Hans Langbroek, raadslid voor Het Enkhuizer Alternatief

   

In een tijd van universeel bedrog is het spreken van de waarheid een revolutionaire daad (George Orwell)

Cynisme

(28 december 2010)

 

Zittend achter m’n laptopje kijk ik naar mijn emailbox, en zie een reeks emails die door mij uitgewisseld zijn met de SP in december. Zestien stuks, om precies te zijn. De maand ervoor, november, ook zestien stuks. Een levendige digitale communicatie, heel plezierig gevonden door mij.

Lezend in de notulen van raadsvergaderingen kijk ik nog eens na naar het stemmen van Nieuw Enkhuizen wat betreft betaald parkeren. Wat ik zie is dat NE verdeeld stemt op dat punt, consequent. Dat wordt ook gewoon gezegd, ook op internet.

 

Verbaasd lees ik nog eens het artikel in het vandaag speciaal los gekochte nummer van het NHD dat ik voor me heb liggen. Christian Bokhove zegt dat hij geen reacties krijgt op emails van NE. Hij zegt dat NE voor betaald parkeren was en nu niet meer. Hij zegt dat hij cynisch wordt van de politieke realiteit.

De tegenstelling tussen de werkelijke realiteit en de door deze politicus gecreëerde realiteit is nogal groot. De twee verschillende vormen van realiteit staan zelfs vrijwel haaks op elkaar.

 

Mijn gelijk wordt weer eens bevestigd: politici vertellen aangepaste waarheden naar gelang het hen uitkomt. Daarom heb ik een hekel aan politici, hoe boos sommigen van hen ook worden als ik dat zeg. Al jaren zeg, omdat dit is wat ik zie.

 

Van het soort waarheden dat ik vandaag in dat los gekochte nummer van het NHD gelezen heb word ik skeptisch naar de politiek en z’n beoefenaars toe. Het is één van de redenen waarom ik die krant opgezegd heb, ik wil dit soort dingen niet meer lezen. Het maakt me kwaad.

 

Nu ben ik weer wat cynischer geworden, nog cynischer dan dat ik al was. Nog véél cynischer dan Christian Bokhove.

 

Hans Langbroek