Hans Langbroek, raadslid voor Het Enkhuizer Alternatief

   

In een tijd van universeel bedrog is het spreken van de waarheid een revolutionaire daad (George Orwell)

Een beetje meer, een beetje minder

(10 juli 2007)

 

De laatste jaren wordt er in dit land weer lustig op los gediscrimineerd. Of in ieder geval valt het meer op door berichtgeving in de media en door wat sommige politici erover zeggen.

 

In mijn ogen zou je discriminatie kunnen omschrijven als het waardeoordelen geven over eigenschappen van mensen, en ze daar naar behandelen. Dus eigenschappen niet gewoon als eigenschappen zien die verschillend zijn, maar deze verschillen in eigenschappen als superieur of inferieur beoordelen.

 

Lastig, aangezien mensen nogal wat eigenschappen hebben. De meest opvallende eigenschappen die je mooi makkelijk kunt discrimineren zijn bijvoorbeeld huidskleur of nationaliteit. Het is voor mensen die dat willen leuk om te zeggen: “Ik ben beter dan jij omdat ik meer/minder pigmentkorrels per cm² in m’n huid heb, lekker puh!” Of: “Ik ben beter dan jij, want je bent maar een Mordoviër en ik een Nederlander! Lekker puh!” (Mordovië is een land in de Russische Federatie, dat weet ik ook pas sinds ik het hier opschrijf hoor…)

 

Lastiger is alweer het man of vrouw zijn. We willen graag ons eigen geslacht stiekem iets beter vinden, maar aan de andere kant ook weer niet. En aangezien mannen en vrouwen (okee, vrouwen en mannen… Maar dat staat wél raar! ) elkaar nodig hebben op deze planeet betitelen we elkander maar als “verschillend”. Zoals het eigenlijk hoort bij alles, maar dat duurt nog wel een eeuwtje of wat!

 

Nog wat lastiger wordt het met intelligentie. Intelligentie is het moderne macho-ideaal van mannen en vrouwen. Minstens de helft van de ouderparen denkt tegenwoordig een paar jaar lang dat hun kind hoogbegaafd is, en daar zijn de vadertjes en moedertjes dan met z’n tweetjes héél trots op. Ze willen het eigenlijk tegen iedereen zeggen, en sommigen doen dat dan ook nog… Gaap! 

Wat vroeger de spierballen waren om goed te kunnen jagen, en de brede heupen om goed te kunnen baren, is nu het IQ.

Sinds dit nieuwe macho-ideaal in zwang is noemen politici van gelijke kleur onderling de politici van andere snit vaak geestelijk instabiel, gek, niet intelligent genoeg, en nog wat van die respectloze benamingen. Het is het langst in zwang geweest, en nóg wel, bij groepen die tégen discriminatie ageren. Ook is IQ tegenwoordig iets dat bij versierpartijen tussen mannen en vrouwen vaak onbenoemd toch genoemd wordt. Vrij maf allemaal, en ik hoor het vrolijk aan…

 

Verder is er natuurlijk het weer groeiende anti-semitisme, de homohaat, religieuze discriminatie, en nog wat van die dingen die groeien. Het komt en gaat, en we noemen het beschaafd of niet, al naar gelang de tijdsgeest waar we in leven.

 

De schrijnendste soort discriminatie doen we tegenwoordig bijna allemaal aan mee. Dat gaat om het aantal genen dat je hebt. Als nog voor je geboorte blijkt dat je een niet-kloppend aantal genen hebt, oftewel Downsyndroom hebt, dan mag je zonder pardon geaborteerd en ter dood gebracht worden. Op basis dus van een eigenschap, in een land dat zegt dat alle mensen gelijk zijn. Waarmee de hele rest van onze zogenaamde anti-discriminatiewetgeving wat mij betreft op de grote brandhoop gegooid kan worden. Tenslotte zijn er weinig ongelukkige mongooltjes, en niet één van hen zou bij leven doodgemaakt willen worden….

Maar zo gaat dat met wetten in landen die zichzelf benoemen als beschaafd, ze zijn inconsequent. Beschaafd zijn houdt blijkbaar in het leven in vrijheid binnen je eigen ideaal mogen leven, ook als het anderen het leven kost. Dat heet autisme, dat waar we bijvoorbeeld alle andere beschavingsvormen van tegenwoordig van betichten.

 

Om het allemaal niet al te zuur te maken is er ook hele leuke discriminatie. Iedereen heeft wel meegedaan om één of ander idool op basis van zijn of haar “goddelijke” eigenschappen bijkans te vereren! Er zijn veel van die positief bekeken willekeurige eigenschappen waar we mensen om hooggeacht hebben: wederom het IQ (wie heeft er géén bewondering voor mensen als Einstein, Stephen Hawking, Arthur Schopenhauer of Nietzsche), musici (behalve de Jostiband, die wordt vertederd bekeken…), politici (noem ze maar op… behalve Wim Kok de zelfverrijker), profeten (Boeddha, Jezus, Mohammed, Krishna en wie al niet meer) of welk idool dan ook! Een idool hebben en discrimineren om hoe je zou willen dat hij is, is leuk!

 

Het gaat dus uiteindelijk om wél de verschillen mogen zien, ook bijvoorbeeld tussen mensenrassen. Maar het gaat om eigenschappen niet als superieur of inferieur te betitelen. Dit is namelijk allemaal nogal willekeurig, het is maar net welke eigenschap je zomaar ineens wilt kiezen om als een beetje meer of een beetje minder te gaan betitelen.

 

En om te laten zien hoe dit in Nederland geregeld is, behalve als je aantal genen niet klopt met het ideaalbeeld, [hier] de wetgeving op dit gebied. Wat het aantal genen betreft doen we nog waarschijnlijk een tijdje exact hetzelfde als dat de nazi’s deden met de joden, wat ons uiteindelijk hetzelfde laat zijn. Die hadden tenslotte ook rationele redenen om te doen wat ze deden.

 

Hans Langbroek