de gebruikers. Van die gebruikers heeft al een aantal andere onderkomens gevonden die goed bevallen, en die vallen dus weg als toekomstige “bezoekers”. In een tijd van financiële nood zulke grote bedragen neerzetten voor een dergelijk klein aantal mensen dat deels ook bestaat uit elite die heel goed zelf in staat is te doen wat anderen niet kunnen doen, is totaal not done.

Om het maar in kleine proporties neer te zetten: je schaft geen vier nieuwe laptops aan in een huishouden van 2 personen als dat niet nodig is, en er ook nog bezuinigd moet worden op eten en andere basaliteiten.

 

Het zou dus goed zijn als de raad van Enkhuizen dinsdag de derde gewoon doet wat ze moet doen, en besluit de noodzakelijk renovaties uit te laten voeren. Maar geen luxe verbouwingen, geen dure zaken die eigenlijk niet betaald kunnen worden.

Het houdt een keer op, de 7 koeien zijn nogal mager dit jaar.

 

Hans Langbroek