Hans Langbroek, raadslid voor Het Enkhuizer Alternatief

   

In een tijd van universeel bedrog is het spreken van de waarheid een revolutionaire daad (George Orwell)

Cartoonaffaire
(4 februari 2006)

En zoals onderstaand denk ik er ook over. De vrijheid van meningsuiting staat immer buiten kijf, anders zou ik deze site als mens ook wel op kunnen doeken. Dan hoeft het van mij niet meer.
De dialoog is belangrijk, niet wapengekletter om een visie of mening. Vandaar ook dat ik zelf in het gastenboek de gelegenheid geef te reageren, en niets verwijder dat mensen neerzetten. Hoor en wederhoor!
Vrijheid is leuk, en kan leuk blijven met praten!

   

Cartoonaffaire: GroenLinks wil opheldering over gedragscode Europese Commissie

4 februari 2006

Volgens GroenLinks vraagt de Cartoonaffaire om een kalme, standvastige, reactie. Voor ons staat voorop dat elke cartoonist, journalist of schrijver in volle vrijheid zijn of haar mening moet kunnen geven. Er mag geen enkele beperking aan de geldende persvrijheid worden opgelegd.

Vervolgens geldt wel dat elke gelovige respect mag verwachten voor zijn geloofsovertuigingen en geloofsvrijheid. Dat respect verdwijnt echter als deze gelovige door intimidatie of door het dreigen met of zelfs gebruiken van geweld geloofsovertuigingen kracht probeert bij te zetten. Wie zich beledigt of gekwetst voelt stapt eventueel naar de rechter.

Het is nu vooral zaak dat de ontstane internationale gekte door alle betrokkenen met meer distantie wordt beschouwd, om te voorkomen dat er een heilloze provocatiespiraal ontstaat. GroenLinks steunt de oproep van Kofi Anan om de kalmte te bewaren.

Erg bezorgd zijn wij over berichten dat de Turkse premier Erdogan in een gesprek met de Franse minister van Buitenlandse Zaken zou hebben aangedrongen op inperking van de persvrijheid. Als dat waar is, dan dient Nederland; dan dient de hele Europese Unie zich daartegen te verzetten.

Ongelukkig is de stap van de Europese Commissie, die zegt niet in de persvrijheid te willen treden, maar wel een gedragscode over de omgang van de pers met religies wil opstellen. GroenLinks wil tijdens het vragenuur van dinsdag 7 februari a.s. van premier Balkenende horen hoe hij daarover oordeelt. Ook onze Europese fractie zal maandag in schriftelijke vragen de Europese Commissie ter verantwoording roepen.

Wel kan overwogen worden dat de Unie een internationale conferentie belegd om een betere dialoog opgang te brengen, waarin het belang en de betekenis van zowel de persvrijheid als die van geloofsvrijheid kunnen worden toegelicht.

Femke Halsema
Kathalijne Buitenweg