Hans Langbroek, raadslid voor Het Enkhuizer Alternatief

   

In een tijd van universeel bedrog is het spreken van de waarheid een revolutionaire daad (George Orwell)

Coalitie

(20 september 2007)

 

Welnu, na zes dagen onderhandelen heeft Jan Franx een coalitie bijeen geformeerd van Nieuw Enkhuizen, ChristenUnie, VVD/D66 en CDA. De wethouders worden op rij Jan Franx voor NE, Dirk van Pijkeren voor CU en Hendrik Boland voor VVD/D66. CDA geeft heel lankmoedig gedoogsteun, fractievoorzitter Klaas Kok is duidelijk niet iemand die met een chagrijnig hoofd een pakket eisen op tafel legt dat alles nog moeilijker maakt dan dat het allemaal al is. Tof!

Het is een bijzonder snel resultaat, en ik denk dat dit goed is voor de continuïteit van bestuur in Enkhuizen. Er staan allerlei dingen op stapel die veel gaan vergen van raad en college, en daar kun je gewoon geen demissionair college bij gebruiken dat alleen lopende zaken behandelt.

 

Persoonlijk heb ik het uiteenspatten van het college toch wel als vrij dramatisch ervaren. Het leek in de raadsvergadering wel vanaf de eerste uitgesproken alinea dat het deze kant op zou gaan. Het gebeurde voor ieders ogen, en niemand deed iets om het te voorkomen. Heel typisch allemaal.

Voor wethouder Herman Bode is het helemaal een drama. De man heeft part noch deel aan wat er gebeurde, en kukelt van z’n zetel af door feitelijk de handelswijze met te voorspellen resultaat van z’n fractie. Bode is altijd een kundige en zeer gemotiveerde wethouder geweest in mijn ogen, en z’n val ervaar ik als niét terecht. Ik hou niet van dingen die mensen overkomen die niet terecht zijn. Maar zoals ze wel zeggen, net als bij voetbal: it’s all in the game, dat is politiek. Wat het evenzogoed nog steeds niet leuk maakt!

 

Nu krijgen we het nieuwe college, en de nieuwe coalitie in de raad. De punten moeten nog op de i gezet gaan worden, en dan kan het college aan het werk. Het is wel vreemd straks voor me als raadslid in deze coalitie hoor. Normaal was de PvdA de linkse moot in de coalitie, maar nu is er geen duidelijke linkse moot meer. De linkse moot binnen de coalitie is nu raadslid Hans Langbroek, en dat is best wel vreemd.

Zo vreselijk links ben ik feitelijk niet. Als de politieke richting benoemd zou  moeten worden dan heet het links-liberaal, zoals ook Femke Halsema het en zichzelf benoemt. Ik denk dat ik binnen m’n landelijke partij GroenLinks aan de rechterkant binnen het rechtse kwadrant van de partij zit. Feitelijk zou ik misschien zelfs binnen de VVD zeer links binnen hun linkse kwadrant kunnen zitten. Dat stuk GroenLinks en dat stuk VVD overlappen elkaar in visies op de samenleving, al geven beide partijen niet toe dat hun rechter- en linkerkant elkander overlappen. Vinden ze beiden niet leuk om te horen, de waarheid is tenslotte hard als je hem niet wilt horen en zien…. Voor mij niet hoor, links-liberaal is links-liberaal, het is hoe het is.

 

Maar nu binnen de nieuwe coalitie ben ik vergeleken met de rest ineens extreem links. Dat is niet écht zo natuurlijk, als ik iéts niet ben is het socialist! Ik ben er ab-so-lúút niet van gediend om massaal in marsparade met alle neuzen in exact dezelfde richting naar de glorieuze rode toekomst te marcheren! Beeldend gesproken natuurlijk… Ik zie Christian Bokhove écht niet over straat marcheren met z’n neus naar die glorieuze rode toekomst gericht, hahahahahaha! Maar ik mag erg graag zelf bepalen waar m’n neus heengaat, en zelf bepalen waar ik aan ruik en wat er allemaal “goed” en “slecht” is. Al denk ik eigenlijk nauwelijks in goed en slecht, meer in “anders”. Al dat veroordelen slaat helemaal nergens op, mensen (dus ook politici) zijn nu eenmaal allemaal anders.

 

Wat ik in ieder geval wel van plan ben is gewoon samenwerken met wie ik wil. Of dat nu oppositie of coalitie is maakt met totaal niet uit. Het gaat tenslotte om het resultaat, en niet om de poppetjes met wie je verplicht zou moeten samenwerken! In de vorige periode heb ik ook gewoon met oppositieleden samengewerkt, en deze periode ook. Met Christian Bokhove heb ik bijvoorbeeld samen dat voorstel over de SVB gemaakt. In de vorige periode heb ik samen met de VVD een voorstel over de Nieuwe Doelen gemaakt. Als coalitieleden hadden Jan van Oostende en ik laatst nog samengewerkt voor het onderkomen van Plan-Zuid.

Nu gaan Eelco en ik gewoon samen met René van der Pluym van GroenLinks verder over het aanzicht van de stad. Eelco vind dat hartstikke belangrijk, ik vind dat hartstikke belangrijk, en René idem dito.

Waar ik ook totaal niet van hou is democratie beschouwen als de macht van het getal. Het gaat om samenwerking op gebieden waar dat voor visies die samenvallen nuttig is, om doelen die je goed vindt voor je stad te kunnen bereiken. Een coalitie is uiteraard sturend, maar niet op alles. Opposities hebben óók inbreng, en die hoeft niet door de macht van het getal weggevaagd te worden! In vroegere colleges heb ik dat nét effies te vaak zien gebeuren, iets onredelijkers kan ik me als democratisch gezind persoon dus niet voorstellen!

 

Maar: de raad met een nieuwe constellatie kan straks weer aan het werk, en ook het college in de nieuwe samenstelling. Er wacht nog veel, het is druk.

 

Herman Bode wens ik heel veel geluk en sterkte, het is gewoon niet leuk voor hem dat dit gebeurt. Het was denk ik wél onvermijdelijk dat het eens zou gebeuren, dát wel.

 

Hans Langbroek, raadslid voor Nieuw Enkhuizen.