Hans Langbroek, raadslid voor Het Enkhuizer Alternatief

   

In een tijd van universeel bedrog is het spreken van de waarheid een revolutionaire daad (George Orwell)

Cuty Pie

(25 oktober 2009)

 

Vorige week las ik in het Noord Hollands Dagblad dat winkel Cuty Pie in de Westerstraat ermee gaat stoppen. De dag erna moest ik daar zijn omdat winkelierster Jo de DVD “High Plains Drifter” van Clint Eastwood voor me besteld had (ja, ik koop films ipv dat ik download), en zij bevestigde dat bericht dus inderdaad.

Eéuwig zonde dat zij gedwongen is te stoppen, ik kom regelmatig wat halen in dat winkeltje. Er worden leuke zaken verkocht, het is geen doorsnee standaardzaken verkopende massazaak.

Zoals ook pas terug de winkel ermee gestopt is die al die boeddhabeeldjes, oorbellen, heksenpopjes, drakenbeeldjes etc verkocht daar tegenover de Westerkerk in de Westerstraat. Een heel leuk winkeltje waar het leuk kijken en kopen was. De naam van die zaak is me even ontschoten, namen onthouden is om één of andere reden in mijn hersenkwabben niet één van de best ontwikkelde eigenschappen. Ik denk meer in concepten, eigenschappen, hoedanigheden, visualiteiten en begrippen. Niet in naamgeving, ook niet wat betreft mensen.

 

Zo heb ik de afgelopen jaren meer leuke en aparte zaakjes in Enkhuizen zien beginnen en weer zien moeten stoppen. Het gene dat sjeu kan geven aan winkelen in Enkhuizen gaat er onderdoor, in goede én in slechte economische tijden.

Jukeboxwinkels, jaren -“50 en -jaren”60 winkeltjes, hennepproductenwinkels, aparte-kledingzaken, winkels in oosterse producten: het gaat uiteindelijk allemaal over de kop. Enkhuizen is een té kleine woongemeente, er is een té kleine achtermarkt en kooppotentie die om die winkeltjes heen leeft om het in stand te kunnen houden. Het uiterlijk van Enkhuizen, een beetje stadsachtig en toeristisch, geeft startende ondernemers in aparte dingen een gemaskeerd en foutief beeld van wat hier werkelijk mogelijk is op dit moment.

 

In Enkhuizen zijn we als winkelstad totaal afhankelijk van het toerisme. Van de bevolking zélf met zijn kleine aantal, conservatieve koopgedrag en relatief smalle beurs kan een ondernemer met een winkel die niet-standaard ideeën heeft het niet hebben. Er is geen overleving mogelijk, dat wijst de realiteit uit.

De aantallen winkelbezoekers uit de omgevingsgemeentes kunnen dat ook niet oplossen, dat is duidelijk.

 

Daarom was het vorige week verheugend om te lezen dat de twee winkeliersverenigingen Winkelhart en het Ondernemers Collectief Enkhuizen (OCE) besloten hebben samen te gaan. Ik blijf erbij: In Enkhuizen ligt het geld op straat, het moet alleen door SAMENWERKING zichtbaar gemaakt worden en dan opgeraapt!

Als nu de meerderheid van de gemeenteraad ook nog eens het in mijn ogen domme besluit om de gemeente uit het Toeristisch Platform Enkhuizen (TPE) te gooien herziet en terug draait, dan kunnen we misschien éindelijk eens van deze stad met ongelooflijk grote potenties voor snuggere ondernemers, de goudmijn maken die ze is! Alles wat ervoor nodig is, is aanwezig. Nu alleen nog het loslaten van neringziekte, overtrokken individualisme, en enthousiast aan de slag om van deze stad een succes te maken!

Op een dag zullen dan zaken als Cuty Pie en al die anderen die verdwenen zijn, die aparte originele zaakjes die sjeu geven aan het straatbeeld en aan het verblijven in Enkhuizen, óók eindelijk kunnen blijven bestaan.