Hans Langbroek, raadslid voor Het Enkhuizer Alternatief

   

In een tijd van universeel bedrog is het spreken van de waarheid een revolutionaire daad (George Orwell)

Bezopen lopen

(16 augustus 2011)

 

De afgelopen jaren is terecht het misbruik van alcohol van jongeren en heel jonge jongeren in West-Friesland aan de orde. De maatschappelijke discussie over dit onderwerp loopt. Gemeenteraden praten en debatteren over sluitingstijden, burgemeesters trekken alcoholpreventieprojecten, scholen doen aan voorlichting, en de horeca heeft afgesproken z’n verantwoording te nemen.

 

Euh, dat laatste twijfel ik ineens een beetje aan. Na alle commotie die ontstaan is, na alle debatten welke gevoerd zijn, na alle informatie die medici gegeven hebben over de nu bekende gevolgen op hersenen van jongeren door alcoholmisbruik, kwam ik [deze] reclame tegen voor het leuk-zijn van dronken door de stad lopen om 10 ’s ochtends met Lappendag in Hoorn.

 

Dit stukje tekst, door een deel van de horeca bovenaan hun [website] neergezet als fun:

 

MET ALS HOOGTEPUNT, HET ZUIPFESTIJN

en een erop volgende tekst hoe traditioneel leuk het is om ’s ochtends om 10 uur dronken te zijn

 

Ziet er niet erg uit als de verantwoordelijkheid die de horeca wil nemen voor een cultuuromslag in drankgebruik in West-Friesland. Tenslotte lopen op Lappendag legio Westfriese kindertjes rond op de Lappenmarkt. Die kindertjes krijgen heel eenvoudig te maken met een massa mensen die ’s ochtends om 10 beschonken op straat loopt en zich daar onvermijdelijk naar gedraagt.

Dat heeft niets te maken met een cultuuromslag lijkt me. Je kunt het onder de noemer “traditie” gooien, maar of het daar nu werkelijk om draait….

 

Maar ja, ik ging vroeger in Enkhuizen zelf ook te Lappendaggen. Deze “traditie” heb ik zelf ook een paar keer gedaan, en feitelijk ben ik dus in veel opzichten ècht geen haar beter dan anderen.

Maar dat is heel wat jaren terug. En met de kennis, en vooral de gemaakte afspraken en toegezegde intenties door de verschillende partijen, van de huidige tijd komt het allemaal nogal vreemd op mij over.

Volgens mij is het allemaal wel een gesprek waard, tijden veranderen en wij mensen ook.