Hans Langbroek, raadslid voor Het Enkhuizer Alternatief

   

In een tijd van universeel bedrog is het spreken van de waarheid een revolutionaire daad (George Orwell)

Barbaars

(31 mei 2008)

 

“PvdA-Staatssecretaris Jet Bussemaker van volksgezondheid heeft, onder druk van de coalitiegenoot ChristenUnie bij monde van André Rouvoet, het voorstel ingetrokken om de strakke regels voor het selecteren van 'gezonde' embryo's te verruimen.”

 

Het is mijns insziens onmenselijk wat de christenen in de Tweede Kamer mensen willen aandoen. Zóveel ziektes blijken steeds vaker erfelijk bepaald te zijn, en dat zijn niet de minste ziektes. Het gaat niet om verkoudheidjes, maar om nu bijvoorbeeld borstkanker dat gigantisch lijden veroorzaakt bij vrouwen.

Maar ook de aanleg voor ziektes als Parkinson, spierdystrofie, schizofrenie und so weiter kunnen op deze wijze opgespoord worden. De wetenschap vindt steeds meer op dit vlak, en dat kan het leven van miljoenen in de toekomst vrijwaren van heel veel leed.

 

Dat gelovigen van welke aard dan ook, nu christenen, mensen in de  toekomst willen opzadelen met al dat leed, puur en alleen omdat ZIJ vinden dat dit moet kunnen vanuit hun geloof, grenst in mijn ogen aan psychopathie. Je sluit je ogen voor enorme lijdenswegen van mensen,  voor zinloos sterven, voor zinloos uitgevoerde pijnlijke medische behandelingen, voor kinderen, ouders en partners die hun geliefden verliezen. En dat allemaal omdat JIJ ergens in gelooft…

Het is barbaars! Het valt niet goed te praten; de kern is dat JIJ mensen in de toekomst wilt laten lijden omdat JIJ vindt dat JOUW God dit beter vindt. Alsof JIJ weet wat JOUW God zou willen als hij of zij bestaat…

 

Persoonlijk ervaar ik wat er nu gebeurt als een vorm van zeer zwaar geweld naar mensen in de toekomst. Je laat mensen zwaar letsel oplopen, of de kans op het krijgen van zwaar letsel hebben, puur en alleen om JOUW geloof. Niets meer, iets anders is het in de kern niet.

 

Nu dit soort dingen steeds vaker gebeuren, begint bij mij de vraag op te wellen wat de legitimiteit van het bestaan van geloof in de politiek is. Wreedheid is ongelijk aan het dienen van de burger om een goed bestaan op te kunnen bouwen, ook als die wreedheid gebaseerd is op een boek dat liefde predikt.

 

Het gaat niet om de woorden, maar om de daad.

 

Om het adagium van bijvoorbeeld een SGP aan te halen: “Oog om oog, tand om tand”. Oók uit de bijbel! Als christelijke politici besluiten mensen vanuit HUN geloof te laten lijden aan ziektes die te voorkomen zijn, dat is met woorden vanuit dat zelfde geloof het lijden aan HEN goed te praten.

 

Oog om oog, tand om tand.

 

Hans Langbroek