Hans Langbroek, raadslid voor Het Enkhuizer Alternatief

   

In een tijd van universeel bedrog is het spreken van de waarheid een revolutionaire daad (George Orwell)

Citymarketing, Enkhuizen

(bron: ANP 29 juli 2007)

Onderstaand een bericht dat héél veel betrekking heeft op Enkhuizen. Enkhuizen wil zich namelijk in de markt gaan zetten als een toeristisch kwaliteitsproduct. Als dat lukt zou dat een grote boost geven aan de lokale economie, werkgelegenheid en levendigheid. Plus Enkhuizen heeft dan weer meer legitimiteit om de plaats van subregionale centrumfunctie te claimen. Tenslotte zijn we die plaats kwijt aan het raken, voor wie het nu nóg niet door had...

AMSTERDAM - Steeds meer Nederlandse steden doen aan citymarketing. Ze bedenken een hip imago voor zichzelf, verzinnen een pakkende slogan en prijzen zich daarmee via marketingcampagnes aan. Zo hopen ze toeristen en bedrijven te trekken.

In Europa is citymarketing alleen in Engeland groter, zegt Ward Rennen, die in september promoveert met een onderzoek naar de manier waarop steden zich promoten. "Het is absoluut booming in Nederland."

De grote steden doen er al enkele jaren aan. Zo trekt Den Haag dit jaar 8 miljoen euro uit om zich neer te zetten als 'Internationale stad, stad van recht, vrede en veiligheid'.

Amsterdam en het bedrijfsleven in die gemeente betalen in 2007 gezamenlijk 2 miljoen euro om de hoofdstad te presenteren als een creatieve zakenstad. Het motto daarbij is 'I AMsterdam'.

 

Campagne

 

Nieuw is echter dat ook veel kleinere gemeenten aan citymarketing doen. Zo zijn plaatsen als Katwijk en Noordwijkerhout momenteel bezig met het ontwikkelen van een eigen campagne, vertelt Rennen. "Het begint omlaag te sijpelen."

De redenen daarvoor zijn legio. Vluchten worden steeds goedkoper, waardoor toeristen niet meer vanzelfsprekend naar Nederland komen, maar de hele wereld over vliegen. Door de vergrijzing zijn er steeds meer rijke gepensioneerden. Stadsbesturen willen graag dat die in hun plaats geld komen uitgeven.

Verder zaten dienstverlenende bedrijven lange tijd in West-Europa, maar vestigen ze zich sinds de val van de Berlijnse Muur net zo gemakkelijk in het oosten van het continent.

"Dat alles speelt al tien jaar, maar men wordt zich er pas de laatste vijf jaar bewust van", aldus Rennen.

 

Imago

 

Hoe groter de concurrentie, hoe belangrijk het is om op te vallen. Een goed imago is daarbij essentieel. "Als mensen bijvoorbeeld een stedentrip plannen, verdiepen ze zich niet in veel verschillende steden.

Ze beslissen op basis van vooroordelen", legt Rennen uit. Wat dat betreft lijken steden op sportschoenen of chocoladerepen. "Als je lucht goed bakt, levert dat keiharde euro's op."

 

Product

 

Een vlot imago en een goed klinkende leus zijn echter niet genoeg, vertelt Dick de Jong van citymarketingbureau Merkator. "Het is meer dan alleen promotie. Je moet ook naar het product kijken."

Want sportschoenen kunnen wel hip zijn, maar moeten ook lekker zitten. Datzelfde geldt voor steden. "Plaatsen die goed aan citymarketing willen doen, moeten bijvoorbeeld ook het stadscentrum onder handen nemen."

 

Beeldvorming

 

Daarbij is het belangrijk dat de beeldvorming overeenkomt met wat een bestemming te bieden heeft. Zo is De Jong zeer te spreken over Eindhoven, dat zich presenteert als 'Leading in technology'.

De stad heeft niet alleen Philips, maar ook tal van andere technologische bedrijven. De Jong: "Het is een heel geloofwaardige boodschap, die je kunt bewijzen."

 

Werkelijkheid

 

Want als een imago niet is gebaseerd op de werkelijkheid, valt een stad binnen de kortste keren door de mand. Dan raken toeristen en bedrijven teleurgesteld en komen ze nooit meer terug.

Zo presenteerde het Oostenrijkse Innsbruck zich een tijd als 'Innsbruck Worldcity'. Rennen: "Het is een hele mooie stad, maar geen worldcity. Dat werkt op de lachspieren."

 

(c) ANP

 

Interessant artikel! Vooral de laatste vier alinea's! Wat er nodig is voor iets als citymarketing, oftewel werkgelegenheid stimuleren, winst maken voor bedrijven en de stad ontwikkelen, is samenwerking.

 

Het punt is dus dat samenwerking in Enkhuizen nauwelijks bestaat. We zijn hier blijven steken bij de oerwetten, de wetten van de jungle. Dat zijn de wetten die zeggen: "Ieder voor zich, overleven is het motto! Eenieder buiten mezelf kan het heen en weer krijgen!" Maar die jungle, das war einmal... In deze tijd gaat die junglewet niet meer op als je een goed lopende, welvarende samenleving wil creëren.

 

Enkhuizen is écht één van de kleine stadjes in dit land met de grootste potenties om een toeristisch kwaliteitsproduct neer te zetten waar iedereen jaloers op zou worden. Als alle bedrijven en de lokale overheid zich maar eens konden verenigen om écht werkelijk samen iets neer te zetten. Dat is tot dusverre alleen bij woorden gebleven, woorden en "overleggen". Maar er is nog steeds niets, helemaal niets, werkelijk concreets uitgekomen. Enkel en alleen omdat in onze stad het toerisme-gerelateerde bedrijfsleven niet van de "alleen-m'n-eigen-hachie-redden" mentaliteit af kan komen. Zonde, eeuwig zonde! Het is het levende voorbeeld van het verhaal van die boer met die kip die gouden eieren legde! Uiteindelijk verlies je alles...

 

Bovenstaand artikel in ogenschouw nemend hoop ik dat de benepen mentaliteit die hier vaak heerst op samenwerkingsgebied snel overgaat. Geneest zou ik haast zeggen, want het is een ziekte. Iets waardoor je ten onder gaat waar je zelf aan lijdt is een ziekte. De Enkhuizer ziekte, net zoals je vroeger de "Hollanditis" had. Maar als genezing uitblijft dan lopen binnen afzienbare tijd allerlei stadjes en zelfs dorpen mijlenver op Enkhuizen vooruit, en dan héél volkomen terecht. Dan is Enkhuizen blijkbaar de kansen die ze in de schoot geworpen heeft gekregen met zo'n mooie stad vanuit zo'n groots verleden niet waard.

 

Hans Langbroek